Η Μέρκελ τσαλακώνει τον Ολάντ, ακόμη και για τους υπουργούς του

19:20 23/4/2014 - Πηγή: Aixmi

Σαν βρεγμένη γάτα γύρισε τις προάλλες από την Γερμανία και ο νέος πρωθυπουργός της Γαλλίας, Εμμανουέλ Βαλς. Όπως οι περισσότεροι Ευρωπαίοι ηγέτες όταν εκλέγονται, έτσι και ο Βαλς πήγε να δώσει τα διαπιστευτήρια του όχι στην έδρα της Ενωμένης Ευρώπης, στις Βρυξέλλες, όπως λογικά θα έπρεπε, αλλά στο διευθυντήριο της, που πέφτει προς Βερολίνο μεριά.

Αν αναλύσουμε τα πρωτοφανή σκληρά μέτρα λιτότητας που εξήγγειλε μετά την επιστροφή του, μπορούμε

να πούμε ότι το παρθενικό του ταξίδι στη χώρα των θαυμάτων της Μέρκελ δεν πήγε καλά.

Χωρίς καμία διαπραγμάτευση με τους κοινωνικούς εταίρους ανακοίνωσε -για αρχή- περικοπές 50 δισεκατομμυρίων που περιλαμβάνουν νέο πάγωμα συντάξεων, μισθών και επιδομάτων, ενώ γερό ψαλίδι θα πέσει και στο κοινωνικό κράτος. Από τα 50 δισ, τα 21 θα προέλθουν από την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και το σύστημα κοινωνικής πρόνοιας. Παράλληλα, παγώνουν και οι προσλήψεις στο δημόσιο, με εξαίρεση τους τομείς της Παιδείας, της Δικαιοσύνης και των Σωμάτων Ασφαλείας.

Όπως διέρρευσε, η βιασύνη του Βαλς οφείλεται στη δυσαρέσκεια που εισέπραξε από τους Γερμανούς για την ατολμία του Ολάντ να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις που θα μετατρέψουν το γαλλικό κράτος κοινωνικής πρόνοιας σε άλλο ένα ευρωσκλαβοπάζαρο, ενώ έγινε κι αποδέκτης εντολών που θα πρέπει να εκτελεστούν άμεσα.

Όχι ότι ο Βαλς δεν το περίμενε. Το αντίθετο. Άλλωστε, θα πρέπει να του διηγήθηκε ο Ολάντ το απίστευτο περιστατικό που προκάλεσε εντύπωση σε δημοσιογράφους αλλά και στον ίδιο. Λίγες ώρες μετά τον πρόσφατο ανασχηματισμό ο Γάλλος πρόεδρος, ντυμένος πια με το κοστούμι του Σοσιαλδημοκράτη α λα Γκέρχαρντ Σρέντερ, συναντήθηκε στις Βρυξέλλες με την Αγκέλα και έσπευσε χαρούμενος να την ενημερώσει ότι είναι έτοιμος (απουσία ιδεών και προτάσεων ενός διαφορετικού οράματος και πολιτικής για τη Γαλλία και την Ευρώπη) να υιοθετήσει κατά γράμμα το γερμανικό μοντέλο οικονομικής πολιτικής. Η αρχή, όπως της είπε, έγινε στην οικονομία όπου διόρισε υπουργό Οικονομικών αλλά και υπουργό Οικονομίας, ομόλογο του Σόιμπλε. «Ναι αλλά διόρισες και τη Σεγκολέν Ρουαγιάλ υπουργό Οικολογίας, Βιώσιμης Ανάπτυξης και Ενέργειας, ενώ δεν ήταν απαραίτητο! Τις αρμοδιότητες αυτές στη Γερμανία, τις έχει ο Βόλφγκανγκ,» του απάντησε παγερά η καγκελάριος.

Ο Φρανσουά Ολάντ έμεινε με το στόμα ανοιχτό περιγράφουν όσοι τον συνόδευαν. Δεν μπορούσε να πιστέψει πόσο καλά ενημερωμένη ήταν η Μέρκελ για την παραμικρή λεπτομέρεια της νέας κυβέρνησής του που μετρούσε μόλις δυο ώρες ζωή! «Η καγκελάριος εκφράζει, πλέον, ανοιχτά άποψη πάνω σε όλα και για όλους», φέρεται να είπε ο Ολάντ, παραβλέποντας ότι μαζί της συμπλέουν – μη μπορώντας να κάνουν διαφορετικά – και οι Βρυξέλλες, που πρόσφατα έθεσαν τη Γαλλία υπό ενισχυμένη επιτήρηση προειδοποιώντας πως οι κυρώσεις δεν θα αργήσουν να έρθουν αν η χώρα δεν συμμορφωθεί προχωρώντας σε διαρθρωτικές «μεταρρυθμίσεις».

Εντός κι εκτός Γαλλίας, λοιπόν, ο Ολάντ και ο καλύτερος εχθρός του, ο πρωθυπουργός Εμμανουέλ Βαλς, γνωρίζουν ότι περπατούν σε αναμμένα κάρβουνα. Εκτός, τους περιμένει η Μέρκελ και το επιτελείο της. Εντός, όλοι συμφωνούν αλλά μόνο στα λόγια, ότι επιτέλους θα πρέπει να μπει μια (γερμανική) τάξη στην αδύναμη οικονομία της χώρας η οποία έχει γονατίσει από τότε που ισοπεδώθηκαν και οι χώρες του νότου.

Το πρώτο πρόγραμμα σταθερότητας – πακέτο αυστηρής λιτότητας με τις περικοπές των 50 δισ, που ήδη αμφισβητείται έντονα κι από πολλούς Σοσιαλιστές βουλευτές, αναμένεται κακήν – κακώς να εγκριθεί στις 30 Απριλίου από το γαλλικό Κοινοβούλιο.

Για τα υπόλοιπα, που θα ακολουθήσουν, το συζητάμε!

Keywords
Τυχαία Θέματα