Μη τοξικό βακτήριο χολέρας σε έμβρυο στο «Αγία Σοφία»

17:57 23/10/2017 - Πηγή: Aixmi

Στη Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας του νοσοκομείου Παίδων «Αγία Σοφία» νοσηλεύεται βρέφος 13 ημερών καθώς εντοπίστηκε μη τοξινογόνο εντεροπαθογόνο δονάκιο, που είναι στην «οικογένεια» του βακτηρίου της χολέρας.

Σύμφωνα με το protothema.gr, δείγμα κοπράνων του νεογνού έχει σταλεί για περαιτέρω έλεγχο, μετά τα πρώτα αποτελέσματα του Μικροβιολογικού Εργαστηρίου του νοσοκομείου, στο Κεντρικό Εργαστήριο Δημόσιας Υγείας (ΚΕΔΥ), ενώ παράλληλα αναμένεται να γίνει έλεγχος και στο νοσοκομείο «Αλεξάνδρα», όπου το βρέφος γεννήθηκε.

Ειδικοί

του ΚΕΕΛΠΝΟ μιλώντας στο protothema.gr εκτιμούν πως πρόκειται για εντεροπαθογόνο δονάκιο μη τοξινογόνο. Μόνον τα στελέχη του Vibrio cholerae Ο1 και Ο139 που παράγουν τοξίνη προκαλούν σοβαρή νόσο που χαρακτηρίζεται ως χολέρα και επιδημίες.

Οι υπόλοιποι ορότυποι του βακτηρίου, τοξινογόνοι ή μη, μπορούν να προκαλέσουν ήπιο διαρροϊκό σύνδρομο και δεν θεωρούνται ικανοί να οδηγήσουν σε γένεση επιδημιών.

Η αναπληρώτρια διοικήτρια του Νοσοκομείου, Άννα Ζωηρού, μιλώντας στο iatropedia.gr, επιβεβαίωσε ότι το έμβρυο πάσχει από μηνιγγίτιδα και ότι κάνουν ακόμη πολλές εξετάσεις στο παιδί, αλλά δήλωσε κατηγορηματικά ότι «το παιδί έχει μηνιγγίτιδα αλλά η χολέρα δεν επιβεβαιώνεται. Υπάρχει κάτι αλλά είναι μη τοξινογόνο«.

Keywords
Τυχαία Θέματα