Καμία αλλαγή στον ΕΝΦΙΑ – Θα υπολογιστεί με τις παλιές αντικειμενικές

11:15 3/6/2015 - Πηγή: Aixmi

Παρά το γεγονός ότι μέχρι και χθες παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών, σημείωναν ότι τα έσοδα από το φετινό φόρο ακινήτων αποτελούν ένα από τα σημεία της διαπραγμάτευσης για το δημοσιονομικό «κενό» φαίνεται δυστυχώς ότι τα πράγματα δεν ήταν ακριβώς έτσι, μιας και τα 2,650 δισ ευρώ θα μείνουν ως έχουν στον Προϋπολογισμό.

Και μπορεί οι νέες αντικειμενικές αξίες να ανακοινωθούν μέσα στις επόμενες εβδομάδες, ωστόσο αυτό δεν συνεπάγεται με το ότι ο υπολογισμός του φόρου ακινήτων θα γίνει με τις νέες αντικειμενικές αξίες.

Συγκεκριμένα, ο νόμος για τον ΕΝΦΙΑ

προβλέπει ρητώς ότι ο υπολογισμός του φόρου γίνεται με τις αξίες που ισχύουν την 1η Ιανουαρίου κι έτσι για να ισχύσει κάτι διαφορετικό θα πρέπει να αλλάξει η σχετική διάταξη. Όμως, οι εξελίξεις στο δημοσιονομικό δείχνουν ότι η σχετική διάταξη θα μείνει ανέπαφη, κάτι που πρακτικά σημαίνει ότι ο τρόπος υπολογισμού του φετινού ΕΝΦΙΑ θα είναι ίδιος με τον περσινό και οι νέες Τιμές Ζώνης θα ισχύουν μόνο για τις πάσης φύσεως μεταβιβάσεις.

Υπάρχει βέβαια και ο κίνδυνος σύγκρουσης με το ΣτΕ καθώς έχει στείλει 6μηνο τελεσίγραφο (τον περασμένο Νοέμβριο) για προσαρμογή των Τιμών Ζώνης στα επίπεδα της σημερινής πραγματικότητας.

Αν λοιπόν η κυβέρνηση αγνοήσει αυτό το τελεσίγραφο και βεβαιώσει το φετινό φόρο με τις παλιές αντικειμενικές αξίες, θα ανοίξει «μέτωπο» με το ΣτΕ, δικαιώνοντας όσους προσέφυγαν στα διοικητικά δικαστήρια κατά του ΕΝΦΙΑ για το 2015.

Keywords
Τυχαία Θέματα