Η Άγια με τη μαντήλα στην παρέλαση μας μάρανε

23:43 25/3/2016 - Πηγή: Aixmi

Σκόνη πολλή σηκώθηκε με τη συμμετοχή της μαθήτριας, που φορούσε μαντήλα, στην παρέλαση της 25ης Μαρτίου. Ακούστηκαν και γράφτηκαν διάφορα, κατέθεσα και εγώ την άποψή μου μέσω ενός ερωτήματος, και εισέπραξα αρκετά επικριτικά σχόλια.

Καταλαβαίνω την αυξημένη ευαισθησία που υπάρχει, με δεδομένο ότι πριν από ελάχιστα 24ωρα ισλαμιστές τζιχαντιστές αιματοκύλισαν τις Βρυξέλλες,

δολοφονώντας πάνω από 30 αθώους και ανυπεράσπιστους ανθρώπους και στέλνοντας στο νοσοκομείο βαριά τραυματισμένους περισσότερους από εκατό.

Υπάρχουν, όμως, μια σειρά από πράγματα που δεν καταλαβαίνω. Ομολογώ ότι δεν καταλαβαίνω, για παράδειγμα, ποιοι συνειρμοί συνδέουν ένα 18χρονο κορίτσι -γεννημένο στην Ελλάδα από Αιγύπτιους γονείς, με τους δολοφόνους τρομοκράτες. Αρκεί το γεγονός ότι είναι μουσουλμάνα με μαντήλα, για να συνδεθεί στο συλλογικό υποσυνείδητο με την απειλή που συγκροτούν οι τζιχαντιστές;

Ομολογώ ότι δεν καταλαβαίνω, επίσης, με ποιον τρόπο έδειξε ότι θέλει να επιβάλει στην ελληνική κοινωνία τους κανόνες του μουφτή της, όπως διάβασα.

Η Άγια Ιμπραήμ, όπως είναι το όνομά της, δεν πήγε σε εκκλησία ούτε έλαβε μέρος σε θρησκευτική τελετή, ώστε να νομιμοποιείται κάποιος να υποστηρίξει ότι παραβίασε θρησκευτικούς κανόνες ή προσέβαλε το φρόνημα των ορθοδόξων πιστών. Σε παρέλαση για την απελευθέρωση της Ελλάδας από τους Οθωμανούς συμμετείχε, σε εκδήλωση εθνικής μνήμης και, μάλιστα, ως παραστάτις δίπλα στην ελληνική σημαία.

Είναι η Ελλάδα θεοκρατικό κράτος; Είναι ορθόδοξη τζαμαχιρία; Προφανώς όχι. Πώς συνδέεται, λοιπόν, η παρέλαση με την ορθοδοξία; Όσο και αν το σκεφτώ, στο ίδιο συμπέρασμα καταλήγω: δεν συνδέεται.

«Και τι θα γίνει αν αύριο μια άλλη μαθήτρια ζητήσει να παρελάσει με μπούρκα;» με ρωτούσε μια φίλη. «Θα το επιτρέψουμε και αυτό»; Αφήνοντας κατά μέρος την προφανή υπερβολή, ας ακούσουμε πώς εξηγεί η ίδια η μαθήτρια την απόφασή της να παρελάσει με μαντήλα: «Το περίμενα ότι το θέμα θα συζητιόταν. Άλλωστε με τη μαντίλα φαινόμουν διαφορετική από τους υπόλοιπους μαθητές. Ήθελα, όμως, να περάσω το μήνυμα ότι μπορούμε όλοι μαζί να ζήσουμε ειρηνικά ακόμα και αν είμαστε διαφορετικοί. Έλληνες, Αιγύπτιοι, χριστιανοί και μουσουλμάνοι μπορούμε να είμαστε δίπλα ο ένας στον άλλον από τη στιγμή που δεν υπάρχουν φανατισμός και ρατσισμός. Κατάλαβα ότι αυτό το μήνυμα έγινε αποδεκτό αν και κάποιοι το πήραν αρνητικά».

