Η κλιματική αλλαγή πλήττει την οικονομία

11:47 25/1/2016 - Πηγή: Aixmi

Ο λογαριασμός της κλιματικής αλλαγής έχει αρχίσει να γράφει και ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν προειδοποίησε από το βήμα του Φόρουμ του Νταβός για τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στην οικονομία.

Η άνοδος της θερμοκρασίας, οι μακρές περίοδοι ξηρασίας και οι εκτεταμένες πλημμύρες που εμφανίζονται όλο και συχνότερα απειλούν τις οικονομίες δεκάδων χωρών. Ο ΟΗΕ εκτιμά ότι το κόστος των φυσικών καταστροφών παγκοσμίως υπερβαίνει τα 250 δισεκατομμύρια δολάρια

ετησίως.

Έκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας προειδοποιεί ότι, σε περίπτωση που δεν περιοριστεί η άνοδος της παγκόσμιας μέσης θερμοκρασίας, ο αριθμός των ανθρώπων που ζουν σε απόλυτη ανέχεια θα αυξηθεί μέχρι το 2030 κατά εκατοντάδες εκατομμύρια. Μια αποτυχημένη πολιτική για την κλιματική αλλαγή θα πλήξει κυρίως την αφρικανική ήπειρο, σημειώνεται στην έκθεση.

Οι ειδικοί της Παγκόσμιας Τράπεζας εκφράζουν φόβους για άνοδο των τιμών των τροφίμων. Και επειδή στην Αφρική τα πιο φτωχά νοικοκυριά δαπανούν το 60% του εισοδήματός τους στην αγορά τροφίμων, η άνοδος των τιμών θα πλήξει ιδιαίτερα την ήπειρο αυτή.

Επιπτώσεις θα υπάρξουν ωστόσο και για τους πληθυσμούς στις χώρες της νότιας Ασίας. Η Παγκόσμια Τράπεζα εκτιμά ότι στην Ινδία η κλιματική αλλαγή θα πλήξει την αγροτική οικονομία και θα συμβάλλει στην ταχύτερη εξάπλωση των ασθενειών, με αποτέλεσμα 45 εκατομμύρια άνθρωποι να διολισθήσουν στην απόλυτη ανέχεια.

Οι συχνές βροχοπτώσεις όμως, πέρα από τις κλιματικές επιπτώσεις επηρεάζουν άμεσα και την καθημερινή ζωή, ιδίως στα αστικά κέντρα. Πλημμύρες, ζημιές σε υπόγεια, δρόμους και πάρκα, είναι μερικά μόνο από τα συνήθη προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι μεγαλουπόλεων μετά από μία απότομη καταιγίδα. Σε μεγάλο βαθμό, τα δίκτυα υδροδότησης και αποχέτευσης σε πολλά αστικά κέντρα έχουν φτάσει στα όριά τους.

Από την άλλη, σε άλλες γωνιές του πλανήτη οι άνθρωποι έρχονται αντιμέτωποι με την άλλη πλευρά τις κλιματικής αλλαγής, την παρατεταμένη ξηρασία, όπως στην κεντρική και στη βόρεια Αφρική. Ειδικότερα στη Σαχελιανή ζώνη, τη λωρίδα στέπας που εκτείνεται κάτω από τη Σαχάρα, η έρημος εξαπλώνεται ολοένα περισσότερο σε νέες περιοχές, επηρεάζοντας άμεσα τη ζωή των γηγενών.

Στο μέσο της ζώνης Σαχέλ βρισκόμαστε πολύ μακριά από τη θάλασσα και το φαινόμενο της ερημοποίησης έχει προκαλέσει ζημιές σε περιουσίες, αλλά και στις καλλιέργειες. Πολλοί από τους κατοίκους της περιοχής αναγκάζονται να μεταναστεύουν προς τον βορρά, σε αναζήτηση πιο γόνιμων εδαφών και ενός πιο φιλικού φυσικού περιβάλλοντος για να ζήσουν.

Σύμφωνα μάλιστα με έρευνα της Greenpeace, περίπου 20 εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως αφήνουν τις εστίες τους λόγω ακραίων καιρικών φαινομένων που επιδρούν με καταλυτικό τρόπο στην καθημερινότητά τους, προς αναζήτηση καλύτερων συνθηκών ζωής.

Keywords
Τυχαία Θέματα