Η «Κρυπτεία» πίσω από την επίθεση στην κατάληψη πρώην ΠΙΚΠΑ

12:58 26/6/2018 - Πηγή: Aixmi

Το νέο ακροδεξιό μόρφωμα «Κρυπτεία» είναι πίσω από την επιθέσεις κατά του 11χρονου Αμίρ, τα περιστατικά της Νέας Μανωλάδας αλλά και την επίθεση στην κατάληψη στα Πετράλωνα.

Πρόκειται για μία γκρούπα που το κίνητρο και η στόχευσή της είναι εμφανώς ρατσιστικά, αφού όλες οι μέχρι τώρα επιθέσεις της οργάνωσης έχουν έναν και συγκεκριμένο χαρακτήρα.

Συνολικά η ακροδεξιά οργάνωση έχει χτυπήσει πέντε φορές με πιο πρόσφατο περιστατικό την επίθεση στην κατάλψη του πρώην ΠΙΚΠΑ

στα Πετράλωνα όπου επιτέθηκαν με μολότοφ, πέτρες και ξύλα.

Στο τηλεφώνημα που έκανε μέλος της οργάνωσης στο iefimerida.gr για να αναλάβει την ευθύνη για την καταδρομική ενέργεια είπε χαρακτηριστικά: «Ο αγώνας μας κλιμακώνεται μετά τον εμπρησμό στη Μανωλάδα. Δεν θα αφήσουμε κανένα αντιρατσιστικό καθίκι όρθιο. Οι επιθέσεις μας σε καταλήψεις αντιρατσιστών θα κλιμακωθούν». Αφού χτύπησαν τρεις αντιεξουσιαστές που βρίσκονταν στο κτήριο φρόντισαν να εξαφανιστούν εγκαίρως. Από τις μολότοφ εκδηλώθηκε μικρής έκτασης πυρκαγιά. Έγινε προσαγωγή έξι ατόμων που αποδείχθηκε ότι δεν είχαν καμία σχέση με το περιστατικό. Μάλιστα, οι τρεις από αυτούς ήταν «αλληλέγγυοι» της κατάληψης που έφτασαν για να διαπιστώσουν τι ακριβώς έχει συμβεί.

Όπως ανέφερη η «Κρυπτεία» σε κείμενό της σε ιστοσελίδα του αντιεξουσιαστικού χώρου, ένα άτομο τραυματίστηκε από την επίθεση ελαφρά και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο.

Η «Κρυπτεία» είναι η ακροδεξιά ομάδα που έγινε γνωστή ως ρατσιστική οργάνωση όταν επιτέθηκε στο σπίτι του Αμίρ, του 11χρονου μαθητή από το Αφγανιστάν, ο οποίος αν και είχε κληρωθεί να είναι σημαιοφόρος για την παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου τελικά παρέλασε με την ταμπέλα του σχολείου του.

Σύμφωνα με το in.gr και τη βικιπαίδεια, η «Kρυπτεία» πήρε το όνομά της από την «πολιτοφυλακή» της αρχαίας Σπάρτης, οργανωμένη από την άρχουσα τάξη, η οποία είχε το καθήκον να καταστείλει τους είλωτες. Στην αρχαία Σπάρτη ο φόνος είλωτα από Σπαρτιάτη ήταν απολύτως νόμιμος. Οι κρύπτες ήταν εφοδιασμένοι με μικρά μαχαίρια και ο ρόλος τους ήταν να καταστείλουν, ακόμη και σκοτώνοντας, τους πιο απείθαρχους είλωτες, όσους κινούσαν υποψίες για τυχόν εξεγέρσεις.

Υπάρχουν αντικρουόμενες εκτιμήσεις για τη σύσταση και τον ρόλο της κρυπτείας στην αρχαία Σπάρτη. Πολλοί συμμερίζονται την άποψη ότι επρόκειτο για έθιμο ενηλικίωσης των εκλεκτών Σπαρτιατών νέων ως μέρος τής διετούς ἀγωγῆς, που αποσκοπούσε στη σκληραγώγησή τους, ώστε να είναι διαρκώς σε πολεμική ετοιμότητα. Ορισμένοι χαρακτήρισαν την κρυπτεία είδος «μυστικής αστυνομίας», η οποία σκοπό είχε να περιπολεί την επαρχία και να σκοτώνει είλωτες, στοχεύοντας στους πλέον επικίνδυνους, ανυπότακτους ή ρωμαλέους.

The post Η «Κρυπτεία» πίσω από την επίθεση στην κατάληψη πρώην ΠΙΚΠΑ appeared first on Aixmi.gr - Ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο - Έκτακτη επικαιρότητα.

Keywords
Τυχαία Θέματα