Κόφτη και το 2019 δίνει η κυβέρνηση -Δε φτάνει, δώστε κι άλλα, λένε οι δανειστές

17:06 24/1/2017 - Πηγή: Aixmi

Έτοιμη να νομοθετήσει την παράταση του αυτόματου δημοσιονομικού κόφτη για ένα χρόνο, δηλώνει η κυβέρνηση, σημειώνοντας όμως ότι θα προχωρήσει στην κίνηση αυτή μόνο αν οι δανειστές συναινέσουν στη λήψη μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος (τα βραχυπρόθεσμα ξεπάγωσαν χθες).

Ο υπουργός Επικρατείας έκανε τη δήλωση αυτή, 48 ώρες πριν από τη συνεδρίαση του Eurogroup, επισημαίνοντας ότι ο κόφτης θα παραταθεί μόνο για το 2019 και υπό την προυπόθεση ότι θα υπάρξει συνολική συμφωνία, που θα

περιλαμβάνει και ρυθμίσεις ώστε το χρέος να καταστεί βιώσιμο.

Τα μηνύματα, ωστόσο, από το Βερολίνο, την Ουάσινγκτον και τις Βρυξέλλες δεν είναι ενθαρρυντικά. Καμιά από τις τρεις πλευρές δεν φαίνεται διατεθειμένη να συναινέσει σε μια τέτοια βάση. Ακόμη και η Ευρωπαική Επιτροπή, που πάντα παίζει ρόλο μεσολαβητή, μιλά για επέκταση του δημοσιονομικού κόφτη σε βάθος τεσσάρων ή πέντε ετών.

Τα πράγματα είναι πολύ χειρότερα από την πλευρά των δύο δανειστών. Ο Βόλφγκαγκ Σόιμπλε απαιτεί πολυετή διατήρηση πλεονασμάτων 3,5% μετά το 2018 και δε δέχεται κουβέντα για συμφωνία τώρα σε μεσοπρόθεσμες ρυθμίσεις του χρέους. Ταυτόχρονα, το ΔΝΤ επιμένει ότι είναι αδύνατο η ελληνική οικονομία να επιτυγχάνει τόσο υψηλά πλεονάσματα και ζητά νομοθέτηση μέτρων ύψους 4 δισ ευρώ, από τώρα για μετά το 2018.

Τι θα κάνει, λοιπόν, η κυβέρνηση; Ο εκπρόσωπός της Δημήτρης Τζανακόπουλος αποκλείει το ενδεχόμενο νομοθέτησης προληπτικών μέτρων, ενώ ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος ετοιμάζεται να προτείνει την Πέμπτη στους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης περίγραμμα μέτρων, γνωρίζοντας ότι το ΔΝΤ θέλει συγκεκριμένα μέτρα και, μάλιστα, ψηφισμένα από τη Βουλή (δραστική μείωση του αφορολόγητου και μειώσεις δαπανών -δηλαδή, περικοπές μισθών και συντάξεων).

Όλα θα κριθούν στο διάστημα έως την 20η Φεβρουαρίου, όταν θα συνεδριάσει ξανά το Eurogroup. Θα κάνει και άλλες υποχωρήσεις η κυβέρνηση; Πιθανότατα, ναι. Το ερώτημα είναι: Θα τις κρίνουν ικανοποιητικές οι δανειστές ή θα επιμείνουν στις αξιώσεις τους;

Στη δεύτερη περίπτωση, η αξιολόγηση θα μείνει ανοιχτή έως τον Ιούνιο -μιας που μεσολαβούν εκλογές σε Ολλανδία και Γαλλία. Τότε, όμως, η θηλειά θα σφίγγει τον λαιμό μας και ο κίνδυνος χρεωκοπίας θα είναι πάλι πολύ σοβαρός.

Τον Ιούλιο η χώρα πρέπει να πληρώσει 6,3 δισ ευρώ, τα οποία δε διαθέτει. Αν δεν πάρει χρήματα από τους δανειστές θα χρεωκοπήσει…

Keywords
Τυχαία Θέματα