Η Μέρκελ γονάτισε τους Έλληνες, πούλησε τον Σαμαρά και οδύρεται με τον Τσίπρα…‏

17:14 1/2/2015 - Πηγή: Aixmi

Βλέπω την «τρέλα» που έχει καταλάβει Μέρκελ και Σόιμπλε για το γεγονός ότι ο Αλέξης Τσίπρας κάνει πράξη όσα υποσχέθηκε προεκλογικά. Και δυσκολεύομαι, πραγματικά, να αντιληφθώ πώς είχαν «δέσει» ότι θα έκανε αμέσως «κωλοτούμπα» και θα αποδεχόταν τον σχεδιασμό τους.

Ανεξάρτητα από την έκβαση της διαπραγμάτευσης, υπάρχουν

δυο αλήθειες, τις οποίες παριστάνει ότι δεν καταλαβαίνει το Βερολίνο.

* Η πρώτη: Είναι λογικό η νέα κυβέρνηση της Αθήνας να ξεκινά από απόλυτες θέσεις, προσπαθώντας να πετύχει όσο το δυνατόν περισσότερα στον τελικό συμβιβασμό.

* Η δεύτερη: Είναι η ίδια η Μέρκελ που οδήγησε σε αποτυχία τον Αντώνη Σαμαρά, όταν αρνήθηκε να ανοίξει τη συζήτηση για τη διευθέτηση του χρέους της Ελλάδας, κλείνοντάς της έτσι την πόρτα προς τις αγορές, και απαιτώντας νέο Μνημόνιο έναντι νέου δανείου (της λεγόμενης πιστοληπτικής γραμμής).
Έτσι, τραυμάτισε θανάσιμα την κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός αναγκάστηκε να πάει σε εκλογές, στις οποίες δεν είχε τίποτα να υποσχεθεί…

Γιατί ολοφύρεται, λοιπόν, η καγκελάριος; Αγνοεί ότι η βάναυση στάση της απέναντι στους Έλληνες έφερε τον Σύριζα στην εξουσία; Να αναμετρηθεί με την ελπίδα των Ελλήνων ότι υπάρχει εναλλακτικός δρόμος, δεν επεδίωξε; Αυτή την ελπίδα εξέφρασε ο Αλέξης Τσίπρας και κέρδισε τις εκλογές.

Τώρα, έχει δυο επιλογές:
* Η πρώτη, να προσπαθήσει να γονατίσει την Ελλάδα, τραβώντας τα πράγματα στα άκρα.
* Η δεύτερη, να αναζητήσει έναν έντιμο συμβιβασμό.
Και οι δυο επιλογές θα έχουν κόστος.

Στην πρώτη περίπτωση, θα περιμένει να επαναληφθεί το «σενάριο της Κύπρου», ώστε να αναγκαστεί η κυβέρνηση «να παραδοθεί». Και θα υποχρεώσει την Ελλάδα σε άτακτη χρεοκοπία, αν ο Τσίπρας επιμείνει;
Ποιο θα είναι τότε το τίμημα για την Ευρωζώνη; Το έχει εκτιμήσει και έχει αποφασίσει να το πάρει; Γιατί, για εμάς τους Έλληνες -το ξέρουμε- θα είναι τραγωδία.

Στη δεύτερη περίπτωση, θα προκύψει όφελος για την Ελλάδα -πιθανώς σημαντικό. Αλλά για τη Γερμανία θα υπάρξει ζημιά -πιθανώς πολύ μεγάλη- μιάς το παράδειγμα της Αθήνας θα μπορούσε να κινητοποιήσει και άλλες χώρες, οι οποίες δοκιμάζονται.

Συμπέρασμα: Η χώρα μπορεί να βγει κερδισμένη αν ο Τσίπρας καταλάβει πιο είναι το σημείο «μη επιστροφής» και δεν το διαβεί. Πιο είναι το σημείο, πέραν του οποίου θα μας εγκαταλείψουν όλοι.

Keywords
Τυχαία Θέματα