Η Τουρκία επιμένει: Ζητά την έκδοση των 8 αξιωματικών

18:05 8/1/2018 - Πηγή: Aixmi

Για άλλη μια φορά σηκώνει τους τόνους η Τουρκία σε ότι αφορά στους 8 Τούρκους στρατιωτικούς που έφθασαν στην Ελλάδα μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του Ιουλίου του 2016. Δια του αντιπροέδρου της κυβέρνησης επιμένει και ζητά την έκδοση των 8 Τούρκων αξιωματικών. Μάλιστα, ο Μπεκίρ Μποζντάγ κάνει λόγο για μία «εξαιρετικά λανθασμένη απόφαση», αναφορικά με την προσωρινή παροχή ασύλου στον έναν από τους οκτώ Τούρκους.

Αναλυτικότερα, όπως τόνισε χαρακτηριστικά σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε

ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης, «όσοι συμμετέχουν σε πραξικόπημα» και διαφεύγουν σε άλλες χώρες, «εκδίδονται». Επιπλέον, πρόσθεσε ότι η συγκεκριμένη υπόθεση θα διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην επίλυση των προβλημάτων μεταξύ των κρατών, πάντα μέσα από το διάλογο.

«Πρόκειται για μία εξαιρετικά λανθασμένη απόφαση, αναφορικά με το θέμα της Ελλάδας. Η απόφαση αυτή κρίθηκε από το εφετείο. Ο αιτών άσυλο που συμμετείχε σε πραξιοκόπημα, επιστρέφεται το συντομότερο δυνατό. Η Τουρκία και η Ελλάδα είναι γειτονικές χώρες. Υπάρχουν σοβαρά προβλήματα, όπως αυτά που συμβαίνουν στην Ελλάδα και στο Αιγαίο. Τονίζουμε τη σημασία της επίλυσης των προβλημάτων αυτών, μέσω του διαλόγου» είπε ο Τούρκος αντιπρόεδρος.

Στο μεταξύ συνελήφθη και μεταφέρθηκε στη Διεύθυνση Αλλοδαπών της αστυνομίας ο Τούρκος αξιωματικός, μετά την απόφαση του Εφετείου να ανασταλεί η χορήγηση ασύλου το οποίο τού είχε παράσχει η Δευτεροβάθμια Επιτροπή Ασύλου.
Το δικαστήριο δέχθηκε το επιχείρημα της κυβέρνησης ότι το άσυλο στους Τούρκους φυγάδες μπορεί να επιδεινώσει τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και πήρε την απόφασή του για λόγους δημοσίου συμφέροντος, αλλά και για το συμφέρον του ίδιου του αξιωματικού.

Η προσωρινή διαταγή αναφέρει ότι η διοίκηση (το κράτος, δηλαδή) θα απέχει από κάθε ενέργεια που στοχεύει στην αναχώρηση του Τούρκου από την Ελλάδα.
Το Δημόσιο ζήτησε να χορηγηθεί διαταγή που θα «παγώνει» προσωρινά την παροχή ασύλου στον Τούρκο συγκυβερνήτη του ελικοπτέρου, με το οποίο διέφυγε μαζί με άλλους επτά στην Αλεξανδρούπολη μετά την απόπειρα πραξικοπήματος κατά του Ταγίπ Ερντογάν, τον Ιούλιο του 2016.

Στις 15 Φεβρουαρίου θα συζητηθεί η κύρια αίτηση που έχει υποβάλει το ελληνικό Δημόσιο και ζητεί να ακυρωθεί η απόφαση της Επιτροπής Αναστολών με την οποία του χορηγήθηκε άσυλο.

The post Η Τουρκία επιμένει: Ζητά την έκδοση των 8 αξιωματικών appeared first on Aixmi.gr - Ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο - Έκτακτη επικαιρότητα.

Keywords
Τυχαία Θέματα