Η Αμερικανίδα φωτορεπόρτερ που κάνει «κλικ» στο προσφυγικό δράμα

15:10 3/2/2016 - Πηγή: Aixmi

Η Αμερικανίδα φωτορεπόρτερ Fahri Νisa, αποφάσισε να έρθει στην Ελλάδα και να αποτυπώσει με τον φωτογραφικό φακό της τις αφίξεις των προσφύγων στις ελληνικές ακτές… Τους ταξιδιώτες και τους ανθρώπους που τους υποδέχονται.


Όπως είπε στο αμερικανικό site Mic το οποίο έκανε ένα εκτεταμένο ρεπορτάζ για τη Fahri Νisari Νisa και την εμπειρία της στην Ελλάδα, «Είχα την υποψία

ότι η κάλυψη των media για τα όσα συνέβαιναν στην άφιξη των προσφύγων στην Ελλάδα ήταν ελλιπής ή ανακριβής. Για αυτό αποφάσισα να έρθω να δω τι συμβαίνει με τα μάτια μου».

Ως Μουσουλμάνα, η Fahri Νisa, που τελειώνει το μάστερ της στη σχολή Δημοσιογραφίας του Πανεπιστημίου της Κολούμπια, ένιωσε μια προσωπική σύνδεση με τις ιστορίες των προσφύγων που εγκαταλείπουν κυρίως μουσουλμανικές χώρες όπως η Συρία.

«Ως φωτογράφος, η φωτογραφική μηχανή μου είναι αρκετά ισχυρή» είπε με αυτοπεποίθηση η Fahri, προσθέτοντας πως η απόφασή της να ταξιδέψει στην Ελλάδα ήταν «ο τρόπος μου να προσπαθήσω να κάνω κάτι για την κατάσταση».

Η αυξανόμενη εισροή προσφύγων, η οποία έχει θεωρηθεί η μεγαλύτερη από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, έχει δημιουργήσει ανησυχία στους Ευρωπαίους νομοθέτες και προκάλεσε ένα αντι-προσφυγικό κλίμα σε αρκετούς πολίτες. «Ο φόβος των προσφύγων, ιδιαίτερα αυτός που εστιάζεται στην υποψία ότι ορισμένοι μπορεί να συνδέονται με την ISIS ή άλλες τρομοκρατικές ομάδες, γρήγορα αποδεικνύεται αβάσιμος, απλά μιλώντας με πρόσφυγες και ακούγοντας τις ιστορίες τους» υποστηρίζει η Fahri.

«Πρώτα απ `όλα είναι άνθρωποι», σημειώνει η Αμερικανίδα φωτορεπόρτερ, η οποία είδε πρόσφυγες να τραγουδάνε από χαρά όταν φθάνοντας στην ακτή διαπίστωναν ότι υπήρχαν εθελοντές έτοιμοι να τους υποδεχθούν. Συνάντησε και μίλησε με άτομα «υψηλού μορφωτικού επιπέδου» ενώ αυτό που θυμάται έντονα ήταν η συνάντηση της με ένα νεόνυμφο ζευγάρι. Η γυναίκα ήταν έγκυος έξι μηνών, και δήλωνε αισιόδοξη παρά το οδυνηρό ταξίδι τους.

«Αυτές οι αντιδράσεις λειτουργούν ως μια υπενθύμιση ότι πρόσφυγας θα μπορούσε να είναι οποιοσδήποτε από εμάς και οποιαδήποτε χώρα θα μπορούσε να πληγεί από μια τέτοια καταστροφή» σημείωσε η Fahri προσθέτοντας «Είναι αδύνατον να μη συμπάσχει κανείς μαζί τους, όταν βλέπει πόσο απελπισμένοι είναι αυτοί οι άνθρωποι ή όταν ακούει τις ιστορίες τους για την απώλεια, το θάνατο και τον φόβο».

Η Fahri Nisa συνάντησε μιαν Ελληνίδα που καθημερινά μαζεύει τα βρεγμένα ρούχα των προσφύγων, τα πλένει, τα στεγνώνει και στη συνέχεια τα μοιράζει σε νέους πρόσφυγες που φθάνουν και αυτοί με βρεγμένα ρούχα.

«Οι προσπάθειές τους έχουν σώσει πολλές ζωές από την αρχή αυτής της κρίσης», σημειώνει η φωτορεπόρτερ. «Είναι όλοι εκεί με τη θέληση τους και προσφέρουν εθελοντικά τις υπηρεσίες τους. Μερικοί από αυτούς έχουν εγκαταλείψει την εργασία τους, τις δουλειές τους, ακριβώς για να είναι εκεί μέχρι να μην τους χρειάζονται πια».

Ενώ η Fahri Nisa είχε αρχικά προγραμματίσει να παρατηρήσει και να τεκμηριώσει τα γεγονότα αυτά ως φωτορεπόρτερ, τελικά βοήθησε και ως εθελόντρια. «Η συνεχής εισροή των σκαφών απαιτεί περισσότερη βοήθεια από ό, τι ήταν άμεσα διαθέσιμη. Βοήθησα γυναίκες που είχαν χάσει τις δυνάμεις τους μαζί με τα παιδιά τους. Φωτογράφιζα με το ένα χέρι και με το άλλο κρατούσα ένα μωρό μέχρι οι γονείς του να μπορέσουν να ανακτήσουν τις δυνάμεις τους».

«Απλά δεν θα μπορούσα να στέκομαι και να μην κάνω τίποτα με τα παιδιά να πέφτουν στο νερό και να μην μπορούν να κολυμπήσουν. Δεν ήμουν ένας δημοσιογράφος εκείνη τη στιγμή, ήμουν άνθρωπος».

«Οι πρόσφυγες θέλουν επίσης οι ιστορίες να ειπωθούν από κάποιους και οι εμπειρίες τους να μεταφερθούν έξω στον κόσμο», είπε. «Αν κανείς δεν λέει την ιστορία σου, είναι σχεδόν σαν να μην υπάρχει ή σαν αυτό που συνέβη σε σένα να μην έχει συμβεί ποτέ».

Όπως υποστηρίζει η Αμερικανίδα φωτορεπόρτερ, θα συνεχίσει να μεταφέρει τις ιστορίες των προσφύγων μέχρι κάποια μέρα τα πράγματα να αλλάξουν.

Πηγή: klik.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα