Κρίσιμες ώρες στην Ανατολική Αττική: Μάχη με τις φλόγες, τους ανέμους και τον χρόνο

17:30 14/8/2017 - Πηγή: Aixmi

Κρίσιμες είναι οι επόμενες ώρες για την πυρκαγιά σε Βαρνάβα και Κάλαμο καθώς η ανατολική Αττική παραμένει παραδομένη στις φλόγες και οι πυροσβέστες δίνουνπραγματικη μάχη με τις φλόγες, τις αναζωπυρώσεις και τους ανέμους. Την ίδια ώρα δημιουργείται μια νέα επικίνδυνη εστία στο Καπανδρίτι.

Οι δυνάμεις της πυροσβεστικής δίνουν μεγάλη μάχη για να εμποδίσουν περαιτέρω επέκταση της μεγάλης πυρκαγιάς . Όπως επεσήμανε ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Γιάννης Καπάκης

η αντιμετώπιση της πυρκαγιάς μέχρι το βράδυ θεωρείται καθοριστική, καθώς αύριο προβλέπεται ενίσχυση των ανέμων και έκανε λόγο για «πολύ κρίσιμη ώρα».
Η «γραμμή άμυνας» των δυνάμεων πυρόσβεσης είναι το Μικροχώρι και το Μετόχι, τόνισε ο Γιάννης Καπάκης.«Το Μικροχώρι και το Μετόχι είναι το στρατηγικό σημείο άμυνας, που ελπίζω να κρατήσει μέχρι το βράδυ», είπε χαρακτηριστικά μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Από την πυρκαγιά δεν κινδυνεύουν οικισμοί αλλά μεμονωμένα σπίτια, ενώ εκκενώθηκαν στρατόπεδα αλλά και το μοναστήρι της Αναλήψεως στο Καπανδρίτι. Οι Αρχές απευθύνουν έκκληση προς τους ιδιοκτήτες σπιτιών να μην κάνουν άσκοπη χρήση νερού, αλλά και να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις.
Αυτή τη στιγμή στην κατάσβεση λαμβάνουν μέρος 68 οχήματα με 150 πυροσβέστες, 58 άτομα πεζοπόρο τμήμα, 20 εθελοντικά οχήματα, 38 υδροφόρες των ΟΤΑ και της Περιφέρειας, έξι χωματουργικά μηχανήματα, 50 άτομα και τέσσερα μηχανήματα από τις ένοπλες δυνάμεις.

Επίσης, με το πρώτο φως της ημέρας οι επίγειες δυνάμεις ενισχύθηκαν με εναέρια μέσα.
Το μεγάλο βάρος των προσπαθειών του μηχανισμού, έχει πέσει εκεί, με στόχο να μην περάσει η πυρκαγιά τον λόφο προς το Καπανδρίτι, καθώς έτσι η κατάσταση θα γίνει ακόμα χειρότερη.
Τον ίδιο αγώνα δίνουν οι πυροσβεστικές δυνάμεις και προς την πλευρά του Βαρνάβα, καθώς και προς το Σέσι Γραμματικού, όπου όμως φαίνεται πως η κατάσταση είναι καλύτερη από το Καπανδρίτι.

Όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας Μαραθώνα, Αδάμ Μεγαπάνος, η πυρκαγιά έχει μέτωπο 25 χιλιομέτρων, εξακολουθεί και είναι ανεξέλεγκτη και μαίνεται σε περιοχή δύσβατη, με πολύ πυκνό δάσος.

Σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο είναι σ΄ εξέλιξη η εκκένωση δυο στρατοπέδων στην περιοχή τόσο από το προσωπικό τους όσο και από τα πυρομαχικά που είναι αποθηκευμένα καθώς και δυο κατασκηνώσεων.

Στις προσπάθειες κατάσβεσης συμμετέχει ο δήμος Μαραθώνα, με όλα τα οχήματα που διαθέτει (υδροφόρες,εκσκαπτικά κ.α).

Keywords
Τυχαία Θέματα