Κυπριακό: Όλα τα σενάρια πιθανά στη διάσκεψη της 12ης Ιανουαρίου

00:03 15/12/2016 - Πηγή: Aixmi

Η διάσκεψη της 12ης Ιανουαρίου στη Γενεύη είναι «ανοικτού τέλους», δήλωσε ο Ελληνοκύπριος διαπραγματευτής, Ανδρέας Μαυρογιάννης σημειώνοντας ότι όλα τα σενάρια είναι πιθανά. Μιλώντας στο ΡΙΚ, ο κ. Μαυρογιάννης δήλωσε ότι κανείς δεν μπορεί να προκαταλάβει το αποτέλεσμα των συνομιλιών. Σημείωσε ότι παραμένουν αρκετές εκκρεμότητες, εκ των οποίων ορισμένες πολύ σημαντικές, ειδικότερα στο περιουσιακό.

Ο

κ. Μαυρογιάννης, ο οποίος μιλούσε στο ΡΙΚ , ανέφερε ότι οι δύο πλευρές επανεξετάζουν τα ζητήματα του μηχανισμού επίλυσης αδιεξόδων, με στόχο να μην αφήνεται τίποτα στην τύχη. Επίσης, δήλωσε ότι κανείς δεν μπορεί να προκαταλάβει το αποτέλεσμα των συνομιλιών.

Αναφερόμενος στις συγκλίσεις, ο κύριος Μαυρογιάννης τόνισε ότι Αναστασιάδης και Ακιντζί έχουν συμφωνήσει εδώ και ένα χρόνο στο θέμα της ελεύθερης διακίνησης και εγκατάστασης.

Όπως ανέφερε, με βάση την συμφωνία, «όλοι οι πολίτες θα μπορούν να διακινούνται, να διαμένουν, να δραστηριοποιούνται και να αποκτούν περιουσία σε όλη την επικράτεια της επανενωμένης Κύπρου». Τόνισε ότι η μόνη εξαίρεση θα αφορά το μέγεθος της περιουσίας που θα μπορεί να αποκτήσει κάποιος.

Ο κ. Μαυρογιάννης σημείωσε ότι «ο περιορισμός του 20% θα αφορά την άσκηση των εκλογικών δικαιωμάτων». Αναφερόμενος στην πληθυσμιακή αναλογία του τέσσερα προς ένα, ο κύριος Μαυρογιάννης δήλωσε ότι θα ισχύσει από την πρώτη ημέρα της λύσης. Συναφώς εξήγησε ότι συμφωνήθηκε πως η συγκεκριμένη αναλογία πληθυσμού δεν θα επιτρέπεται να αλλοιωθεί με πολιτογραφήσεις Τούρκων.

Σήμερα οι δύο διαπραγματευτές, Ανδρέας Μαυρογιάννης και Οζντίλ Ναμί είχαν πολύωρη συνάντηση, κατά την οποία, σύμφωνα με έγκυρη πηγή, σημειώθηκε πρόοδος σε ορισμένα θέματα που αφορούν το κεφάλαιο της οικονομίας, χωρίς ωστόσο το κεφάλαιο αυτό να έχει κλείσει ακόμη.

Keywords
Τυχαία Θέματα