Κοτζιάς-Ντιμιτρόφ: Πρόοδος, αλλά και διαφορές στα δύσκολα

16:20 12/4/2018 - Πηγή: Aixmi

Οι υπουργοί Εξωτερικών Ελλάδας και Σκοπίων συναντήθηκαν στην Οχρίδα σε κλίμα αλληλοκατανόησης, διεπίστωσαν πρόοδο σε κάποια ζητήματα, αλλά και διαφορές στα δύσκολα σημεία. Ανανέωσαν δε το ραντεβού της για το επόμενο διάστημα, καθώς οι εμπειρογνώμονες που υποστηρίζουν το έργο τους καταγράφουν όλα τα σημεία συμφωνίας.

«Κάθε φορά που συναντιόμαστε, αποκτάμε και καλύτερη αλληλοκατανόηση.

Κάνουμε θετικά βήματα και πάντα ελπίζουμε να τα καταφέρουμε και με τα πιο δύσκολα ζητήματα. Τα μεγάλα και δύσκολα ζητήματα τα βρήκαμε μπροστά μας. Όσο πιο κοντά ερχόμαστε και λύνουμε τα ζητήματα μας, απομένουν ολοένα και λιγότερα θέματα. Προσπαθούμε να λύσουμε προβλήματα που δημιουργήθηκαν σε άλλες εποχές από άλλους. Αλλά αυτή είναι η δουλειά της διπλωματίας», είπε ο Νίκος Κοτζιάς μετά τη συνάντηση.

«Θα συναντηθούμε το επόμενο χρονικό διάστημα, το σίγουρο είναι πως θα βρεθούμε στη Θεσσαλονίκη στην τριμερή διασυνοριακή 3-4 Μάιου και, επίσης, ότι θα βρεθούμε στις 11-12 Μαίου στην Αττική που επιτέλους θα συζητήσουμε κάτι άλλο, το μέλλον της Ευρώπης. Θέλω να ευχαριστήσω τους διπλωμάτες και των δυο κρατών και τους καθηγητές μας που στο αντικείμενο που έχουν αναλάβει έχουν κάνει σημαντικές προόδους. Όλο αυτό το πλαίσιο κοινής δράσης και ανάπτυξης συνεργασιών αλλά και στο πολύ σημαντικό για εμάς ζήτημα του αλυτρωτισμού».

Από τη δική του πλευρά ο Νικολα Ντιμιτροφ είπε: «Είχαμε πολύ ειλικρινή συζήτηση. Συζητήσαμε για όλα τα ζητήματα που εμπεριέχονται στο ζήτημα της ονομασίας. Σε κάποια υπάρχει πρόοδος, σε ένα μέρος υπάρχουν διαφορές. Συζητήσαμε για το χρονικό πλαίσιο για πρώτη φορά και για τα βήματα και πως αν υπάρξει συμφωνία θα ενσωματωθεί. Ήταν μία συζήτηση χωρίς εξυπνάδες αλλά με κατανόηση. Το βασικότερο μέλημα μας ήταν… να επιφέρουμε την επίλυση που επιθυμούμε. Όσο συζητούσαμε συναντήθηκαν και οι ομάδες εργασίες οι οποίες βάσει της προόδου στη Βιέννη σχεδόν συμφώνησαν το κείμενο για τη μελλοντική συνεργασία σε διάφορους τομείς. Θα ενημερώσουμε τους πρωθυπουργούς μας. Η διαδικασία συνεχίζεται έχει σχεδιαστεί μια μελλοντική συνάντηση που θα έχω την ευκαιρία να δω τον συνάδελφο και μόλις έχουμε κάτι συγκεκριμένο για το επόμενο βήμα θα σας ενημερώσω».’

Κοτζιάς-Ντιμιτρόφ; Πρόοδος, αλλά και διαφορές στα μεγάλα και δύσκολα

The post Κοτζιάς-Ντιμιτρόφ: Πρόοδος, αλλά και διαφορές στα δύσκολα appeared first on Aixmi.gr - Ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο - Έκτακτη επικαιρότητα.

Keywords
Τυχαία Θέματα