«Καμπανάκι» ΔΝΤ: Μήνυμα για χρέος Αστερίσκοι στο αναπτυξιακό σχέδιο

09:52 1/8/2018 - Πηγή: Aixmi

Σε έκθεσή του για την ελληνική οικονομία το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο εμφανίζεται αρκετά απαισιόδοξο όσον αφορά στη συνέχιση των μεταρρυθμίσεων και την εφαρμοφή των συμφωνηθέντων, αλλά και σε ό,τι αφορά το χρέος κάνοντας λίγο για πρόβλημα βιωσιμότητας και για προσκόμματα στην πρόσβαση της χώρας στις αγορές σε μεσοπρόθεσμο-μακροπρόθεσμο ορίζοντα.

Επισημαίνεται,

σύμφωνα με το capital.gr, ότι οι δεσμεύσεις του Eurogroup για νέο κύμα παρεμβάσεων το 2032 αν αυτό κριθεί αναγκαίο, ίσως να μην επαρκέσουν τα επόμενα χρόνια ως το «ασφάλιστρο» για τη διατήρηση της εμπιστοσύνης των αγορών.

Αστερίσκοι όμως μπαίνουν και στο αναπτυξιακό σχέδιο της κυβέρνησης, καθώς το ΔΝΤ ασκεί κριτική για ανεπάρκειες αλλά και στην κεφαλαιακή διασφάλιση των τραπεζών τα επόμενα χρόνια.

Όσον αφορά στα δημοσιονομικά, το ΔΝΤ σημείωσε ότι επαρκούν ως μέτρα η μείωση των συντάξεων το 2019 και του αφορολόγητου από το 2020, σημείωσε ότι επαρκούν τα μέτρα αυτά για να αυξηθεί και να διατηρηθεί το πρωτογενές πλεόνασμα στο 3,5% του ΑΕΠ έως και το 2022, αλλά αυτήν τη στιγμή δεν είναι βέβαια η εφαρμογή των αντιμέτρων, τουλάχιστον στο σύνολό τους.

Επίσης εκτιμά ότι δεν υπάρχει ο επιπλέον «δημοσιονομικός χώρος».

Επισημαίνει ότι δεν πρέπει να ανατραπούν μεταρρυθμίσεις στις συλλογικές διαπραγματεύσεις και ότι πρέπει να υπάρχει πάρα πολύ μεγάλη προσοχή στην αύξηση του κατώτατου μισθού, ενώ κάνει αναφορά και σε μία σειρά από κινδύνους τους οποίους αντιμετωπίζει η ελληνική οικονομία τους επόμενους μήνες και χρόνια.

Αναφέρεται επίσης σε πολύ δύσκολους δημοσιονομικούς στόχους αλλά και σε κινδύνους που συνδέονται με τις δικαστικές αποφάσεις που εκκρεμούν καθώς και στις υφεσιακές πιέσεις που μπορεί να προκαλέσουν τα ίδια τα μέτρα, ζητώντας επιπλέον αλλαγή του μείγματος πολιτικής με εξεύρεση του δημοσιονομικού χώρου.

Όσον αφορά στο χρέος το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο είναι ιδιαίτερα απαισιόδοξο στις προβολές του για το μέλλον, βλέποντας χαμηλότερη ανάπτυξη και πλεονάσματα σε σχέση με την Κομισιόν, αλλά και χειρότερους όρους πρόσβασης στις αγορές. Έτσι, υπολογίζει ότι η βιωσιμότητα του χρέους επιδεινώνεται και ότι αυτό θα καταστεί μη βιώσιμο από το 2038 και μετά.

Σύμφώνα με την ανάλυσητου capital.gr, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θεωρεί ότι δεν αρκούν οι δεσμεύσεις που περιέχονται στη συμφωνία του Ιουνίου του Eurogroup για νέες παρεμβάσεις το 2032 «αν αυτές κριθούν αναγκαίες».

Άμεση ήταν η αντίδραση της ελληνικής πλευράς στις επισημάνσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου μέσω τρισέλιδης επιστολής του εκπροσώπου της Ελλάδας στο Ταμείο Μ. Ψαλιδόπουλου που περιλαμβάνεται στο πακέτο εγγράφων που δόθηκαν χθες στη δημοσιότητα με βάση το άρθρο 4 του Καταστατικού του Ταμείου.

Πηγή: capital.gr

The post «Καμπανάκι» ΔΝΤ: Μήνυμα για χρέος Αστερίσκοι στο αναπτυξιακό σχέδιο appeared first on Aixmi.gr - Ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο - Έκτακτη επικαιρότητα.

Keywords
Τυχαία Θέματα