Μητσοτάκης: Θα δημιουργήσουμε κυβέρνηση με πολλούς εξωκοινοβουλευτικούς υπουργούς

21:07 10/1/2017 - Πηγή: Aixmi

Mε αφορμή την συμπλήρωση σήμερα ενός χρόνου από την εκλογή του στην προεδρία της ΝΔ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ήταν καλεσμένος στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Alpha όπου ανέφερε πως «το μεγαλύτερο πρόβλημα της ΝΔ ήταν ότι ήταν ταυτισμένο κόμμα με αυτό που πολλοί λένε το “παλιό”». «Η ΝΔ», συνέχισε ο πρόεδρος

της αξιωματικής αντιπολίτευσης, «έχει προσφέρει πολλά, έχει κάνει και τα λάθη της. Εμείς έχουμε κάνει γενναία αυτοκριτική και έχουμε αλλάξει πολλά στη ΝΔ».

Επιπλέον αναφέρθηκε στις αλλαγές στο εσωτερικό της ΝΔ, αλλά και στο άνοιγμα του κόμματος σε δυνάμεις της κοινωνίας και της αγοράς, ενώ προανήγγειλε πως σε μια κυβέρνηση ΝΔ, θα επιλεγούν και εξωκοινοβουλευτικοί υπουργοί, ενώ επίσης αποκάλυψε και το πρώτο νομοσχέδιο μιας μελλοντικής του κυβέρνησης. Παράλληλα, δεσμεύτηκε για σειρά αλλαγών στη λειτουργία της δικαιοσύνης, ενώ μίλησε και με πολύ σκληρή γλώσσα για τις κυβερνητικές ευθύνες στο προσφυγικό, επιμένοντας φυσικά στην ανάγκη για πολιτική αλλαγή εντός του 2017.

Στη συνέχεια, ανέφερε πως δεν διέψευσε τις προσδοκίες των πολιτών, κυρίως ως προς την προσπάθεια η ΝΔ να αρθρώσει έναν διαφορετικό πολιτικό λόγο ενώ τόνισε επίσης την ανανέωση των δομών του κόμματος και την προσέλκυσης νέων ψηφοφόρων και στελεχών. «Το μεγαλύτερο πρόβλημα της ΝΔ ήταν ότι ήταν ταυτισμένο κόμμα με το παλιό πολιτικό κατεστημένο», υπογράμμισε, τονίζοντας τη διαδικασία αλλαγών στο κόμμα που έχει δρομολογηθεί επί των ημερών του.

«Δεν λαϊκίσαμε, είναι πολύ εύκολο στην αντιπολίτευση να υποσχεθείς πολύ περισσότερα απ’ όσα μπορείς να κάνεις στην πραγματικότητα», προσέθεσε και ξεκαθάρισε πως στον αντίποδα ο Αλέξης Τσίπρας δεν έχει κανένα σχέδιο για τη χώρα.

«Η κατανομή των ρόλων σε αυτό το σχήμα τομεαρχών αφορά αποκλειστικά τα κοινοβουλευτικά μας στελέχη», ανέφερε ο πρόεδρος της ΝΔ ως προς το αν οι τομεάρχες είναι και πρελούδιο για ένα σχήμα μιας κυβέρνησης ΝΔ, λέγοντας επίσης πως από συνέντευξη, μέσω του Μητρώου Στελεχών, έχουν περάσει πάνω από 400 άτομα, τα οποία δεν είχαν επαφή με τον κομματικό οργανισμό και μηχανισμό της ΝΔ.

Ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης παράλληλα, διασαφήνισε πως μια δική του κυβέρνηση θα περιέχει και αρκετούς εξωκοινοβουλευτικούς υπουργούς, κάτι που, σύμφωνα με τον ίδιο, θα είναι δύσκολο, μιας και επιτυχημένα στελέχη στο χώρο τους θα πρέπει να πειστούν για να συμμετάσχουν σε ένα κυβερνητικό σχήμα. Επίσης, επιβεβαίωσε την άντληση στελεχών από την αγορά, τόσο ως προς τις συνεντεύξεις του Μητρώου Στελεχών όσο και για το κυβερνητικό σχήμα. «Δεν θέλω παιδιά του κομματικού σωλήνα στα ψηφοδέλτιά μας», κατέληξε. «Δεν θα ζητούσαμε εκλογές, αν δεν ήμασταν απολύτως πεπεισμένοι πως είμαστε έτοιμοι να αναλάβουμε τη διακυβέρνηση», είπε ο κ. Μητσοτάκης, εκτιμώντας πως με την παρούσα κυβέρνηση η χώρα βουλιάζει.

