ΚΕΠΕ: Το 87% του συνολικού τουριστικού εισοδήματος μένει στην Ελλάδα

18:50 28/7/2015 - Πηγή: Aixmi

Μελέτη του Κέντρου Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ) που πραγματοποιήθηκε για λογαριασμό του Ινστιτούτου του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών (ΙΝΣΕΤΕ) αποδεικνύει το βασικό ρόλο που παίζει ο ελληνικός τουρισμός στην οικονομία της χώρας.

Σύμφωνα λοιπόν με τα στοιχεία της προηγούμενης χρονιάς, το 13,2% του συνολικού εισερχόμενου τουριστικού εισοδήματος (εκτός κρουαζιέρας) εκτιμάται ότι έφυγε στο εξωτερικό. Δηλαδή 1,92 δισ. ευρώ εκ των 14,5 δισ.!. Αν σε αυτά τα νούμερα συμπεριλάβει κανείς και τις δαπάνες των τουριστών κρουαζιέρας, το συνολικό ποσοστό ανέρχεται στο 12,9% (σ.σ 1,96

δισ. ευρώ εκ των 15,2 δισ. ευρώ).

Το συγκεκριμένο ποσοστό στα καταλύματα έφτασε το 13,3% δηλαδή 978 εκατ. ευρώ εκ των 7,4 δισ. ευρώ, ενσωματώνοντας διαρροές αμοιβών σε απασχολούμενους μη κατοίκους Ελλάδος και των εισαγόμενων προϊόντων τεχνολογικού εξοπλισμού.

Αυτό σημαίνει πως το 87% του συνολικού εισερχόμενου τουριστικού εισοδήματος παραμένει στην Ελλάδα.

Όπως δείχνει η μελέτη, ο τουρισμός αποτελεί έναν από τους κεντρικούς κλάδους της ελληνικής οικονομίας (8ος επί συνόλου 64ων), επηρεάζοντας σε πολύ μεγάλο βαθμό το σύνολό της, ενώ παρατηρείται ισχυρός συσχετισμός με τον αγροτικό τομέα, ιδιαίτερα στα υψηλής κατηγορίας ξενοδοχεία.

Ο ΣΕΤΕ από πλευράς του, θεωρεί ότι τα αποτελέσματα της μελέτης είναι ιδιαίτερα θετικά, υπογραμμίζοντας ότι το ποσό του τουριστικού εισοδήματος που παραμένει στην Ελλάδα, επιτρέπει την υποστήριξη μιας σειράς προτάσεων πολιτικής για τη σταθερή και βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη της χώρας όπως η καθιέρωση και υιοθέτηση των τελικών προδιαγραφών και πιστοποίησης Made in Greece προϊόντων, η προώθηση διαδικασιών καθετοποιημένης παραγωγής τυποποιημένων αγροτικών προϊόντων με σταθερή και αξιόπιστη τροφοδοσία κ.α

Keywords
Τυχαία Θέματα