Η κατάσταση ξέφυγε από κάθε έλεγχο στο Αριστοτέλειο

04:21 4/12/2012 - Πηγή: Aixmi

Το σύνθημα «Σκατά στη γνώση και στους καθηγητές» «κοσμεί» το νέο κτήριο της Φιλοσοφικής Σχολής της Θεσσαλονίκης. Πραγματικά η κατάσταση έχει ξεφύγει από κάθε έλεγχο.

Προφανώς, ο γράφων αυτού του τσιτάτου, καθώς και οι υποστηρικτές του, αμφισβητούν τη σημασία της γνώσης και της διάνοιας που ο Σωκράτης ανέδειξε από την αρχαιότητα. Πιστεύουν, δηλαδή, ότι ο άνθρωπος νομοτελειακά επιδιώκει να αυτοσυντηρείται και να εξυψώνεται με οποιονδήποτε τρόπο στον αισθητό κόσμο και θεωρούν ανοησία να προσπαθεί κάποιος

να προσανατολιστεί εσωτερικά και να προσπαθεί να ζει με δίκαιο και ηθική.

Ξεχνούν, όμως, ότι δίχως το σωκρατικό «γνώθι σαυτόν», χωρίς διανοητική αμεροληψία και εσωτερικό στοχασμό, αδυνατούμε να αναζητήσουμε την αλήθεια μέσα στην πραγματικότητα που ζούμε, δε μπορούμε να δούμε τις πραγματικές σχέσεις με τη ζωή μας, δυσκολευόμαστε να συνυπολογίσουμε όλες τις παραμέτρους που θα μας διευκολύνουν να επιτύχουμε τους στόχους μας.

Ο άνθρωπος με τη δύναμη του «γνωρίζειν» αποκτά την ικανότητα να δρα με εντιμότητα, αποτελεσματικότητα. Καταφέρνει να γίνει διορατικός, δημιουργικός. Μαθαίνει να ελέγχει τις επιθυμίες του, αμφιβάλλει, ζητά εξηγήσεις και ενεργεί με βεβαιότητα.

Πάνω άπ’ όλα πρέπει να θυμόμαστε ότι η γνώση είναι η δική μας εσωτερική καλλιέργεια. Γι’ αυτό και μόνο θα δικαιολογούσα (χωρίς να δικαιώνω) το γράφοντα αυτού του συνθήματος, διότι ακριβώς η όποια υπερβολή και επιπολαιότητα της συμπεριφοράς μας ξεκινάει από μία λανθασμένη άποψη για τους άλλους ή από μία μεμονωμένη έλλειψη γνώσης. Ο τρόπος που εκφραζόμαστε δείχνει την εσωτερικότητά μας και την εξωτερική σχέση μας με τους άλλους.

Keywords
Τυχαία Θέματα