Με το μαχαίρι των δανειστών στο λαιμό ο Τσίπρας λέει ότι θα πληρωθούν τα δάνεια

17:34 6/4/2015 - Πηγή: Aixmi

Το μαχαίρι στο λαιμό της κυβέρνησης έβαλαν οι δανειστές, τα τελευταία 24ωρα, με αποκορύφωμα την απόσυρση των ελεγκτών του ΔΝΤ από την Αθήνα. Οι αλλεπάλληλες δηλώσεις του πρωθυπουργού και υπουργών, με τις οποίες άφηναν να διαφανεί ότι ενδέχεται να μην πληρωθούν οι δόσεις των δανείων στο ΔΝΤ -διότι προηγείται η καταβολή φόρων και συντάξεων-

πυροδότησαν θύελλα αντιδράσεων.

Προ του κινδύνου να σταματήσουν εντελώς οι διαπραγματεύσεις ή να δυσχερανθούν στο έπακρο -πράγμα που θα σήμαινε νέα μεγάλη καθυστέρηση στην εκταμίευση χρημάτων προς τη χώρα- ο Αλέξης Τσίπρας αποφάσισε να κλείσει το μέτωπο. Έστειλε, λοιπόν, κατεπειγόντως τον Γιάννη Βαρουφάκη να μιλήσει με την Κριστίν Λαγκάρντ και να τη διαβεβαιώσει ότι η Ελλάδα θα πληρώσει όσα χρωστάει.

Με δυο λόγια άλλαξε άρδην στρατηγική, αντιλαμβανόμενος ότι κινδύνευε να πέσει σε θανάσιμη παγίδα. Η υποβάθμιση κατά τρεις ολόκληρες βαθμίδες της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας από μεγάλο Οίκο Αξιολόγησης, ήταν ένα πρώτο ηχηρό σινιάλο.

Πήγε, λοιπόν, ο Βαρουφάκης στο ΔΝΤ, μίλησε αναλυτικά με τη διευθύντριά του και μετά έκανε τη δήλωση που περίμεναν οι δανειστές.
«Η Ελλάδα σκοπεύει να καλύψει όλες τις υποχρεώσεις της προς τους πιστωτές της στο διηνεκές»…

Keywords
Τυχαία Θέματα