Κοτζιάς: Τα τουρκικά στρατεύματα κατοχής θα πρέπει να φύγουν

15:11 25/9/2016 - Πηγή: Aixmi

Στο Κυπριακό αναφέρθηκε σε συνέντευξή του στην «Καθημερινή» ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς τονίζοντας πως οι δύο πλευρές σε συνεργασία με τα Ηνωμένα Εθνη επεξεργάζονται ένα σύστημα συνεργασίας και φιλίας της Κύπρου με την Τουρκία και την Ελλάδα, που θα αντικαταστήσει το σημερινό καθεστώς των εγγυήσεων και στο πλαίσιο του οποίου οι πρώην εγγυήτριες δυνάμεις δεν θα έχουν κανένα παρεμβατικό δικαίωμα.

Όπως τόνισε ο

υπουργός: «Εχουν συζητηθεί τα τέσσερα πρώτα κεφάλαια που αφορούν τις εσωτερικές πτυχές, υπάρχει συμφωνία σε πολλά θέματα, αλλά και πολλά παραμένουν ανοικτά, όπως είναι η εκ περιτροπής προεδρία, και έχουμε επίσης το εδαφικό και τις εγγυήσεις και την ασφάλεια, τα οποία δεν τα έχουν συζητήσει λεπτομερώς οι δύο πλευρές, αλλά έχουμε ξεκινήσει εδώ και πάρα πολύ καιρό μια διερεύνηση του ποια θα μπορούσε να ήταν μια πιθανή λύση ή και συμβιβασμός«.

Όσο για το τι στάση τηρεί η Τουρκία ο Έλληνας ΥΠΕΞ τονίζει: Σε αυτό το σημείο η Τουρκία βρίσκεται ακόμη στη διαδικασία της ωρίμανσης της σκέψης της. Εχω κάνει πολλές συναντήσεις με τον κ. Τσαβούσογλου, στις οποίες έχουμε κουβεντιάσει αυτό το θέμα. Δεν έχουμε συμφωνήσει, αλλά, κατά τη συνάντηση με τον πρόεδρο Ερντογάν εδώ στη Νέα Υόρκη, είπαμε να βρεθούμε σύντομα για να το κουβεντιάσουμε περαιτέρω. Εγώ έχω ετοιμάσει ένα εκτενές έγγραφο πάνω σε αυτά τα ζητήματα. Το έχει υπόψη της η κυπριακή κυβέρνηση και έχουμε συμφωνήσει και με βάση αυτό θα πορευτούμε.

Ενώ για την υποχώρηση των τουρκικών δυνάμεων σχολιάζει: «Τα τουρκικά στρατεύματα κατοχής θα πρέπει να φύγουν. Είναι ολοφάνερο και από πρακτική άποψη ότι δεν μπορούν να φύγουν σε μια ημέρα. Αυτό, όμως, που επιδιώκει ο πρόεδρος της Κύπρου, και σε αυτό έχει την πλήρη υποστήριξη τη δική μας, είναι το μεγαλύτερο κομμάτι του στρατού να έχει ετοιμαστεί να αποχωρήσει την επόμενη ημέρα, διότι οι Τουρκοκύπριοι θα έχουν άμεσα κέρδη από την ενοποίηση και εξέλιξη της Κυπριακής Δημοκρατίας, ενώ δεν έχουν εξασφαλισθεί τα αντίστοιχα για τους Ελληνοκυπρίους, και τα αντίστοιχα σε αυτό είναι η αποχώρηση των κατοχικών στρατευμάτων, η επιστροφή εδαφών και οι συμφωνίες που θα υπάρξουν στις εσωτερικές πτυχές. Αρα το μεγαλύτερο μέρος των Τούρκων πρέπει να φύγει άμεσα και μετά θα υπάρξει μια διαδικασία αποχώρησης, που θα είναι σε λελογισμένο χρόνο και θα έχει ημερομηνία λήξης».

Ο κ. Κοτζιάς αναφέρθηκε και στη νέα αρχιτεκτονική συνεργασίας που υποστηρίζει και προωθεί η Ελλάδα στην Ανατολική Μεσόγειο και στην οποία εντάσσονται οι τριμερείς συνεργασίες με το Ισραήλ, την Αίγυπτο, τον Λίβανο, την Ιορδανία και τώρα την Παλαιστίνη, οι οποίες, όπως τόνισε με έμφαση, λειτουργούν συμπληρωματικά και δεν στρέφονται εναντίον τρίτων.

Ο Έλληνας ΥΠΕΞ καλεί την Τουρκία να υλοποιήσει όσα έχει συμφωνήσει για τον έλεγχο των προσφυγικών ροών, αλλά ζητεί και από την Ευρώπη να ανταποκριθεί στις δεσμεύσεις που ανέλαβε τόσο για την παροχή χρηματοδότησης όσο και για τη βίζα. Επικρίνει μάλιστα ορισμένα κράτη-μέλη της Ενωσης που «δεν θα ήθελαν να υλοποιηθεί καθόλου η συμφωνία».

Για το Σκοπιανό εκτιμά ότι, μετά τις εκλογές που θα διεξαχθούν στη γειτονική χώρα στις 11 Δεκεμβρίου, θα ασκηθούν από πολλές πλευρές πιέσεις να υπάρξει λύση. Στο πλαίσιο αυτό, αναγνωρίζει μεν τον μεσολαβητικό ρόλο του Μάθιου Νίμιτς, τον οποίο συνάντησε στη Νέα Υόρκη, αλλά υπογραμμίζει ότι οι δυο πλευρές είναι αυτές που πρέπει να πάρουν τις αποφάσεις «και να μην το αφήσουμε σε τρίτους».

Ο κ. Κοτζιάς αναφέρεται και στο χρέος –την ελάφρυνση του οποίου ο Αλέξης Τσίπρας έχει αναγάγει σε κορυφαία προτεραιότητα και αποτελεί τον κύριο πυλώνα της στρατηγικής του για ανατροπή του αρνητικού κλίματος– σημειώνοντας ότι ναι μεν ο πρωθυπουργός ζήτησε από τον Αμερικανό αντιπρόεδρο να πιέσει η Ουάσιγκτον το Bερολίνο και τους άλλους Ευρωπαίους, αλλά επισημαίνει ότι οι εποχές έχουν αλλάξει και οι εταίροι δεν ακούν πάντα τις ΗΠΑ και αυτό «πρέπει να το λαμβάνει υπόψη της η εξωτερική πολιτική της Ελλάδας».

Τέλος, κατά την παραμονή του στη Νέα Υόρκη συναντήθηκε με τα επιτελεία της Κλίντον και του Τραμπ, καθώς η Ελλάδα δεν έχει κανένα όφελος να υποστηρίξει τη μία ή την άλλη πλευρά, και εκτίμησε ότι όποιος και να κερδίσει «θα είμαστε σε θέση να συνεργασθούμε αποτελεσματικά με τη νέα κυβέρνηση των ΗΠΑ».

Keywords
Τυχαία Θέματα