Κοτζιάς προς Γιλντιρίμ: Να αντιληφθούν ότι είμαστε οι καλύτεροι γείτονες που μπορεί να έχουν

13:36 3/2/2017 - Πηγή: Aixmi

Στις δηλώσεις του Τούρκου πρωθυπουργού Μπιναλί Γιλντιρίμ ότι «οι γείτονες είναι της μοίρας. Δεν μπορούμε να τους διαλέγουμε. Πρέπει να τα βγάλουμε πέρα με όποιους έχουμε» δίνει απάντηση ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς σε ραδιοφωνική του συνέντεξη στον Alpha.

«Κάθε υπουργείο έχει ένα μέσο με το οποίο δρα, το δικό μας μέσο λέγεται διπλωματία και διαπραγμάτευση. Η χώρα είναι καλά όταν το δικό μας το μέσο, η διπλωματία και η διαπραγμάτευση, είναι το μέσο με το οποίο αναπτύσσονται οι

σχέσεις με τη γείτονα χώρα» τόνισε ο κ. Κοτζιάς που συμπλήρωσε απαντώντας εύστοχα στον Τούρκο πρωθυπουργό:

«Η δική μας φροντίδα είναι οι γείτονές μας να καταλάβουν ότι χρειάζονται σχέσεις καλής γειτνίασης στη βάση του διεθνούς και ευρωπαϊκού δικαίου και ότι δεν πρέπει να βγάζουν την εσωτερική τους κρίση προς τα έξω. Οι Τούρκοι αντιδρούν κατ΄ αυτό τον τρόπο λόγω εσωτερικών αναγκών, να κατηγορούν κάποιους γείτονές τους, αλλά δεν είναι η καλύτερη συμπεριφορά» υπογράμμισε ο Έλληνας ΥΠΕΞ και συμπλήρωσε πως οι Τούρκοι «πρέπει να αντιληφθούν ότι είμαστε οι καλύτεροι γείτονες που μπορούν να έχουν».

Μάλιστα, εξήγησε ότι «ένας τρόπος να αντιμετωπίσει κανείς τη νευρικότητα της Τουρκίας είναι ότι πρέπει να αντιληφθεί -και συχνά αντιλαμβάνεται- ότι οι καλές σχέσεις γειτνίασης με την Ελλάδα, είναι και οι μόνες στις οποίες μπορεί να έχει αυτή την περίοδο». Επίσης, αποσαφήνισε ότι «εμείς έχουμε καταστήσει γνωστό σε όλους τους συμμάχους μας και εταίρους μας στο ΝΑΤΟ, στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, ότι καμιά φορά η Τουρκία συμπεριφέρεται με μια νευρικότητα που δεν ανταποκρίνεται στις ανάγκες φυσιολογικής ανάπτυξης των διμερών σχέσεων».

«Θα έλεγα ότι η Τουρκία αυτή τη στιγμή έχει ανάγει το εσωτερικό πραξικόπημα στο κριτήριο του άπαντος» είπε ο κ. Κοτζιάς, υπογραμμίζοντας ότι η Ελλάδα από την αρχή καταδίκασε το πραξικόπημα στην Τουρκία και υπερασπίζεται παγκοσμίως την άποψη της υπεράσπισης των δημοκρατικών θεσμών, ενώ παράλληλα αναφέρθηκε στη σαφή διάκριση εξουσιών που ευτυχώς, όπως είπε, έχουμε στην Ελλάδα και οφείλουμε να γίνεται σεβαστή, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και σε κάθε άλλη χώρα.

Keywords
Τυχαία Θέματα