Συνεδριάζει η Ιεραρχία -Αποχώρησε ο Μητροπολίτης Μεσσηνίας -Οι προτάσεις Ιερώνυμου

12:13 16/11/2018 - Πηγή: Aixmi

Μιάμιση ώρα διήρκεσε η ομιλία του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμου προς την Ιεραρχία της Εκκλησίας της Ελλάδος όπου από το πρωί συζητείται το σημαντικό ζήτημα του προσυμφώνου ανάμεσα σε Εκκλησία και Πολιτεία.

Ωστόσο, λίγο πριν από τις 12 αποχώρησε από τη συνεδρίαση ο Μητροπολίτης Μεσσηνίας Χρυσόστομος, καθώς, σύμφωνα με πληροφορίες, υπήρξε ένταση επειδή ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος δεν του επέτρεψε να μιλήσει για το θέμα της μισθοδοσίας των κληρικών.

Όπως μεταδίδει το vimaorthodoxias.gr,

o Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος θα ήταν ο μοναδικός ο οποίος θα έκανε εισήγηση και μετά θα ακολουθούσαν τοποθετήσεις Ιεραρχών.

Κατά την ομιλία του ο Αρχιεπίσκοπος έθεσε τρεις προτάσεις. Σύμφωνα με τις αποκλειστικές πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο κ. Ιερώνυμος πρότεινε να εγκριθούν τα 15 σημεία του σχεδίου συμφωνίας με τον πρωθυπουργό, κάνοντας έκκληση να μην απαξιωθεί η προσπάθεια.

Επίσης, πρότεινε τη δημιουργία νομοπαρασκευαστικής ομάδας εργασίας που θα αποτελείται από αρχιερείς, που θα γνωρίζουν από νομικά, την νομική υπηρεσία της Ιεράς Συνόδου και κληρικούς, οι οποίοι θα δουλέψουν από κοινού με την Πολιτεία για τη διαμόρφωση του νομοσχεδίου.

Σχέδιο νόμου το οποίο και θα τεθεί στη συνέχεια προς έγκριση στην Ιερά Σύνοδο. Επιπλέον, ο κ. Ιερώνυμος είπε ότι θα καταβληθεί κάθε προσπάθεια, ώστε να διασφαλιστεί με κάθε τρόπο το ποσό που θα δίνει η Πολιτεία για την μισθοδοσία των κληρικών και τούτο να συμπεριληφθεί στη συνταγματική αναθεώρηση.

Ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, σύμφωνα με τις πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ, είπε ακόμη ότι ασχολείται εδώ και 30 χρόνια με το θέμα της εκκλησιαστικής περιουσίας, κάτι που το έθεσε από την αρχή στον ενθρονιστήριο λόγο του.

Προς τούτο, διευκρίνισε, ότι συνεργάστηκε με όλους τους πρωθυπουργούς από τον Γιώργο Παπανδρέου μέχρι και τον σημερινό πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, σημειώνοντας ότι ένα πρώτο βήμα έγινε με τον Αντώνη Σαμαρά για τη διαμόρφωση εταιρείας για την αξιοποίηση της εκκλησιαστικής περιουσίας.

Μάλιστα, παρουσίασε τα πρακτικά όλων των ενημερώσεων στους αρχιερείς και την Ιερά Σύνοδο.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Αρχιεπίσκοπος είπε χαρακτηριστικά: «Ως επικεφαλής της Εκκλησίας της Ελλάδος έχω υποχρέωση και καθήκον να εργαστώ για την ευόδωση και την επίτευξη αυτών των στόχων. Δεν υπάρχει τρόπος να πάρει σάρκα και οστά αυτός ο οραματισμός, χωρίς ανθρώπους που να συμμερίζονται, να επιθυμούν και να αγωνιούν για την εκπλήρωση του. Απευθύνω, λοιπόν, θερμή παράκληση στον Ιερό Κλήρο και στα στελέχη του εκκλησιαστικού έργου: σταθείτε στο πλευρό μου, υιοθετήστε τις αγωνίες μου, αφουγκραστείτε τις προσδοκίες του λαού μας, συμμεριστείτε τις κοινές μας ευθύνες. Υπόσχομαι να σταθώ κοντά σας, να συμπαρασταθώ στις δυσκολίες σας, τα προβλήματα σας. Να καταβάλλω κάθε δυνατή προσπάθεια για την αναβάθμιση της διακονίας σας και την εξασφάλιση σας, όπως και των αγαπημένων σας προσώπων».

Κλείνοντας ο κ. Ιερώνυμος, υπογράμμισε ότι «παρά τις στεναχώριες των τελευταίων ημερών, η σημερινή ημέρα είναι η αφετηρία για μια ελεύθερη Εκκλησία».

Πάντως, σύμφωνα με το vimaorthodoxias, αναμενόταν να υπάρξουν εντάσεις καθώς τις τελευταίες ημέρες, Μητροπολίτες που θεωρούνται θρησκευτικοί «ηγέτες» αμφισβήτησαν τις επιλογές του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου, κυρίως λόγω της ρύθμισης για τη μισθοδοσία των κληρικών αλλά και την εκκλησιαστική περιουσία.

Ο Μητροπολίτης Πειραιώς Σεραφείμ, Θεσσαλονίκης Ανθιμος, Καλαβρύτων Αμβρόσιος, Σιατίστης Παύλος, ο Μητροπολίτης Μεσσηνίας Χρυσόστομος, Δημητριάδος Ιγνάτιος, ο Σπάρτης Ευστάθιος, ο Βεροίας Παντελεήμων, ο Ναυπάκτου Ιερόθεος και ο Σάμου Ευσέβιος, έχουν αναφερθεί κατά της συμφωνίας.

Σύμφωνοι με τις κινήσεις του Ιερώνυμου είναι μεταξύ άλλων ο Ιωαννίνων Μάξιμος, και ο Νέας Ιωνίας και Φιλαδελφείας Γαβριήλ. Την ίδια στιγμή ο μητροπολίτης Κηφισίας Κύριλλος με επιστολή προς τους κληρικούς της περιοχής του τους καλεί να εμπιστευτούν τον Αρχιεπίσκοπο

Το Οικουμενικό Πατριαρχείο, από την πλευρά του, εκφράζει την έντονη δυσφορία του για το ότι δεν ενημερώθηκε εγκαίρως για την ατζέντα της συνάντησης των κ.κ. Τσίπρα και Ιερώνυμου, και διαμηνύει ότι δεν πρόκειται να αποδεχθεί κανένα σχέδιο, χωρίς τη σύμφωνη γνώμη του.

Ο Μητροπολίτης Πειραιώς κ. Σεραφείμ έκανε λόγο για μια προσπάθεια «αποσυνδέσεως του κράτους από το έθνος» χαρακτηρίζοντας «μείζον νομικής τάξης θέμα» τη συμφωνία του πρωθυπουργού με τον Αρχιεπίσκοπο.

Πηγή: vimaorthodoxias.gr, romfea.gr, ΑΠΕ-ΜΠΕ

The post Συνεδριάζει η Ιεραρχία -Αποχώρησε ο Μητροπολίτης Μεσσηνίας -Οι προτάσεις Ιερώνυμου appeared first on Aixmi.gr - Ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο - Έκτακτη επικαιρότητα.

Keywords
Τυχαία Θέματα