Ήρωας τής Ιταλίας ή υπάλληλος τής Μέρκελ είναι, τελικά, ο Ματαρέλα;

15:00 29/5/2018 - Πηγή: Aixmi

Ήρωας τής Ιταλίας ή υπάλληλος τής Άνγκελα Μέρκελ είναι, τελικά, ο πρόεδρος τής Δημοκρατίας, Σέρτζιο Ματαρέλα;

Πολλοί -και όχι μόνο στην πατρίδα του- έχουν πειστεί για το πρώτο. Στη σκέψη τους αποτελεί την ύστατη θεσμική άμυνα τής Ιταλίας απέναντι στη λαίλαπα των εθνικολαϊκιστών, οι οποίοι απέσπασαν -συγκυριακά, όπως πιστεύουν- την πλειοψηφία στις εκλογές. Έτσι ερμηνεύουν και επικροτούν την οριακής

συνταγματικότητας απόφασή του να ασκήσει βέτο στον διορισμό τού Πάολο Σαβόνα στη θέση τού υπουργού Οικονομικών, με το επιχείρημα ότι θα μπορούσε να τεθεί σε κίνδυνο η θέση τής χώρας στην Ευρωζώνη.

Εξίσου πολλοί, ή και περισσότεροι, εκτιμούν ωστόσο ότι η κίνησή τού Ιταλού προέδρου συνιστά κατάχρηση εξουσίας και υπαγορεύτηκε από τη Γερμανίδα καγκελάριο, η οποία δεν θέλει να αλλάξει τίποτα στη γερμανική Ευρώπη της. Στη δική τους λογική ο Ματαρέλα λειτούργησε ως οιονεί Βασιλεύς, περιφρονώντας τη βούληση τής πλειοψηφίας των Ιταλών, όπως αυτή αποτυπώθηκε στις κάλπες. Σαν τον δικό μας, τον Κωνσταντίνο, το 1965 όταν αρνήθηκε στον εκλεγμένο με 53% πρωθυπουργό Γεώργιο Παπανδρέου να αναλάβει και το υπουργείο Άμυνας.

Η δική μου γνώμη είναι ότι ο πρώην δικαστής Ματαρέλα, ως άνθρωπος ισχυρών πεποιθήσεων, ενήργησε με τη βεβαιότητα ότι κάνει το σωστό για τη χώρα του. Ήξερε ότι πηγαίνει κόντρα στο εκλογικό αποτέλεσμα, αλλά δεν κλονίστηκε. Άλλωστε, είχε έτοιμο τον υποψήφιο πρωθυπουργό τής επιλογής του, στον οποίο και ανέθεσε αμέσως εντολή σχηματισμού κυβερνήσεως. Όπως ο εγχώριος Γλύξμπουργκ είχε «ζεστό» στο διπλανό δωμάτιο τον Γεώργιο Αθανασιάδη Νόβα, θα θυμηθούν κάποιοι. Ναι, μόνο που στην ιταλική Βουλή δεν θα βρεθούν πρόθυμοι αποστάτες να στηρίξουν τον Κάρλο Κοταρέλι.

Πιστεύω ότι αν ελέγχεται για τη δημοκρατικότητά της η πρώτη απόφαση Ματαρέλα (να πει «όχι» στον Σαβόνα) η δεύτερη (η επιλογή Κοταρέλι) παίρνει «κόκκινη κάρτα« ως προς την πολιτική διορατικότητα της. Επιλέγοντας έναν κατεξοχήν άνθρωπο τού ΔΝΤ επιβεβαιώνει όλη την επιχειρηματολογία τής Λέγκας τού Βορρά και τού Κινήματος Πέντε Αστέρων. Έτσι, οι επόμενες εκλογές θα διεξαχθούν στη βάση τού ερωτήματος «ποιος κυβερνά την Ιταλία, εκείνος που ψηφίζουν οι Ιταλοί ή εκείνος που επιλέγει το διευθυντήριο τής Ευρώπης»; Η απάντηση τού εκλογικού σώματος θα εκπλήξει μόνο τους αφελείς. Οι Ιταλοί πιθανότατα θα ενισχύσουν τους αντισυστημικούς, κόντρα στις παραδοσιακές πολιτικές δυνάμεις που ακολούθησαν τις επιταγές τού Βερολίνου και φτωχοποίησαν τη χώρα, τα τελευταία χρόνια. Και τότε ο πρόεδρος Ματερέλα θα καταλάβει ότι με τις επιλογές του πέτυχε το αντίθετο από ό,τι υπολόγιζε.

Η Ιταλία είναι η τρίτη μεγαλύτερη οικονομία τής Ευρώπης, έχει δεκαπλάσιο ΑΕΠ από την Ελλάδα και δεκαπλάσιο χρέος. Δεν μπορεί ούτε να καταρρεύσει ούτε να σωθεί με δανεικά. Η Λέγκα τού Βορρά και τα Πέντε Αστέρια δεν είναι ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ για να λέει δημοσίως η Άνγκελα Μέρκελ ότι «και με την Ελλάδα υπήρξαν προβλήματα, αλλά τα λύσαμε με διάλογο με τον Αλέξη Τσίπρα«. Διότι ο «διάλογος» δεν ήταν παρά η επιβολή τρίτου μνημονίου στη χώρα, υπό την απειλή τής χρεοκοπίας και τής έξωσης από το ευρώ. Τώρα ποιος θα απειλήσει την Ιταλία με χρεοκοπία και αποβολή από το ευρώ; Και ποιον θα πείσει; Μια τέτοια εξέλιξη θα σήμαινε αυτομάτως κατάρρευση τής Ευρωζώνης.

Με δύο λόγια η ιταλική περίπτωση δεν έχει καμιά σχέση με την ελληνική. Και όσο περισσότερο παρέμβουν στις εξελίξεις το Βερολίνο και το Παρίσι, τους επόμενους μήνες, τόσο περισσότερο θα ενισχύσουν τη Λέγκα και τα Πέντε Αστέρια.

Ήρωας τής Ιταλίας ή υπάλληλος τής Μέρκελ είναι, τελικά, ο Ματαρέλα;

The post Ήρωας τής Ιταλίας ή υπάλληλος τής Μέρκελ είναι, τελικά, ο Ματαρέλα; appeared first on Aixmi.gr - Ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο - Έκτακτη επικαιρότητα.

Keywords
Τυχαία Θέματα