Η ιθαγένεια διχάζει την κυβέρνηση

15:58 12/6/2015 - Πηγή: Aixmi

Με τη στήριξη του ΠΑΣΟΚ το νομοσχέδιο για τη χορήγηση ιθαγένειας σε παιδιά μεταναστών υπερψηφίστηκε μετά τη συζήτηση στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή.

Στην εισήγησή του στην Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης ο κ. Μαυραγάνης δήλωσε ότι καταψηφίζει 4 άρθρα (τα 1, 7, 8 και 10). Εξήγησε ότι το άρθρο 1 πρέπει να δίνει ιθαγένεια όταν τα παιδιά μεταναστών ολοκληρώσουν την υποχρεωτική εκπαίδευση (και όχι με την εγγραφή τους στο Δημοτικό Σχολείο), τα άρθρα 7 και 8 θεσπίζουν επιδοματική πολιτική και

εργασιακά δικαιώματα για τους μετανάστες, ενώ το άρθρο 10 νομοθετεί ειδικές οικονομικές ζώνες.

Η Ν.Δ. και Ποτάμι επιφυλάχθηκαν να τοποθετηθούν στην Ολομέλεια, η Χρυσή Αυγή το καταψήφισε και το ΚΚΕ δήλωσε «παρών».

Η αναπληρώτρια υπουργός Μεταναστευτικής Πολίτικής Τασία Χριστοδουλοπούλου επιφυλάχθηκε για την Ολομέλεια όσον αφορά τυχόν βελτιώσεις, ενώ απέρριψε την τροπολογία του Ποταμιού, η οποία προβλέπει ως προϋπόθεση για την απονομή ιθαγένειας σε παιδιά αλλοδαπών την εξαετή φοίτηση στο δημοτικό, και όχι, όπως προβλέπει το νομοσχέδιο, την εγγραφή του στην πρώτη τάξη του δημοτικού.

Aπό την πλευρά τους οι ΑΝΕΛ, διαχώρισαν τη θέση τους και ανακοίνωσαν ότι προτίθενται να καταψηφίσουν το νομοθέτημα στην Ολομέλεια της Βουλής και επί της αρχής.

Ποιες διατάξεις καταψηφίζουν οι ΑΝΕΛ:

Το άρθρο 1 το οποίο παρέχει τη δυνατότητα χορήγησης ιθαγένειας σε παιδιά μεταναστών με όρο την εγγραφή τους στην πρώτη τάξη δημοτικού. Οι ΑΝΕΛ υποστηρίζουν ότι για να ισχύσει η ρύθμιση θα πρέπει τα παιδιά των μεταναστών να έχουν λάβει ολόκληρη την υποχρεωτική εκπαίδευση ή τουλάχιστον να έχουν ολοκληρώσει τη φοίτηση τους στο δημοτικό.

Τα άρθρα 7 και 8. Οι βουλευτές των ΑΝΕΛ υποστηρίζουν ότι δεν μπορεί να υιοθετείται επιδοματική πολιτική για μετανάστες την στιγμή που η οικονομική πολιτική δεν επιτρέπει ανάλογες προβλέψεις για τους Έλληνες.

Το άρθρο 10 με το οποίο η κυβέρνηση, σύμφωνα με τους ΑΝΕΛ, επαναφέρει ρυθμίσεις μνημονιακών νόμων για τη δημιουργία Ειδικών Οικονομικών Ζωνών στην Ελληνική Επικράτεια.

Keywords
Τυχαία Θέματα