Επίσης, ο πρόεδρος της ΝΔ μίλησε για τις βασικές πτυχές του σχεδίου της ΝΔ, αναφέροντας πως η σιωπηλή πλειοψηφία της κοινωνίας το ακούει με προσοχή, και προέταξε την ανάγκη πραγματικών μεταρρυθμίσεων, όχι υποχρεωτικά με δημοσιονομικό κόστος, ώστε να βελτιωθεί η αποδοτικότητα της λειτουργίας του κράτους.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης παράλληλα τόνισε πως, αν η ΝΔ αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας, θα αξιολογήσει και τις προσλήψεις που έγιναν επί ημερών της σημερινής κυβέρνησης, ενώ στηλίτευσε και τις αναφορές για προσλήψεις στο χώρο της Υγείας, καταγγέλλοντας την υποστελέχωση των δομών υγείας, με βάση και την πρόσφατη αιφνιδιαστική επίσκεψή του στην εφημερία του Ευαγγελισμού το απόγευμα της Δευτέρας.

Σχετικά με τα θέματα της διαπραγμάτευσης, ο πρόεδρος της ΝΔ εξήγησε πως οι πιστωτές γνωρίζουν πως η ΝΔ είναι «μεθοδική και οργανωμένη» και προέταξε εκ νέου την ανάγκη απολύτως κοστολογημένων παρεμβάσεων, όπως π.χ. η μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 30% σε μια διετία. Σημείωσε δε πως η μείωση φόρων πρωτίστως στις επιχειρήσεις είναι «επιβεβλημένη», ώστε να σταλεί και ένα μήνυμα στην επιχειρηματική κοινότητα πως «αξίζει να επενδύσει κανείς σε αυτή τη χώρα». Ως προς τις μονομερείς κινήσεις στο μέτωπο της διαπραγμάτευσης, ο κ. Μητσοτάκης είπε πως «μετρημένα» θα μπορούσε να προβεί και σε τέτοιες, «αν είναι απαραίτητο».

Για το ασφαλιστικό, ο πρόεδρος της ΝΔ τόνισε πως είναι λάθος η σύνδεση του εισοδήματος με τις ασφαλιστικές εισφορές, ξεκαθάρισε όμως πως η γαλάζια κοστολογημένη πρόταση για τα εργασιακά δεν είναι ακόμα πλήρως καταρτισμένη, αν και θα αποκρυσταλλωθεί το επόμενο διάστημα.

Παράλληλα, προανήγγειλε πως σύντομα η ΝΔ θα ανακοινώσει το πρώτο νομοσχέδιο μιας κυβέρνησης ΝΔ που θα αφορά την οργάνωση της κυβέρνησης, το οποίο θα είναι πιο «σφιχτό», τασσόμενος υπέρ τόσο της μείωσης του αριθμού των μετακλητών όσο και της αλλαγής του τρόπου πληρωμής των μετακλητών (σ.σ. όχι δηλαδή με τις προβλέψεις του ενιαίου μισθολογίου).

Επιπλέον, μιλώντας για ζητήματα νόμου και τάξης, υπογράμμισε πως αισθάνεται πως εκτρέφεται μια νέα γενιά τρομοκρατών, την οποία «θα βρούμε μπροστά μας» και στηλίτευσε την αβελτηρία της κυβέρνησης ως προς την παρέμβασή της στο συγκεκριμένο ζήτημα. Επανέλαβε δε τη δέσμευσή του πως θα καθαρίσει τα Εξάρχεια, λέγοντας πως δεν είναι δυνατό σε μια γειτονιά να επικρατεί πλήρως η ανομία. Μάλιστα, ο πρόεδρος της ΝΔ επέρριψε ευθύνη στην κυβέρνηση για τη διάλυση των φυλακών υψίστης ασφαλείας (τύπου Γ) και δεσμεύτηκε επίσης για την κατάργηση του νόμου Παρασκευόπουλου και τη δημιουργία τουλάχιστον μιας φυλακής τύπου Γ.

Αναφορικά με το προσφυγικό, ο κ. Μητσοτάκης έκανε λόγο για «ντροπή» και είπε πως ο αρμόδιος υπουργός Γιάννης Μουζάλας έχει αποτύχει πλήρως επιχειρησιακά, ενώ παράλληλα έκανε λόγο για ευρωπαϊκά κονδύλια που λιμνάζουν αναξιοποίητα. Απέκλεισε δε το ενδεχόμενο ο…Αντώνης Ρέμος να βρεθεί στα ψηφοδέλτια της ΝΔ, κάνοντας λόγο για μια πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση και μια πολύ ενδιαφέρουσα οπτική που κόμισε σε αυτή ο δημοφιλής τραγουδιστής.

Keywords
Τυχαία Θέματα