Κοινό άρθρο Μέρκελ-Ομπάμα μήνυμα κατά… Τραμπ

10:08 17/11/2016 - Πηγή: Aixmi

Σε βαρυσήμαντο άρθρο τους που δημοσιεύεται στη Wirtschaftswoche με τον τίτλο «Διαμόρφωση της παγκοσμιοποίησης σύμφωνα με τις αξίες και τις ιδέες μας», Μέρκελ και Ομπάμα προειδοποιούν για τους κινδύνους που ενέχει ο απομονωτισμός και διαβεβαιώνουν ότι «επιστροφή στην εποχή προ της παγκοσμιοποίησης δεν πρόκειται να υπάρξει».

Επίσης υπερασπίζονται τη συμφωνία για το κλίμα και διατρανώνουν ότι ο άξονας ΗΠΑ – Ευρώπης είναι ο πιο σημαντικός παγκοσμίως και θα

πρέπει να διατηρηθεί. Πρόκειται για ένα είδος υποθήκης του Ομπάμα προς τον διάδοχό του.

Όπως τονίζουν αναλυτικά, Γερμανοί και Αμερικανοί θα πρέπει να αδράξουν την ευκαιρία να «χτίσουν» τον παγκοσμιοποιημένο κόσμο με βάση τις δικές τους αξίες και ιδέες.

Επίσης επισημαίνουν ότι οι δύο κυβερνήσεις οφείλουν στις επιχειρήσεις, στους πολίτες αλλά και σε ολόκληρη την παγκόσμια οικονομία να διευρύνουν και να εμβαθύνουν τη συνεργασία ΗΠΑ και Γερμανίας.

«Είμαστε πιο δυνατοί όταν εργαζόμαστε μαζί» γράφουν Ομπάμα και Μέρκελ, και συμπληρώνουν: «Η συνεργασία μας είναι πιο σημαντική από ποτέ τώρα που η παγκόσμια οικονομία αναπτύσσεται πιο γρήγορα από ποτέ και οι παγκόσμιες προκλήσεις είναι πιο μεγάλες από ποτέ.

Υπογράμμισαν, μάλιστα, ότι και οι δύο υποστηρίζουν τη διεθνή νομοθεσία και εργάζονται για να γίνεται σεβαστή σε ολόκληρο τον κόσμο και να θεωρείται προαπαιτούμενο για τη σταθερότητα και την ευημερία.

Αν και οι δύο ηγέτες δεν αναφέρουν ονομαστικά τον Ντόναλντ Τραμπ, στέλνουν σειρά μηνυμάτων κατά των ξενοφοβικών θέσεων που έχει υιοθετήσει, ειδικά όσον αφορά στην προσφυγική κρίση και την προστασία του κλίματος της Γης.

Keywords
Τυχαία Θέματα