Ακόμη και αν δεν μας ενδιαφέρουν καθόλου οι προθέσεις της, ακόμη και αν σταθούμε μόνο στον συμβολισμό που εξέπεμψε η ενέργειά της, αισθανόμαστε ότι προσέβαλε τις ελληνικές παραδόσεις; Δηλαδή, τα καυτά μίνι και τα 12ποντα πολλών μαθητριών στις παρελάσεις, συντηρούν το νόημά τους, εδώ και τόσα χρόνια; Ή κάνουμε «σκόντο» στο θέμα επειδή οι μαθήτριες είναι Ελληνίδες;

Για να μην παρεξηγηθώ σπεύδω να ξεκαθαρίσω πως όλες οι οικογένειες προσφύγων και μεταναστών πρωτίστως οφείλουν να σέβονται τους νόμους και τα ήθη της χώρας στην οποία ζουν. Νόμος στην Ελλάδα που να απαγορεύει τη μαντήλα σε δημόσιους χώρους, όπως για παράδειγμα στη Γαλλία, δεν υπάρχει. Όσο για την παράδοση στις παρελάσεις, είμαστε βέβαιοι ότι πιο πολύ τιμούν τη θυσία των νεκρών προγόνων μας οι μαθήτριες με τις φούστες, που προσομοιάζουν με φαρδιές ζώνες, από τη κοπέλα με τη μαντήλα;

Όλα τα παραπάνω δεν σημαίνουν πως δεν αντιλαμβάνομαι τον φόβο πολλών ότι η χώρα κινδυνεύει να κατακλυστεί από μετανάστες και πρόσφυγες και πως παραμονεύει η απειλή να θυμίζουν Άγκυρα, Ριάντ ή Τεχεράνη οι δρόμοι και οι πλατείες μας, σε λίγα χρόνια. Ακούω κι εγώ συχνά τη φράση «τα παιδιά μας θα μεταναστεύσουν γιατί οι μουσουλμάνοι μετανάστες θα έχουν καταλάβει τη χώρα». Αναρωτιέμαι, όμως, αν οι μετανάστες ήταν χριστιανοί από τις πρώην ανατολικές χώρες, θα σωπαίναμε επειδή οι γυναίκες και οι κόρες τους δεν θα φορούσαν μαντήλα;

«Μα θα επέτρεπε ποτέ μια μουσουλμανική χώρα να παρελάσει στην εθνική της επέτειο ένας μαθητής με μεγάλο σταυρό στο στήθος;» με ρωτούσε μια φίλη. Φυσικά και όχι, αλλά η Δύση των ελευθεριών, των ατομικών δικαιωμάτων και του Διαφωτισμού, θα συμπεριφερθεί με τον ίδιο τρόπο;

Όπως ξέρετε, η Γαλλία έχει απαγορεύσει στις μουσουλμάνες να φορούν μαντήλα σε δημόσιους χώρους. Τι ακριβώς κέρδισε από την απαγόρευση αυτή; Απέτρεψε τη «μόλυνση» του γαλλικού τρόπου ζωής; Απομόνωσε και, τελικά, εξουδετέρωσε τους ισλαμιστές τρομοκράτες; Έπεισε τα παιδιά μεταναστών δεύτερης ή και τρίτης γενιάς να αποκοπούν από τις ρίζες τους; Όλοι οι μακελάρηδες τζιχαντιστές είχαν γεννηθεί στην Ευρώπη, όχι στο χαλιφάτο του ISIS. Ένας από αυτούς, μάλιστα, είχε φοιτήσει σε καθολικό σχολείο. Στην Ευρώπη έμαθαν όλοι τους να μισούν την Ευρώπη.

