Μετάλλαξη κορονοϊού: Το νέο στέλεχος ίσως βρίσκεται ήδη στην Ελλάδα

12:50 21/12/2020 - Πηγή: Aixmi

Το μεταλλαγμένο στέλεχος του κορονοϊού ενδεχομένως να βρίσκεται ήδη στην Ελλάδα αναφέρει ερευνητής του Ελληνικού Ινστιτούτου Παστέρ. Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε ο Τιμοκράτης Καραμήτρος, ερευνητής στο Ελληνικό Ινστιτούτο Παστέρ και υπεύθυνος της Μονάδας Βιοπληροφορικής και Εφαρμοσμένης Γενωμικής, στο iatropedia το στέλεχος που έχει βρεθεί ήδη σε Βρετανία, Ολλανδία, Δανία και Ιταλία είναι πολύ πιθανόν να έχει έρθει ήδη και στην Ελλάδα.

Σημειώνεται

πως το νέο στέλεχος του κορονοϊού έχει την ικανότητα να μεταδίδεται πολύ πιο εύκολα. Ο κ. Καραμήτρος είναι ο επιστήμονας, που με την ομάδα του τον περασμένο Απρίλιο κατάφερε να αποκωδικοποιήσει την γενετική πολυπλοκότητα του νέου κορονοϊού και τους μηχανισμούς που χρησιμοποιεί για να «ξεφεύγει» της ανοσολογικής απάντησης, αναφέρει πως «είναι σχεδόν βέβαιο ότι υπάρχει και στην Ελλάδα. Γιατί σε καταστάσεις πανδημίας αυτό το οποίο έχουμε δει, είναι ότι όλα τα στελέχη πάνε παντού».

Ο ίδιος είπε πως είναι θέμα χρόνου και το νέο στέλεχος, το οποίο ονομάστηκε VUI – 202012/01: Variant Under Investigation – 2020 December/First (μτφ: Στέλεχος υπό Διερεύνηση, 1η Δεκεμβρίου 2020), να εντοπιστεί και στην Ελλάδα. «Επειδή δεν έχουν κλείσει ουσιαστικά τα σύνορα κι αφού πάντα κάτι θα περνάει, κι αν δεν είναι ακόμα εδώ, είναι σίγουρο ότι θα έρθει. Είναι σχεδόν δεδομένο. Αυτή τη στιγμή αν κάνουμε έναν πολύ προσεκτικό έλεγχο σε ένα μεγάλο δείγμα, είναι σχεδόν σίγουρο ότι θα βρούμε σχεδόν όλα τα στελέχη, σε πολύ μικρά ποσοστά κάποια- να κυκλοφορούν παγκοσμίως. Είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα μετακινηθεί από το Ηνωμένο Βασίλειο σε γειτονικές χώρες τουλάχιστον, αλλά και στα υπόλοιπα κράτη». σημειώνει.

Ωστόσο, αυτό που φαίνεται να ανησυχεί τους επιστήμονες είναι το γεγονός ότι το νέο στέλεχος δεν είναι μία ακόμη συνηθισμένη μετάλλαξη του κορονοϊού και δεν αποκλείεται να επηρεάσει με πολλούς τρόπους την πανδημία. Σε πρώτη φάση η αποτελεσματικότητα του εμβολίου δεν φαίνεται να επηρεάζεται.

«Είναι αναμενόμενο, ο ιός έτσι κι αλλιώς μεταλλάσσεται. Από κει και πέρα το νέο στέλεχος φαίνεται να έχει σχέση με τη μεταδοτικότητά του και μην επηρεάζει αυτή τη στιγμή το εμβόλιο, την αντιγονικότητά του εμβολίου δηλαδή», δηλώνει ο κ. Καραμήτρος.

Πηγή: Flash.gr

The post Μετάλλαξη κορονοϊού: Το νέο στέλεχος ίσως βρίσκεται ήδη στην Ελλάδα appeared first on Aixmi.gr - Ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο - Έκτακτη επικαιρότητα.

Keywords
Τυχαία Θέματα