ΙΝΕ/ΓΣΕΕ: Πλήγμα στην ανταγωνιστικότητα της οικονομίας η υφεσιακή πολιτική

13:00 12/5/2016 - Πηγή: Aixmi

Όπως προκύπτει από τη μελέτη του Παρατηρητηρίου Οικονομικών και Κοινωνικών Εξελίξεων του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ με τίτλο «Η εξέλιξη της παραγωγικότητας και οι επιπτώσεις στην ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας», οι υφεσιακές πολιτικές επέφεραν καίριο πλήγμα στην ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας.

Αρχικά παρουσιάζονται οι κλάδοι με τις μεγαλύτερες παραγωγικές δυνατότητες και η συμβολή τους στην εξέλιξη της συνολικής παραγωγικότητας. Στη συνέχεια αναλύεται το συνολικό και κλαδικό

μοναδιαίο κόστος εργασίας και με ποιον τρόπο οι μεταβολές στην παραγωγικότητα επιδρούν στο εργασιακό κόστος.

Βασικό συμπέρασμα της μελέτης είναι πως οι υφεσιακές πολιτικές που εφαρμόστηκαν στην Ελλάδα όχι μόνο δεν είχαν ουσιαστική συμβολή στην ανάταση της ανταγωνιστικότητας, αλλά ταυτόχρονα: α) ενέτειναν τα ήδη υπαρκτά δομικά προβλήματα της ελληνικής οικονομίας και β) επιδείνωσαν τον καταμερισμό εργασίας στο εσωτερικό της ευρωζώνης.

Ειδικότερα από τη σύγκριση της ελληνικής οικονομίας με εννέα χώρες της ευρωζώνης προκύπτει πως από το 1995 έως το 2004, οι δέκα πιο ανταγωνιστικοί εμπορεύσιμοι κλάδοι της ελληνικής οικονομίας έναντι των αντίστοιχων κλάδων των χωρών-μελών της ΟΝΕ βασίζονταν πρωτίστως σε ένα συνδυασμό υψηλότερης παραγωγικότητας και χαμηλότερων μισθών.

Keywords
Τυχαία Θέματα