Η Τουρκία απειλεί: Ξεκινάμε «δραστηριότητες» στην κυπριακή ΑΟΖ

09:26 19/11/2018 - Πηγή: Aixmi

Με ανακοίνωσή του το τουρκικό ΥΠΕΞ εκφράζει την αντίδρασή του στην λεναρξη γεωτρήσεων από την ExxonMobil στο οικόπεδο 10 της ΑΟΖ επισημαίνοντας ότι είχαν προειδοποιήσει την ελληνοκυπριακή πλευρά να σταματήσει τις μονομερείς δραστηριότητες υδρογονανθράκων στην ανατολική Μεσόγειο και αναφέροντας ότι ο πλούτος ανήκει και στις δύο πλευρές.

Στην ανακοίνωση του τουρικού υπουγείου Εξωτερικών που μεταφέρει τη δήλωση του εκπροσώπου Χακίμ Ακσόι, αναφέρεται χαρακτηριστικά: «Το γεγονός ότι η Exxon Mobil

ξεκίνησε δραστηριότητες εξερεύνησης φυσικού αερίου στο δήθεν οικόπεδο 10 της Ελληνοκυπριακής Διοίκησης στα ανοιχτά Κύπρου, δεν συμβάλλει στη σταθερότητα της περιοχής. Aυτό θα μπορεί να αλλάξει ορισμένες ευαίσθητες ισορροπίες και στο θέμα της επίλυσης του προβλήματος.

Δηλώνοντας πως όλοι οι φυσικοί πόροι γύρω από την Κύπρο δεν ανήκουν όχι μόνο για την ελληνοκυπριακή πλευρά, αλλά πως ανήκει και στις δυο πλευρές , είχαμε προειδοποιήσει την ελληνοκυπριακή διοίκηση να σταματήσει τις μονομερείς δραστηριότητες υδρογονανθράκων στην ανατολική Μεσόγειο. Με αυτήν την αφορμή επαναλαμβάνουμε την προειδοποίησή μας προς τις εταιρείες που συμμετέχουν σε αυτές τις μονομερείς δραστηριότητες αναζήτησης και εξόρυξης των Ελληνοκυπρίων» και προστίθεται:

«Υπενθυμίζουμε πως η κατανομή των φυσικών πόρων της Κύπρου είναι θέμα ουσίας του Κυπριακού. Όπως και πριν έτσι και από εδώ και πέρα, σε συντονισμό με την Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου , για να υπερασπιστούμε τα δικαιώματα και τα συμφέροντα των Τουρκοκυπρίων που απορρέουν από το διεθνές δίκαια ως συνιδιοκτήτες του νησιού, θα συνεχίσουμε να κάνουμε τα απαραίτητα διπλωματικά και πολιτικά βήματα. Εκτός από τη δική μας υφαλοκρηπίδα, θα αρχίσουμε τις δραστηριότητες μας στις περιοχές για τις οποίες έχει δώσει άδεια η «Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου» στην (κρατική πετρελαϊκή εταιρεία) Turk Petrolleri».

The post Η Τουρκία απειλεί: Ξεκινάμε «δραστηριότητες» στην κυπριακή ΑΟΖ appeared first on Aixmi.gr - Ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο - Έκτακτη επικαιρότητα.

Keywords
Τυχαία Θέματα