Ακούω και το επιχείρημα ότι οι γυναίκες βρίσκονται σε υποδεέστερη μοίρα από τους άνδρες στις μουσουλμανικές χώρες και ότι η μαντήλα είναι σύμβολο καταπίεσής τους. Συμφωνώ απολύτως. Σε πολλές από τις χώρες αυτές επικρατούν σκοταδιστικές συνθήκες και οι γυναίκες στερούνται ακόμη και τα στοιχειώδη δικαιώματά τους. Πολύ φοβάμαι, ωστόσο, ότι εμείς στη Δύση δεν είμαστε σε θέση να κάνουμε τίποτα για να βελτιώσουμε τις συνθήκες ζωής τους. Μπορούμε, όμως, να μην επιτρέπουμε να δημιουργούνται μέσα στις μουσουλμανικές κοινότητες, στις δικές μας χώρες, οι συνθήκες αναπαραγωγής της καταπίεσής τους. Πώς; Η άποψή μου είναι ότι η γκετοποίηση, η απομόνωση, η μη ενσωμάτωση στον κοινωνικό ιστό αποτελούν τον μεγάλο κίνδυνο, όχι η μαντήλα.

Στα γκέτο βρίσκουν πεδίον δόξης λαμπρόν οι άθλιοι κήρυκες του φανατισμού και του μίσους. Εκεί οι μουφτήδες αποκτούν υπερεξουσίες και χειραγωγούν τα μυαλά των νέων. Πολλά τζαμιά αποτέλεσαν θερμοκήπιο τρομοκρατίας σε ευρωπαικές χώρες. Σε ένα από αυτά, στο Βερολίνο, στήθηκε όλη η προετοιμασία του τρομοκρατικού χτυπήματος στους Δίδυμους Πύργους το 2001. Ποια είναι η απάντηση, όμως; Να κλείσουν όλα τα τζαμιά; Κανείς σοβαρός και δημοκρατικός άνθρωπος δεν έχει ισχυριστεί κάτι τέτοιο.

Κλείνοντας επισημαίνω ότι πουθενά το Κοράνι δεν λέει ότι για να δείχνει η γυναίκα πως είναι πιστή πρέπει να φοράει μαντήλα. Πράγμα που επιβεβαιώνει ότι το φορτισμένο σύμβολο έχει επιβληθεί από μουλάδες που αντιλαμβάνονται τις γυναίκες ως ιδιοκτησία των συζύγων τους και ως «μηχανισμούς αναπαραγωγής του είδους».

Πολλές μουσουλμάνες θέλουν να την αποτινάξουν, άλλες όμως έχουν τελείως διαφορετική γνώμη. Σε διεθνείς έρευνες μουσουλμάνες που έχουν ερωτηθεί γιατί θέλουν να τη φορούν, έχουν απαντήσει «από σεμνότητα», ή «για να προστατευτούν από σεξουαλικές παρενοχλήσεις, ή «για να δηλώσουν μια πολιτική ή μια πολιτισμική ταυτότητα, ή «για να εκφράσουν την πίστη τους». Το σημειώνω για να γίνει σαφές ότι σε αρκετές περιπτώσεις η εικόνα που εισπράττουμε εμείς στη Δύση είναι διαφορετική από εκείνη που δίνουν οι ίδιες οι μουσουλμάνες.

Θα μπορούσε, πάντως, να υποστηρίξει κάποιος ότι μια χώρα έχει δικαίωμα να απαγορεύσει τη μαντήλα και ό,τι άλλο θεωρεί πως παραβιάζει την εθνική της ταυτότητα και τα ήθη της. Ασφαλώς. Πιστεύω, όμως, πως κάτι τέτοιο θα αποτελούσε στρουθοκαμηλισμό και δεν θα αντιμετώπιζε το πρόβλημα στη ρίζα του…

ΥΓ Παρακάμπτω τελείως τις αφελείς ταυτίσεις του αιγυπτιακής καταγωγής κοριτσιού με τους Τούρκους. και το συναφές ερώτημα «αν μπορεί ένας τσολιάς να συμμετάσχει σε τουρκική παρέλαση»…

Keywords
Τυχαία Θέματα