Μέρκελ: Καλή συγκυρία για αλλαγές και λόγω Ελλάδας

09:49 20/6/2018 - Πηγή: Aixmi

Συνάντηση στο Βερολίνο είχαν η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ με τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, όπου είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν αλλά και να συμφωνήσουν σε σειρά θεμάτων.

Πέρα από το προσφυγικό οι δύο ηγέτες αναφέρθηκαν και στις προτάσεις Μακρόν για τη μεταρρύθμιση της Ευρωζώνης, όπου συμφώνησαν στη δημιουργία ενός κοινού προϋπολογισμού των χωρών της ζώνης του κοινού νομίσματος, στο πλαίσιο ωστόσο των υπαρχουσών δομών προϋπολογισμού (η Γερμανία δεν θέλει νέες παράλληλες δομές), που θα

μπορούσε να ενσωματωθεί στο σχέδιο προϋπολογισμού μετά το 2021. Σύμφωνα με την Deutsche Welle, το ταμείο αυτό θα έχει αμιγώς επενδυτικό προσανατολισμό προκειμένου να ενισχυθούν οι αδύναμες χώρες της περιφέρειας και να αντιμετωπιστούν οι ανισορροπίες στην Ευρώπη.

Συμφωνία υπάρχει και ως προς τη μετεξέλιξη του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας ESM σε ένα Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο. «Ξεκινά η δεύτερη φάση στη ζωή του κοινού μας νομίσματος», είπε χαρακτηριστικά ο Μακρόν ενώ η Μέρκελ παρέπεμψε στο επικείμενο Eurogroup της Πέμπτης και την έξοδο της Ελλάδας από τα μνημόνια για να υπογραμμίσει ότι είναι η κατάλληλη χρονική συγκυρία για αλλαγές.

«Τώρα, πιστεύω, έχουμε την κατάλληλη χρονική στιγμή. Την Πέμπτη ελπίζω να καταφέρουμε να κάνουμε με την Ελλάδα το τελευταίο βήμα στο πρόγραμμα. Τότε όλες οι χώρες του ευρώ θα είναι εκτός προγραμμάτων και τότε θα είναι η σωστή στιγμή για να πούμε, τώρα πρέπει να καταστήσουμε την Ευρωζώνη ασφαλή έναντι κρίσεων. Και πιστεύω ότι με τις προτάσεις μας μπορούμε να κάνουμε ένα καλό βήμα προς τη Σύνοδο της Ευρωζώνης που θα ακολουθήσει το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της ερχόμενης εβδομάδας» ανέφερε η κυρία Μέρκελ σχετικά με την Ελλάδα.

The post Μέρκελ: Καλή συγκυρία για αλλαγές και λόγω Ελλάδας appeared first on Aixmi.gr - Ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο - Έκτακτη επικαιρότητα.

Keywords
Τυχαία Θέματα