Ίσως μάθουμε «πού πήγαν τα λεφτά» με την Επιτροπή της Ζωής ​

23:40 17/3/2015 - Πηγή: Aixmi

Στην εντυπωσιακή κίνηση σύστασης Επιτροπής Λογιστικού Ελέγχου προχώρησε η πρόεδρος της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου. Η συγκρότηση της εν λόγω επιτροπής ήταν από τις κραυγαλέως προτεινόμενες θέσεις του πρώιμου ΣΥΡΙΖΑ, πριν αυτός

δει να συρρέουν στις τάξεις του πλήθη πασοκικών ψηφοφόρων και βάλει πλώρη για την εξουσία, οπότε σταδιακά εγκατέλειπε αιδημόνως την συγκεκριμένη θέση, αντικαθιστώντας την με την λυμφατική συγκρότηση Εξεταστικής Επιτροπής του Kοινοβουλίου, για το πώς μπήκαμε στο μνημόνιο…

Η σύσταση της Eπιτροπής αποσκοπούσε στο να καταδειχθεί, αν όχι να αποδειχθεί, ότι το χρέος κατά ένα ποσοστό είναι επαχθές, απεχθές και επονείδιστο, με στόχο να μην αποπληρωθεί κατ΄ αντιστοιχία ποσοστού. Πρωτοπόρος σε μια τέτοια πρακτική ήταν ο Ραφαέλ Κορέα, πρόεδρος του Ισημερινού.

Η πρώτη ένδειξη για την αλλαγή πλεύσης του ΣΥΡΙΖΑ στο επίμαχο θέμα ήταν η ρήση του κ. Σταθάκη ότι το απεχθές χρέος κυμαίνεται περί το 5% του συνολικού – ρήση η οποία προκάλεσε το πρώτο σοκ, στους παλιούς οπαδούς του ΣΥΡΙΖΑ, οι οποίοι συν τοις άλλοις το έβλεπαν τη συγκρότηση της Επιτροπής ως την αιχμή του δόρατος του …αντικατοχικού αγώνα. Εκτοτε σιωπή από τον όλον ΣΥΡΙΖΑ.

Η Ζωή, για τους δικούς της λόγους, άδραξε την ευκαιρία, υποκαθιστώντας την κυβέρνηση, και παρουσιαζόμενη ως η αριστερή ψυχή της παράταξης της. Η σύσταση της Επιτροπής νομότυπα στηρίζεται σε κάποιο άρθρο του κανονισμού της Βουλής (άρθρο 49), πολιτικά εμφανίζεται ρηξικέλευθη έως …παράξενη! Συνήθως τέτοια πρότζεκ (σπάνια βεβαίως ), είθισται να αναλαμβάνουν κυβερνήσεις, μια και τα μέλη εργασίας θα πρέπει να είναι πολυάριθμα, προκειμένου να γίνει ολοκληρωμένη και σε βάθος έρευνα.

Η σύσταση της Επιτροπής, ασχέτως των εσωτερικών διαγκωνισμών δύναμης στο εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος, συγκροτείται σε μια συγκυρία που η χώρα βρίσκεται, για μια ακόμη φορά μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας, και προβάλλουν δύσκολες διαπραγματεύσεις… Η κήρυξη του χρέους ως απεχθές εναπόκειται στην απόφαση διεθνών δικαστηρίων στα οποία προσφεύγουν κυβερνήσεις. Επίσης, η εμπειρία δείχνει, ότι οι πιθανότητες θετικής αποδοχής του αιτήματος μιας χώρας, η οποία δημιούργησε χρέος κατά τη θητεία δημοκρατικώς εκλεγμένων κυβερνήσεων, δεν έχει ευμενή αποδοχή, για τον απλούστατο λόγο ότι οι κυβερνήσεις είχαν λαϊκή εντολή για την πολιτική που ακολούθησαν, στο πλαίσιο της οποίας ήταν και ο δανεισμός. Αντιθέτως, ευμενώς αντιμετωπίζεται ένα τέτοιο αίτημα στην περίπτωση που το χρέος δημιουργήθηκε από καθεστώτα που σφετερίστηκαν την εξουσία.

