Κατεβαίνει το τρυπάνι στον Ονησίφορο – Συνεχίζει την επικοινωνιακή επιχείρηση η Τουρκία

09:02 17/7/2017 - Πηγή: Aixmi

Ομαλά άρχισε να κατεβαίνει το τρυπάνι και αναμένεται ότι σήμερα θα φθάσει στον βυθό, σε βάθος 1.698 μέτρων στο σημείο της γεώτρησης, ενώ η κυπριακή κυβέρνηση αλλά και η γαλλική εταιρεία TOTAL ξεκαθάρισαν ότι «τίποτε δεν είναι ικανό να σταματήσει την γεώτρηση».

O βυθός έχει πολύ ελαφρά κλίση (3,5 μοίρες) προς τα νοτιοδυτικά. Σε αυτό το στάδιο, τοποθετούνται η κεφαλή του τρυπανιού και οι σωλήνες σε συνολικό μήκος 1.700 μέτρων, μέσα από τις οποίες περνά ο άξονας του τρυπανιού, ενώ από πλευρικούς

θύλακες θα επιστρέφει η ειδική λάσπη -λιπαντικό- αλλά και τα θραύσματα της γεώτρησης, για να μεταφέρονται στη στεριά.

Προηγουμένως, θα ολοκληρωθούν οι τρισδιάστατες σεισμογραφικές έρευνες και θα απομακρυνθούν το σεισμογραφικό Ramform Hyperion και τα σκάφη υποστήριξής του, σύμφωνα με τον «Πολίτη».

Μέχρι το βάθος των 2.230 μέτρων αναμένεται απρόσκοπτη εργασία του τρυπανιού, αφού δεν υπάρχουν ενδείξεις για αέρια, ενώ στο υπόλοιπο βάθος της γεώτρησης προς τον στόχο, θα λαμβάνονται αυστηρά μέτρα ασφάλειας για αποφυγή επηρεασμού εργαζομένων από τυχόν απελευθέρωση υδροθείου, που είναι πιθανή.

Στο μεταξύ, τα τουρκικά ΜΜΕ αναφέρουν πως η τουρκική φρεγάτα «Ίμβρος» πλέει προς την Πάφο, ενώ ανέφεραν περιστατικό, σύμφωνα με το οποίο η ελληνοκυπριακή ακτοφυλακή έστειλε μήνυμα μέσω ασυρμάτου καλώντας τη φρεγάτα να μην πλησιάσει.

Επίσης, το Barbaros πέρασε δυτικά των ακτών της Πάφου και σε απόσταση 70 χιλιομέτρων από τις δυτικές ακτές της Κύπρου και συνέχισε να πλέει νοτιοδυτικά προς το οικόπεδο 6. Η Άγκυρα συνεχίζει την επικοινωνιακή της επιχείρηση χωρίς να παρενοχλεί ευθέως το West Capella και τις εργασίες που διενεργούνται.

Σήμερα, αναμένεται στην Κύπρο η Γαλλίδα υπουργός Άμυνας Φλοράνς Παρλί η οποία θα γίνει δεκτή από τον Νίκο Αναστασιάδη ενώ θα μεταβεί και στην πλατφόρμα της κοινοπραξίας ΤΟΤΑL-ΕΝΙ ως έκφραση έμπρακτης στήριξης του Παρισιού.

Keywords
Τυχαία Θέματα