Κέρι: Συμμαχία ΗΠΑ – Ρωσίας θα έλυνε το συριακό σε δυο μήνες

21:35 3/12/2015 - Πηγή: Aixmi

»Εάν συμμαχήσουν η Ρωσία, οι ΗΠΑ και οι άλλες χώρες σε δύο μήνες θα λύνονταν τα πάντα στη Συρία χρειάζεται ωστόσο – συμπλήρωσε – να προηγηθεί πολιτική απόφαση για κάτι τέτοιο». Αυτό τόνισε στην ομιλία του στη γενική συνέλευση του ΟΑΣΕ από το Βελιγράδι, ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι. Είπε ακόμα πως για “για να νικηθεί ολοκληρωτικά το Ισλαμικό Κράτους δεν αρκούν οι βομβαρδισμοί

αλλά χρειάζεται να συσταθούν και χερσαίες δυνάμεις από την Συρία ή κάποιες αραβικές χώρες. Ο κ. Κέρι συναντήθηκε και με το ρώσο υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ χωρίς όμως να γίνουν δηλώσεις. Εκτιμάται ότι κυριάρχησε η κατάσταση στη Συρία, ο αγώνας κατά του ισλαμικού κράτους και της τρομοκρατίας.

Ο κ. Κέρι συναντήθηκε ξεχωριστά και με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη και τον Τουρκοκύπριο ηγέτη , Μουσταφά Ακιντζί. Δήλωσε ότι διαπιστώνει πως «υπάρχει χειροπιαστή πρόοδος στο Κυπριακό» και εκτίμησε ότι η λύση του Κυπριακού βρίσκεται κοντά. Αυτό δεν θα γίνει αυτόματα, είπε, αλλά θα γίνει. Προέβλεψε ακόμα ότι μια διαρκής και βιώσιμη λύση του κυπριακού θα μπορούσε να κάνει το νησί επιχειρηματικό κέντρο και μοντέλο για άλλους τόπους που χρειάζονται πολυεθνικό μέλλον.

Θετική και παραγωγική χαρακτήρισε τη συνάντησή του με τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών ο κύπριος Πρόεδρος.

Νωρίτερα συναντήθηκαν στο περιθώριο της Συνόδου οι υπουργοί Εξωτερικών της Τουρκίας και της Ρωσίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου και Σεργκέι Λαβρόφ. Είναι η πρώτη συνάντηση των δύο υπουργών από την κατάρριψη του ρωσικού αεροσκάφους Suhoj στη Συρία από τουρκικό F-16 στις 24 Νοεμβρίου. Η συνάντηση διήρκεσε 40 λεπτά και μετά την ολοκλήρωσή της δεν έγιναν δηλώσεις από τους δύο υπουργούς.

Πάντως πριν από τη συνάντηση των δύο υπουργών ο Σεργκέι Λαβρόφ επισήμανε ότι οι κατ” ιδίαν συνομιλίες με τον Τσαβούσογλου θα είχαν κάποια σημασία εάν η Τουρκία είχε να πει κάτι καινούργιο που δεν είπε μέχρι σήμερα δημόσια.

Στο περιθώριο της Συνόδου του ΟΑΣΕ πραγματοποιήθηκαν περισσότερες από εκατό συναντήσεις σε διμερές επίπεδο αναφέρουν οι διοργανωτές.

Keywords
Τυχαία Θέματα