Καζνέβ: Η Ελλάδα να παραμείνει στο τρίτο πρόγραμμα βοήθειας

10:51 3/3/2017 - Πηγή: Aixmi

Tην πλήρη στήριξή του στις προσπάθειες της κυβέρνησης και του ελληνικού λαού εκφράζει ο Μπερνάρ Καζνέβ, πρωθυπουργός της Γαλλίας που επισκέπτεται την Αθήνα, ενώ υπογραμμίζει ότι το Eurogroup της 20ής Φεβρουαρίου έθεσε το πλαίσιο που επιτρέπει την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης.

Ο Γάλλος πρωθυπουργός απάντησε στις ερωτήσεις του «Εθνους» για το μέλλον της ΕΕ και της Ευρωζώνης και τις πολιτικές εξελίξεις στη Γαλλία.

«Η

ελληνική κυβέρνηση και ο ελληνικός λαός κατέβαλαν πολλές προσπάθειες και θυσίες. Οι προσπάθειες αυτές ήταν απαραίτητες για να μπορέσει η Ελλάδα να ανακτήσει την ανταγωνιστικότητά της, να επιτύχει τον ισοσκελισμό των δημόσιων οικονομικών της και να αποκτήσει και πάλι την πλήρη κυριαρχία και ανεξαρτησία της έναντι των χρηματοπιστωτικών αγορών. Το Εurogroup της 20ής Φεβρουαρίου καθόρισε ένα πολιτικό πλαίσιο ώστε να επιτραπεί η ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης. Η Ελλάδα πρέπει να εξακολουθήσει να απολαύει του τρίτου προγράμματος βοήθειας, ιδίως ενόψει των σημαντικών χρονοδιαγραμμάτων αποπληρωμής του χρέους που είναι προγραμματισμένα για το καλοκαίρι» σημειώνει χαρακτηριστικά.

Ο Γάλλος πρωθυπουργός αναφέρθηκε, στην ανάγκη ενίσχυσης της Ευρώπης, τονίζοντας ότι πρέπει «να αποδείξουμε την αποτελεσματικότητά της στους πολίτες και να διαφυλάξουμε την ενότητά της. Κατά συνέπεια, μιλάμε για κάτι πολύ πέραν της ταχύτητας με την οποία επιθυμεί ο καθένας να προχωρήσει. Η Σύνοδος Κορυφής της Ρώμης θα μας βοηθήσει να διευκρινίσουμε όλα αυτά με συγκεκριμένες προτάσεις».

Σχετικά με την Ευρωζώνη εκτίμησε ότι έχουν ήδη γίνει πολλά, «ειδικότερα για την ενίσχυση της ανθεκτικότητάς της στις κρίσεις» και αναφέρεται «στη δημιουργία της Τραπεζικής Ενωσης, που επιτρέπει τον έλεγχο των οικονομικών, στους μηχανισμούς αλληλεγγύης, όπως ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας, που επέτρεψε τη διατήρηση της ενότητας και της ακεραιότητας της Ευρωζώνης, αλλά και στο πρόγραμμα βοήθειας 86 δισ. ευρώ που συμφωνήθηκε το καλοκαίρι του 2015 για την Ελλάδα» για να προσθέσει:

«Αναφορικά με το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης, η Γαλλία ανέκαθεν επεδίωκε μία έξυπνη ερμηνεία των κανόνων λαμβάνοντας υπόψη την ιδιαίτερη κατάσταση κάθε χώρας. Χρειάζονται κανόνες, αλλά δεν υπάρχει τίποτα χειρότερο από μία τυφλή προσήλωση σε αυτούς. Η Επιτροπή Γιούνκερ το έχει πλήρως κατανοήσει και για τον λόγο αυτό αξίζει να επαινεθεί ιδιαιτέρως».

Keywords
Τυχαία Θέματα