Ισπανικά ΜΜΕ: Νέα σελίδα στην ιστορία της Ισπανίας

12:12 25/5/2015 - Πηγή: Aixmi

Για νέα σελίδα στην ιστορία της Ισπανίας κάνουν λόγο ακόμα και οι πιο συντηρητικές εφημερίδες της Ισπανίας με αφορμή το αποτέλεσμα των περιφερειακών εκλογών που δείχνουν κατακόρυφη πτώση των δύο μεγάλων κομμάτων και άνοδο των ριζοσπαστικών σχηματισμών.

Αν και στον εκλογικό χάρτη φαίνεται ότι το κυβερνών κόμμα είναι πρώτο η εκλογική του δύναμη έχει υποστεί τεράστιο πλήγμα καθώς έχει χάσει 2,5 εκατομμύρια ψηφοφόρους. Σύμφωνα με την El Pais,

τα δύο μεγάλα κόμματα υποχωρούν κατά 13 μονάδες συγκριτικά με τις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές του 2011.

Οι «Αγανακτισμένοι» της Ισπανίας που αποτελούν την μήτρα της δημιουργίας των ριζοσπαστικών κομμάτων της Ισπανίας έδειξαν τη δύναμη τους στην πρωτεύουσα της Καταλονίας , Βαρκελώνη αναδεικνύοντας δήμαρχο την Άντα Κολάου, η οποία ήταν επικεφαλής του κινήματος κατά των εξώσεων.

«Είναι η νίκη του Δαβίδ εναντίον του Γολιάθ» , ήταν οι πρώτες κουβέντες που κατάφερε να αρθρώσει η Κολάου η οποία έδειχνε πανευτυχής. Το κόμμα της Κολάου ωστόσο δεν είναι αρκετά δυνατό ακόμα για να σχηματίσει αυτοδυναμία καθώς κέρδισε μόνο τις 11 από τις 41 θέσεις του δημοτικού συμβουλίου.

Στη Μαδρίτη , το προπύργιο του κυβερνώντος Λαϊκού Κόμματος για περισσότερο από 25 χρόνια όπως όλα δείχνουν χάνει την πρωτοκαθεδρία από την Μανουέλα Κάρμενα, πρώην δικαστική λειτουργό η οποία υποστηρίχθηκε από τους Ποδέμος και τα κινήματα κατά των εξώσεων, των οικολόγων και των στελεχών της Ενωμένης Αριστεράς.

Χαρακτηριστικό είναι ότι η υποψήφια με το Λαϊκό Κόμμα Εσπεράνθα Αγκίρε χάνει τις μισές έδρες του δημοτικού συμβουλίου . Η Κάρμενα, η οποία βρίσκεται οριακά πάνω από την υποψήφια του κυβερνώνοντος κόμματος, αναμένεται να συμμαχήσει με τον υποψήφιο των Σοσιαλιστών Αντόνιο Μιγέλ Καρμόνα για να μπορέσει να κερδίσει την πλειοψηφία.

Οι τοπικές εκλογές σε 13 περιφέρειες, γράφουν οι ισπανικές εφημερίδες, έδωσαν ένα δυνατό χαστούκι στην πολιτική του κυβερνώντος κόμματος δείχνοντας μία σαφή αλλαγή διάθεσης από πλευράς ψηφοφόρων. Το μήνυμα των εκλογών ήταν σαφές και ξεκάθαρο. Οι ψηφοφόροι θέλουν να δώσουν ένα τέλος στην απόλυτη κυριαρχία των δύο μεγάλων κομμάτων που έχουν σηματοδοτήσει την πολιτική ιστορία του τόπου από το θάνατο του Φράνκο. Με καταμετρημένο πάνω από το 90% των ψήφων το Λαϊκό Κόμμα του Μαριάνο Ραχόι αλλά και οι Σοσιαλιστές απέσπασαν το 52% των ψήφων σε όλη την επικράτεια σημειώνοντας κατακόρυφη πτώση από το 65% που είχαν αποσπάσει στις προηγούμενες εκλογές.

Οι πολίτες αν και εξακολουθούν να στηρίζουν το κυβερνών κόμμα σε 9 από τις 13 περιφέρειες δεν του δίνουν πλέον την απόλυτη πλειοψηφία εξαιτίας των σκληρών πολιτικών λιτότητας, των σκανδάλων διαφθοράς και της υψηλής ανεργίας, κλείνοντας το μάτι σε πιο ριζοσπαστικούς σχηματισμούς όπως των Ποδέμος και Ciudadanos ( Πολίτες), συμφωνούν El Mundo και El Pais.

Σε πανεθνικό επίπεδο τα νέα κόμματα έρχονται στην τρίτη και τέταρτη θέση δείχνοντας ότι γίνονται ρυθμιστές της πολιτικής ζωής αν και ο αρχηγός των Ποδέμος, Πάμπλο Ιγκλέσιας περίμενε κάτι καλύτερο:

« Θα μας άρεσε αυτή η πτώση των παλαιών κομμάτων να γινόταν γρηγορότερα» είπε χαρακτηριστικά « αλλά οι συνθήκες να μας αναγκάζουν να εργαστούμε ακόμα πιο σκληρά για να το πετύχουμε» συμπλήρωσε.

Κοινός παρανομαστής της πολιτικής κριτικής είναι ότι οι περιφερειακές εκλογές θεωρούνται τεστ δοκιμασίας και αντοχής του κυβερνώντος κόμματος του Ραχόι , το οποίο συγκέντρωσε τα χειρότερα ποσοστά των τελευταίων 20 ετών, εν όψει τον επερχόμενων εθνικών εκλογών του Νοεμβρίου.

Keywords
Τυχαία Θέματα