Η μαμά μου σε γυμναστικές επιδείξεις την δεκαετία του ΄50 (μα τι φιόγκοι!)

21:43 17/5/2017 - Πηγή: Aixmi

Η φωτογραφία της μητέρας μου από τα χρόνια του Δημοτικού Σχολείου, ήταν η αφορμή για ένα ταξίδι στο χθες. Πάντα με γοητεύουν οι εικόνες αυτές, εικόνες που κρύβουν ήθη, αξίες, «αγκυλώσεις» ή μόδες, άλλων εποχών.

Δημοτικό Σχολείο Παντάνασσα, λοιπόν, στην περιοχή Πηγάδα του Πειραιά, έτος 1953. Οι μαθήτριες της κυρίας Κατίνας, είναι πανέτοιμες για τις γυμναστικές επιδείξεις τους.

Ντυμένες με τις μπλε στολές τους που φέρουν το σήμα του σχολείου, με λευκά κολάρα και ρεβέρ στα μανίκια. Στα πόδια τους φορούν σοσονάκια και αθλητικά παπούτσια λευκού χρώματος. Και στα κεφάλια τους άσπρους πελώριους φιόγκους! Κλέβουν την παράσταση αυτοί οι υπέροχοι φιόγκοι, στρεωμένοι με φροντίδα στα καλοχτενισμένα μαλλιά των κοριτσιών, που δείχνουν να έχουν πάρει πολύ σοβαρά τον ρόλο τους, για αυτό και ελάχιστες χαμογελούν.

Η μητέρα μου, δεύτερη από δεξιά στην πάνω σειρά, φοράει ΚΑΙ τον βαφτιστικό σταυρό της!

Για τα υπέρ και τα κατά της σχολικής ποδιάς έχουν ειπωθεί πολλά. Δεν θα σταθώ σε αυτά… Θα σχολιάσω μόνο ότι η εικόνα των μαθητριών της Παντάνασσας, αντικατοπτρίζει την Ελλάδα των αρχών της δεκαετίας του ΄50, όπως ακριβώς οι εικόνες των σημερινών μαθητικών παρελάσεων είναι καθρέφτης της σημερινής Ελλάδας…


thisismarias.com

Follow me on facebook

Keywords
Τυχαία Θέματα