Μεγάλες ανατροπές στο ασφαλιστικό – Σύνταξη 360 ευρώ και νέα όρια ηλικίας

11:17 15/10/2015 - Πηγή: Aixmi

Μεγάλες ανατροπές φέρνει το οριστικό πόρισμα της επιτροπής εμπειρογνωμόνων για το ασφαλιστικό, το οποίο παραδόθηκε χθες στον υπουργό Εργασίας Γιώργο Κατρούγκαλο και αναμένεται να τεθεί σε διαβούλευση με φορείς και κόμματα.

Το τελικό κείμενο που θα παρουσιαστεί σήμερα, στις 13:00, προτείνει μεταξύ άλλων εθνική σύνταξη με βάση το εισόδημα και αναλογική με βάση τις εισφορές. Παράλληλα σημειώνεται:

– Βασική σύνταξη 360 ευρώ για όσους βρίσκονται στα όρια της φτώχειας και θα χορηγείται στα 67

– Μειωμένο ποσοστό αναπλήρωσης

– Επανυπολογισμό των συντάξεων άνω των 1.000 ευρώ

Όπως

επισημαίνει η «Ναυτεμπορική», οι αλλαγές στον τρόπο υπολογισμού των συντάξεων δεν αγγίζουν μόνο αυτούς που θα συνταξιοδοτηθούν από εδώ και στο εξής, αλλά και τους υφιστάμενους συνταξιούχους, κάτι βεβαίως που στην πράξη θα αντιμετωπίσει τεράστιες δυσκολίες.

Όσον αφορά τα ασφαλιστικά ταμεία, αναμένεται ότι θα υπάρχουν δύο εναλλακτικά σενάρια. Το πρώτο θα προβλέπει τη δημιουργία ενός ενιαίου ταμείου-μαμούθ και το δεύτερο τη δημιουργία τριών διαφορετικών ταμείων για αγρότες, επαγγελματίες και μισθωτούς.

Τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης για χιλιάδες ασφαλισμένους που μέχρι πριν από την ψήφιση του 3ου μνημονίου μπορούσαν να συνταξιοδοτηθούν με πλήρη ή μειωμένη σύνταξη, νωρίτερα από τα 67 έτη, αυξάνονται από 6 μήνες έως 17 χρόνια (σε ακραίες περιπτώσεις) έως το 2022.

Η «Καθημερινή» φέρνει στο φως της δημοσιότητας τους πίνακες που περιλαμβάνει η υπουργική απόφαση και προβλέπουν αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης από έξι μήνες έως 17 χρόνια.

Στη στήλη «Ηλικία» των δύο πινάκων εμφανίζεται η ηλικία θεμελίωσης πλήρους ή μειωμένης σύνταξης πριν το τρίτο Μνημόνιο και στη στήλη «Ηλικία συνταξιοδότησης» το νέο -κατά περίπτωση- όριο ηλικίας μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2021.

Για παράδειγμα, ασφαλισμένος που το 2018, βάσει του πίνακα 1, θα μπορούσε να συνταξιοδοτηθεί στα 56, πλέον θα συνταξιοδοτηθεί στα 59.

Keywords
Τυχαία Θέματα