ΙΝΕ/ΓΣΕΕ: Χαμηλοί μισθοί και συντάξεις βάθυναν την κρίση

16:23 3/9/2015 - Πηγή: Aixmi

Τα προγράμματα οικονομικής προσαρμογής έχουν αποτύχει σε όλους τους βασικούς στόχους, διευρύνοντας το αναπτυξιακό κενό της ελληνικής οικονομίας και υπονομεύοντας την κοινωνική συνοχή, αναφέρει έκθεση του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ.

Οι χαμηλοί μισθοί και οι χαμηλές συντάξεις φταίνε, σημειώνει μεταξύ άλλων για την κρίση και όχι το αντίστροφο.

Το Ινστιτούτο Εργασίας της ΓΣΕΕ έδωσε στη δημοσιότητα την Ετήσια Έκθεση για την Ελληνική Οικονομία

και την Απασχόληση του ΙΝΕ/ΓΣΕΕ για το 2015, η οποία παρουσιάστηκε στη Θεσσαλονίκη από τον Αναπληρωτή Καθηγητή του Οικονομικού Τμήματος Αθηνών και Επιστημονικό Δ/ντη του ΙΝΕ/ΓΣΕΕ Γιώργο Αργείτη.

Η Έκθεση σκιαγραφεί την αποτυχία της στρατηγικής οικονομικής προσαρμογής με κύριους άξονες τη δημοσιονομική λιτότητα, την εσωτερική υποτίμηση και την απορρύθμιση της αγοράς εργασίας, έννοιες ασύμβατες με τη σημερινή δομή του ελληνικού μοντέλου ανάπτυξης, καθώς δεν αποτυπώνουν τη δυναμική σχέση κατανάλωση → εγχώρια ζήτηση → οικονομική μεγέθυνση.

Σύμφωνα με το ΙΝΕ τα δομικά αυτά χαρακτηριστικά θα έπρεπε να αποτελούν το βασικό πλαίσιο σχεδιασμού της οικονομικής πολιτικής για την έξοδο της Ελλάδας από την κρίση χρέους και την οικονομική και κοινωνική κρίση.

Η Έκθεση αναδεικνύει ότι η αποτυχία της δημοσιονομικής λιτότητας ως μέσου επίτευξης δημοσιονομικής προσαρμογής δεν συνέβαλε στην ανάκτηση της φερεγγυότητας και της αξιοπιστίας του ελληνικού δημόσιου τομέα και αποσταθεροποίησε το μακροοικονομικό και το χρηματοπιστωτικό σύστημα της οικονομίας.

Επιπλέον δεν δημιούργησε συνθήκες διατηρήσιμης δημοσιονομικής σταθερότητας, και πρόσβασης της χώρας στις αγορές κεφαλαίων. Η ανάκτηση της φερεγγυότητας της χώρας είναι απολύτως εξαρτημένη από το ρυθμό οικονομικής μεγέθυνσης και την εξέλιξη των δανειακών υποχρεώσεων κυρίως των τόκων.

Η αγορά εργασίας συνεχίζει να επηρεάζεται αρνητικά από την πολιτική της εσωτερικής υποτίμησης, την ύφεση και την αβεβαιότητα ως προς τις αναπτυξιακές προοπτικές της χώρας. Το ποσοστό ανεργίας εξακολουθεί να είναι το υψηλότερο στην ΕΕ, εξέλιξη που απεικονίζει την κατάρρευση του πραγματικού και του δυνητικού προϊόντος. Η ποιότητα των θέσεων εργασίας συνεχίζει να χειροτερεύει.

Keywords
Τυχαία Θέματα