Λύση για το προσφυγικό αναζητούν οι «28» στις Βρυξέλλες

14:38 14/9/2015 - Πηγή: Aixmi

Σε βαρύ κλίμα προσέρχονται οι υπουργοί Εσωτερικών των «28» στις Βρυξέλλες, στις 16:00 (ώρα Ελλάδος), αναζητώντας λύσεις στην προσφυγική και μεταναστευτική κρίση.

Στο επίκεντρο της συνάντησης θα τεθεί η πρόταση της Κομισιόν για ανακατανομή 120.000 προσφύγων από την Ελλάδα, την Ιταλία και την Ουγγαρία

στις χώρες της ΕΕ.

Το κλίμα ήταν ήδη αρνητικό τις τελευταίες μέρες, εξαιτίας της κατηγορηματικής άρνησης των χωρών της Ανατολικής και Κεντρικής Ευρώπης να δεχθούν την πρόταση της Κομισιόν. Μάλιστα βάρυνε ακόμη περισσότερο μετά την προσωρινή αναστολή της συμφωνίας του Σένγκεν στη Γερμανία και σε άλλες χώρες που ακολούθησαν.

Η Τσεχία έχει απειλήσει πως θα ασκήσει βέτο στο συμβούλιο για να μπλοκάρει τον υποχρεωτικό χαρακτήρα του σχεδίου. Το ίδιο έχει κάνει και η Σλοβακία.

Η Πολωνία, που επίσης εξαρχής εξέφραζε την αντίθεσή της στην υποχρεωτική ανακατανομή, έχει αρχίσει να τηρεί πιο μαλακή γραμμή: Εμφανίζεται μεν ανοικτή στο να «διαπραγματευτεί αποδοχή προσφύγων», όπως ανέφερε ο υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Ραφάλ Τρζασκόφκσι, με προϋποθέσεις όμως να ληφθούν νωρίτερα μέτρα όπως αυστηρότερη φύλαξη των εξωτερικών συνόρων.

Η Ρουμανία εμφανίζεται έτοιμη να δεχθεί μόνο το ένα τέταρτο περίπου του αριθμού των προσφύγων που προβλέπεται στην πρόταση της Κομισιόν.

Η Ουγγαρία επίσης επιμένει στην σκληρή γραμμή της, έστω κι αν στην παρούσα φάση είναι στους «ευνοούμενους» του σχεδίου (ως χώρα αφετηρίας): Η κυβέρνηση του Βίκτορ Ορμπάν απορρίπτει και τη λογική του υποχρεωτικού χαρακτήρα ανακατανομής και τη δημιουργία «θερμών σημείων» για εξέταση των αιτήσεων ασύλου.

Η Αυστρία ανακοίνωσε νωρίτερα πως θα επιβάλλει αυστηρότερα μέτρα στα σύνορα με την Ουγγαρία.

Ο αυστριακός καγκελάριος Βέρνερ Φάιμαν ανέφερε ότι έδωσε εντολή στον αυστριακό στρατό να προχωρά σε αυστηρότερους ελέγχους στα σύνορα. «Δεν πρόκειται για αναστολή της συνθήκης του Σένγκεν» ξεκαθάρισε ωστόσο το γραφείο του αυστριακού καγκελαρίου.

Keywords
Τυχαία Θέματα