Κορωνοϊός: Φόβος για «εικόνες Μπέργκαμο» στη Θεσσαλονίκη – Σκηνές έξω από νοσοκομεία

11:23 12/11/2020 - Πηγή: Aixmi

Κορωνοϊός: Στο κατακόρυφο έχει φτάσει η αγωνία στη Θεσσαλονίκη για τις πραγματικές αντοχές του δημόσιου συστήματος υγείας, καθώς και τα χθεσινά στοιχεία του ΕΟΔΥ -με την πόλη να αποδεικνύεται «πρωταθλήτρια» με 777 νέα κρούσματα.

Παρά τις συνεχείς διορθωτικές κινήσεις που γίνονται, στενεύουν τα περιθώρια για τις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας στη Θεσσαλονίκη.

Μέχρι και χθες, σύμφωνα με πληροφορίες του υπουργείου Υγείας, οι κενές Εντατικές για τις ανάγκες της Θεσσαλονίκης (συμπεριλαμβανομένων των νοσοκομείων Χαλκιδικής, Κατερίνης και Καβάλας) ήταν μόλις 16.

Πρόκειται όμως για ένα νούμερο που συνεχώς αλλάζει, καθώς καταγράφονται θάνατοι, όπως και αποσωληνώσεις, συνεπώς η διαδικασία νέων εισαγωγών στις ΜΕΘ είναι διαρκής. Η πίεση των νοσοκομείων στη Θεσσαλονίκη επηρεάζει όλη τη χώρα, καθώς η μία περιοχή αναμένεται να «βοηθά» την άλλη τις επόμενες δύσκολες ημέρες και εβδομάδες. Εάν η διασπορά της Covid-19 γίνει ανεξέλεγκτη σε όλη την Ελλάδα, τότε θα υπάρχει πραγματικό πρόβλημα στο ΕΣΥ.

Ηδη σχεδιάζονται διακομιδές ασθενών από τη Θεσσαλονίκη σε όμορους νομούς, καθώς και αεροδιακομιδές στα νοσηλευτικά ιδρύματα της Αττικής, που δεν αποκλείεται να ξεκινήσουν άμεσα, σύμφωνα με τις πληροφορίες.

Η συνδρομή ιδιωτών γιατρών στα νοσοκομεία είναι αναγκαία σε αυτή τη φάση της πανδημίας. Ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, απηύθυνε πρόσκληση στους ιδιώτες γιατρούς όλης της χώρας. Οι ανάγκες είναι μεγάλες ειδικά για τις ειδικότητες αιχμής (π.χ. εντατικολόγοι, λοιμωξιολόγοι, πνευμονολόγοι, παθολόγοι).

Προειδοποίηση σοκ από τον Γώγο: «Κανείς να μην κυκλοφορεί έξω, ελπίζω η Θεσσαλονίκη να μην γίνει Μπέργκαμο»

«Κανείς να μην κυκλοφορεί έξω», είναι το μήνυμα του καθηγητή Χαράλαμπου Γώγου, για τις περιοχές της Ελλάδας με αυξημένο επιδημιολογικά φορτίο κορωνοϊού. «Το lockdown να εφαρμοστεί σε μεγαλύτερη έκταση», συνέστησε μιλώντας στον ΣΚΑΙ.

«Είμαστε στα όρια στη Θεσσαλονίκη, γι’ αυτό και υπάρχει κινητικότητα στη Βόρεια Ελλάδα για να ανοίξουμε κι άλλες ΜΕΘ», δήλωσε.

«Ελπίζουμε να μη φτάσουμε στα όρια του Μπέργκαμο», πρόσθεσε. Σύμφωνα με τον καθηγητή, η ανάπτυξη επιπρόσθετων χώρων ΜΕΘ, ακόμα και σε χώρους όπως το Βελλίδειο, είναι μια σωστή σκέψη, αλλά προς το παρόν δεν χρειάζεται.

«Σε μια κρίση πρέπει να είμαστε έτοιμοι», τόνισε σε κάθε περίπτωση, υπογραμμίζοντας πως το σημαντικό είναι ότι υπάρχουν διαθέσιμοι αναπνευστήρες. Όπως επεσήμανε ο κ. Γώγος, υπάρχει πρόβλημα και στη Λάρισα όπου αυξάνονται τα κρούσματα.

Σκηνές έξω από Ιπποκράτειο και ΑΧΕΠΑ

Στο πλαίσιο των εντατικών ελέγχων που γίνονται, σκηνές στήθηκαν και στους εξωτερικούς χώρους του Ιπποκράτειου Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης, μετά το ΑΧΕΠΑ.

Οι σκηνές τοποθετήθηκαν από τον ΕΟΔΥ προκειμένου να διενεργούνται τεστ ανίχνευσης του κορωνοϊού που έχουν συμπτώματα Covid-19, ώστε να μη χρειάζεται να μπαίνουν για τον σκοπό αυτό μέσα στους χώρους του νοσοκομείου, όπως αναφέρει το GrTimes. Με αυτό τον τρόπο ελαχιστοποιείται ο κίνδυνος να υπάρξει ενδονοσοκομειακή διασπορά από ασθενείς οι οποίοι έχουν ήδη μολυνθεί.

Επίσης, κρίθηκε απαραίτητη η ανάπτυξη των πρόχειρων αυτών κατασκευών προκειμένου να μην διενεργούνται τα τεστ σε υπαίθριο χώρο ενόψει επιδείνωσης των καιρικών συνθηκών. Ανάλογες σκηνές έχουν τοποθετηθεί εδώ και μέρες και στους εξωτερικούς χώρους του ΑΧΕΠΑ.

Παράλληλα, φήμες που θέλουν το Βελλίδειο να μετατρέπεται σε νοσοκομείο, δεν έχουν προς το παρόν επιβεβαιωθεί.

Για επανάληψη «εικόνων από το Μπέργκαμο» στον ελληνικό βορρά προειδοποίησε χθες σε δραματικούς τόνους ο Πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Θανάσης Εξαδάκτυλος.

Οποιαδήποτε συνάντηση, συνάθροιση, συγκέντρωση, αυτή τη στιγμή συνιστά έγκλημα, υγειονομικό έγκλημα, είμαστε σε πόλεμο, ανέφερε στο Πρώτο Πρόγραμμα ο πρόεδρος του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου.

Ο κ. Εξαδάκτυλος είπε ακόμη ότι δεν απέχουμε και πολύ από το να ζήσουμε και στην Ελλάδα καταστάσεις όπως αυτές που έζησε η Ιταλία στην πρώτη φάση της πανδημίας, ωστόσο εξέφρασε την ελπίδα ότι στο τέλος θα το αποφύγουμε.

Ο πρόεδρος του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου απηύθυνε έκκληση σε όλους τους γιατρούς στη χώρα να βοηθήσουν όπως μπορούν, ενώ σημείωσε ότι είμαστε πολύ κοντά στο να στηθούν σκηνές και νοσοκομεία σε δημόσια κτίρια προκειμένου με αυτόν τον τρόπο να καλυφθούν οι αυξανόμενες ανάγκες. Χρειάζονται και άλλα μέτρα και άλλες παρεμβάσεις, πρόσθεσε ο κ. Εξαδάκτυλος.

Πηγή: Ελεύθερος Τύπος

The post Κορωνοϊός: Φόβος για «εικόνες Μπέργκαμο» στη Θεσσαλονίκη – Σκηνές έξω από νοσοκομεία appeared first on Aixmi.gr - Ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο - Έκτακτη επικαιρότητα.

Keywords
Τυχαία Θέματα