ΗΠΑ: Εργασιακός μεσαίωνας στη βιομηχανία πουλερικών – Απαγορεύεται ακόμα και η τουαλέτα

10:02 14/5/2016 - Πηγή: Aixmi

Με απόλυση απειλούνται οι εργαζόμενοι στον κλάδο των πουλερικών στις ΗΠΑ αν επισκεφθούν την τουαλέτα εν ώρα εργασίας. Αυτό καταγγέλει η οργάνωση ανθρωπίνων δικαιωμάτων Oxfam για τις συνθήκες εργασίας στο συγκεκριμενο κλάδο όπου απασχολούνται περίπου 250 χιλιάδες εργαζόμενοι. Η έκθεση σημειώνει ότι «συχνά οι εργαζόμενοι φορούν πάνες στο χώρο εργασίας προκειμένου να ανακουφίζονται από την προσωπική τους ανάγκη δουλεύοντας».
Η έλλειψη των διαλειμμάτων οδηγεί

σε ελλειπή λήψη τροφής αλλά κυρίως ελλειπή λήψη υγρών που συχνά οδηγεί σε αφυδάτωση. Σύμφωνα με την έρευνα, σε περίπου 80% των εργαζομένων απαγορεύεται να εγκαταλείψουν το χώρο εργασίας για οποιοδήποτε λόγο.

Η Oxfam τονίζει πως οι εργαζόμενοι μερικές φορές επαναλαμβάνουν τουλάχιστον 20.000 φορές -ενίοτε μέχρι κι 100.000 φορές- τις ίδιες ακριβώς κινήσεις στο πώς κρατούν και πώς κόβουν τα κοτόπουλα. Η ανάγκη των Αμερικανών για κοτόπουλο ολοένα και αυξάνεται, με αποτέλεσμα στο πλαίσιο μιας εξαντλητικής πλέον ροής στα εργοστάσια, από τους ιμάντες να περνούν 140 κοτόπουλα το λεπτό. Αυτό πρακτικά μεταφράζεται ετησίως σε περίπου 250.000 τραυματισμούς κι ακρωτηριασμούς εργαζομένων και μάλιστα για μισθούς φτώχειας.

Ο οργανισμός Oxfam πιέζει τις εταιρείες να αυξήσουν τους μισθούς και τη διαφάνεια αναφορικά με τους τραυματισμούς και να «δεσμευθούν δημοσίως πως θα σέβονται τα εργασιακά δικαιώματα και θα διασφαλίζουν την καλή υγεία των εργαζομένων τους».

Οι τέσσερις κορυφαίες εταιρίες -Tyson Foods, Pilgrim’s Pride, Sanderson Farms και Perdue Farms- ελέγχουν το 60% της αγοράς πουλερικών στις ΗΠΑ κι από τα χέρια τους περνούν περισσότερες από 30 διαφορετικές μάρκες. Μετά την δημοσιοποίηση της συγκεκριμένης έρευνας του Oxfam, όλες τους πλην της Sanderson Farms που δεν έκανε καμία δήλωση, αρνήθηκαν τις κατηγορίες.Βέβαια, την ίδια στιγμή που οι υπεύθυνοι των εταιριών αρνούνται το μεγάλο βαθμό τραυματισμών που αποκαλύπτει η Oxfam, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός για την Ασφάλεια και την Υγεία καταγγέλλει πως οι ίδιες οι εταιρίες πολλές φορές πιέζουν τους τραυματισμένους εργαζόμενους να επιστρέψουν στη γραμμή παραγωγής με αποτέλεσμα οι τραυματισμοί να γίνονται μετά χρόνιοι.
Keywords
Τυχαία Θέματα