Παρόλα αυτά η συγκρότηση της Επιτροπής είναι θετική ενέργεια. Θα επιχειρήσει -μεταξύ άλλων – να αποδείξει ότι:

- Τα προγράμματα της Τρόικας είναι παράνομα, σύμφωνα με το ευρωπαϊκό και το διεθνές δίκαιο (άποψη καθηγητή Νομικής Andreas Fischer-Lescano , για λογαριασμό του Εργατικού Κέντρου της Βιέννης).- Τα μέτρα που προβλέπονταν από τα προγράμματα προσαρμογής και τα οποία επιβλήθηκαν στην Ελλάδα παραβιάζουν μια σειρά θεμελιωδών δικαιωμάτων όπως το δικαίωμα στην υγεία, στη μόρφωση, στη στέγαση, στη κοινωνική ασφάλιση, σε ένα δίκαιο μισθό αλλά και την ελευθερία του συνεταιρίζεσθαι και τη συλλογική διαπραγμάτευση.- Θα ερευνήσει διεθνείς συμβάσεις, όπως τα εξοπλιστικά προγράμματα , Ολυμπιακοί Αγώνες, SIEMENS κ.α , ώστε να διαπιστωθεί, κατά πόσο το τίμημα ήταν εύλογο και σε ποιες περιπτώσεις υπήρξαν «παράλληλες» πληρωμές προσώπων.- Θα αντιστοιχηθούν τα δάνεια που έλαβε η χώρα στους πραγματικούς σκοπούς για τους οποίους συνήφθησαν και θα ελεγχθεί ποιο μέρος εξανεμίστηκε ερήμην του λαού.

Το πρόβλημα είναι ότι ο συντονιστής της επιτροπής, ο Βέλγος Ερίκ Τουσέν, ειδικός στον έλεγχο επί του χρέους χωρών, βάζει και άλλα θέματα: π.χ. πόσο νόμιμα έδρασε το ΔΝΤ να μας δανείσει, αφού εκ του καταστατικού του, απαγορεύεται να δανειοδοτεί χώρες των οποίων τα χρέη δεν είναι βιώσιμα. Κατά πόσο, επίσης, είναι νόμιμο και έννομο αυτό το σχέδιο διάσωσης, πόσο είναι άραγε σύμφωνο – αναρωτιέται σε άρθρο του ο κ Τουσέν-με τις συμβάσεις της ΕΕ (ειδικά με το άρθρο 125 που απαγορεύει σε ένα κράτος -μέλος να επωμιστεί τις οικονομικές δεσμεύσεις ενός άλλου κράτους μέλους)…

Κατά ταπεινή προσωπική άποψη η συγκρότηση της Επιτροπής θα συμβάλει στην διαλεύκανση της σκοτεινής πλευράς της Μεταπολίτευσης (στο μέτρο που θα είναι πλήρης σε έκταση , σε λεπτομερή έρευνα και σε χρονικό βάθος). Ισως έτσι γνωρίσουμε τελικά «που πήγαν τα λεφτά», κατά πόσο αντιστοιχήθηκαν μόνο με μη νόμιμες συμβάσεις ή -και- με κάλυψη λαϊκών αιτημάτων. Και βέβαια θα αναζητηθούν και θα εντοπισθούν οι ενδεχόμενες παράνομες πράξεις πολιτικών προσώπων, στους οποίους οι ρουτινιάρικες Εξεταστικές Επιτροπές της Βουλής, κατά κανόνα, παρείχαν ασυλία.

Θα είναι κάτι σαν …άσκηση αυτογνωσίας … Αρκεί η έρευνα να είναι ενδελεχής και να αποδώσει τεκμηριωμένα συμπεράσματα, μη αρκούμενη στην πρόσκαιρη δημιουργία εντυπώσεων.

Τουλάχιστον ο κ. Τουσέν διαθέτει την επαρκή τεχνογνωσία γι’ αυτό!

Keywords
Τυχαία Θέματα