Κορωνοϊός: “Άνθρωποι χωρίς ψυχικά προβλήματα, κάνουν κρίσεις πανικού”

13:43 6/12/2020 - Πηγή: Aixmi

Η εικόνα που δίνουν ειδικοί της ψυχικής υγείας που εργάζονται εθελοντικά στις γραμμές ψυχολογικής υποστήριξης του δήμου Θεσσαλονίκης, είναι ενδεικτική. Σύμφωνα με ρεπορτάζ της “Μακεδονίας“, η ζήτηση για ψυχική στήριξη είναι μεγάλη τις τελευταίες ημέρες, καθώς η Κεντρική Μακεδονία βρίσκεται στο “μάτι του κυκλώνα”. Η γραμμή του δήμου Θεσσαλονίκης, που είχε λειτουργήσει και στο πρώτο lockdown,

άνοιξε ξανά από τις 30 Νοεμβρίου, σε συνεργασία με 20 επαγγελματίες της ψυχικής υγείας, που προσφέρθηκαν εθελοντικά.

Μιλώντας στην “Μακεδονία”, η Αιμιλία Αξιωτίδου, ψυχοθεραπεύτρια, επιστημονικός συνεργάτης της Ιατρικής Σχολής του ΑΠΘ και εργαζόμενη στο ΑΧΕΠΑ, αναφέρει πως οι ηλικιωμένοι εκφράζουν κυρίως τον φόβο για το “ποιος θα τους φροντίσει αν πάθουν κάτι” και βασανίζονται από μοναξιά.

“Συνήθως η μοναξιά, κυρίως στις μεγαλύτερες ηλικίες οι οποίες πλήττονται πάρα πολύ αυτή τη στιγμή, είναι πολύ έντονη. Δεν αντέχουν να είναι μόνοι τους, ιδίως τώρα που φοβούνται κιόλας” τονίζει η κ. Αξιωτίδου.

Οι δε μεσήλικες καλούνται να διαχειριστούν προβλήματα στη συμπεριφορά των παιδιών τους ή στις σχέσεις με τους συντρόφους τους. “Τα ζευγάρια αναγκάστηκαν να ζήσουνε τώρα μαζί για πάρα πολλές ώρες. Ενώ πριν είχε βρεθεί ένα μοτίβο να λείπουμε από το σπίτι όλη μέρα και να είμαστε μιάμιση ώρα το βράδυ. Ακόμα και οι διαφορές και οι συγκρούσεις μπορούσαν να καλυφθούν από αυτό”, λέει.

Το πένθος που μένει ανεπεξέργαστο
Αυτή τη στιγμή, στις ανησυχίες που εκφράζονται στη γραμμή κυριαρχεί και το πώς θα ανακοινώσουν τον θάνατο ενός οικείου τους. “Τώρα έχουμε να αντιμετωπίσουμε και τους θανάτους, όχι μόνο τα κρούσματα όπως την άνοιξη”, λέει η ψυχοθεραπεύτρια και υπογραμμίζει μία σημαντική παράμετρο σχετικά με το πένθος, την εποχή της πανδημίας.

“Σε αυτό το πένθος που δεν μπορούμε να το επεξεργαστούμε, να κάνουμε τις τελετουργίες, να συνοδεύσουμε τον άνθρωπό μας, έχει επιπτώσεις μέσα μας. Δεν μας δίνεται η δυνατότητα να κλάψουμε, να στενοχωρηθούμε, να τον αποχαιρετήσουμε, να γίνει αυτή η διεργασία” αναφέρει.

“Κρίσεις πανικού και καταθλιπτικά επεισόδια”
Σκιαγραφώντας την ψυχοσύνθεση των ανθρώπων, βάσει αυτών που ακούει, αναφέρει η ίδια: “Δεν έχουμε να περιμένουμε καλοκαίρι, δεν βλέπουμε τα κρούσματα να πέφτουν, δεν υπάρχει μια αισιοδοξία να περιμένουμε κάτι να αλλάξει, πολλοί είναι χωρίς δουλειά και άνθρωποι που δεν είχαν διαγνωσμένα προβλήματα, έχουν αρχίσει να εμφανίζουν κρίσεις πανικού, καταθλιπτικά επεισόδια, να είναι εριστικοί, να μην μπορούν να αντέξουν την καθημερινότητα, να γίνονται «δύσκολοι» στη συμβίωση». Η επικοινωνία με τις γραμμές του δήμου μπορεί να δώσει λύσεις σε αυτά τα φαινόμενα, ενώ όταν εντοπίζονται περιπτώσεις που χρήζουν ψυχοθεραπείας, ή συστηματικής αντιμετώπισης, παραπέμπονται σε υπηρεσίες, όπως μπορεί να συμβεί με κάποιον που είναι αυτοκτονικός, ή αποτελεί θύμα βίας”.

Ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Εθελοντισμού, Πέτρος Λεκάκης, αναφέρει παρουσιάζεται πολύ αυξημένο ενδιαφέρον για τις γραμμές και ότι αυτές θα διατηρηθούν και μετά τις γιορτές. Ενημερώνει δε πως όσοι πολίτες επιθυμούν μπορούν να απευθύνονται από Δευτέρα μέχρι Παρασκευή στα τηλέφωνα 2313-317-641 και 2313-317-642 και υπό καθεστώς ανωνυμίας να συζητούν με την ομάδα των εθελοντών ψυχολόγων για ό,τι τους απασχολεί.

Πηγή: flash.gr

The post Κορωνοϊός: “Άνθρωποι χωρίς ψυχικά προβλήματα, κάνουν κρίσεις πανικού” appeared first on Aixmi.gr - Ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο - Έκτακτη επικαιρότητα.

Keywords
Τυχαία Θέματα