Μετά τις γερμανικές εκλογές οι αποφάσεις για την Τουρκία

10:59 5/9/2017 - Πηγή: Aixmi

Το ζήτημα της διακοπής των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Τουρκία θα συζητήσει η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ με τους Ευρωπαίους εταίρους κατά την επόμενη τακτική Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ τον προσεχή Οκτώβριο.

Όπως διευκρίνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ, η Άνγκελα Μέρκελ θα συζητήσει τον Οκτώβριο με τους ευρωπαίους ομολόγους της το ζήτημα ενδεχόμενης διακοπής των ενταξιακών διαπραγματεύσεων ΕΕ-Τουρκίας.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι οι διαπραγματεύσεις έχουν ούτως ή άλλως ουσιαστικά παγώσει.

Την άμεση διακοπή των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Άγκυρα ζήτησε χθες ανοιχτά ο υποψήφιος των Σοσιαλδημοκρατών για την καγκελαρία Μάρτιν Σουλτς. Κατά την τηλεοπτική αναμέτρηση κόντρα στην βασική αντίπαλό του και νυν καγκελάριο, ο πρώην πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου προανήγγειλε ότι σε περίπτωση εκλογικής νίκης του θα ζητήσει την άμεση διακοπή των διαπραγματεύσεων.

Από την πλευρά της η Άνγκελα Μέρκελ εμφανίστηκε στο ντιμπέιτ αρχικά πιο επιφυλακτική, υπενθυμίζοντας ότι δεν στήριζε ποτέ την πλήρη ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ. Επισημαίνοντας ωστόσο ότι ενδεχόμενη διακοπή των διαπραγματεύσεων θα απαιτούσε την ομόφωνη γνώμη των Ευρωπαίων εταίρων, προανήγγειλε ότι θα το πράξει ευκαιρίας δοθείσης.

Σε αυτά τα συμφραζόμενα το θέμα αναμένεται να συζητηθεί κατά την επόμενη τακτική Σύνοδο Κορυφή της ΕΕ στις 19 και 20 Οκτωβρίου στις Βρυξέλλες. Πριν από τις γερμανικές εκλογές δεν προβλέπεται άλλη συνάντηση των Ευρωπαίων ηγετών.

Πηγή: Deutsche Welle

Keywords
Τυχαία Θέματα