Γύρισαν οι λύκοι στην Πάρνηθα -Εντοπίστηκε αγέλη

14:10 13/11/2015 - Πηγή: Aixmi

Είναι γεγονός: Στην Πάρνηθα κατοικούν λύκοι και πάλι!

Τους εντόπισαν κάμερες, τις οποίες τοποθέτησε ο βιολόγος της ΚΑΛΛΙΣΤΩ Γιώργος Ηλιόπουλος, μετά από αίτημα για τεχνική βοήθεια από το Δασαρχείο Πάρνηθας τον Σεπτέμβριο του 2014. Πριν από λίγες μέρες, λοιπόν, ενημέρωσε τον δασάρχη ότι υπάρχει αγέλη 7 -8 λύκων στο βουνό!

Πώς βρέθηκαν εκεί; Από πού ήρθαν;

«Το φαινόμενο ερμηνεύεται αποκλειστικά και μόνο με τη διαδικασία της φυσικής επαναποίκισης από άτομα του είδους σε διασπορά», απαντά η περιβαλλοντική οργάνωση.
«Η

φυσική δάσωση σε μεγάλες εκτάσεις της ημιορεινής και ορεινής ζώνης, που ακολούθησαν την σταδιακή εγκατάλειψη της υπαίθρου και την ορθολογικότερη διαχείριση των δασών, η βελτίωση του νομικού καθεστώτος προστασίας του λύκου και της αρκούδας, και η επανάκαμψη των οπληφόρων, όπως ο αγριόχοιρος και το ζαρκάδι στην Ηπειρωτική Ελλάδα και το ελάφι στην Πάρνηθα, αποτέλεσαν τις βασικότερες αιτίες για την σταδιακή επανάκαμψη του είδους σε περιοχές όπου είχε παλιότερα εξαφανισθεί».

Μήπως κινδυνεύουν, πλέον, οι επισκέπτες της Πάρνηθας; Σχεδόν κάθε εβδομάδα πηγαίνουν κεί σχολεία με μαθητές του δημοτικού και του γυμνασίου.

«Όχι, οι λύκοι φοβούνται τους ανθρώπους και δεν τους πλησιάζουν», λένε οι επιστήμονες. «Ωστόσο πρέπει να προσέχουν οι κτηνοτρόφοι, διότι τα κοπάδια τους μπορεί να δεχθούν επίθεση».

Ο λύκος, ως ανώτερος κυνηγός, αναμένεται να επιδράσει θετικά στο οικοσύστημα της Πάρνηθας και στον αυτόχθονα πληθυσμό του ελαφιού, αλληλεπίδραση, ωστόσο, που πρέπει να παρακολουθείται συστηματικά.

Keywords
Τυχαία Θέματα