Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής: Φοροκεντρικός και υφεσιακός ο προϋπολογισμός 2017

10:07 25/11/2016 - Πηγή: Aixmi

Σύμφωνα με ειδική έκθεση του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής, ο προϋπολογισμός του 2017 είναι φοροκεντρικός και υφεσιακός. Όπως καταγράφεται στην εισηγητική έκθεση, η «επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων που αποτελούν διεθνείς δεσμεύσεις της χώρας», επιβεβαιώνει τη βούληση της κυβέρνησης να εφαρμόσει το πρόγραμμα προσαρμογής. Ωστόσο, κρίσιμες προβλέψεις «εξαρτώνται από αρκετούς όρους

έτσι ώστε η πραγματοποίησή τους να είναι επερωτήσιμη».

Οι συντάκτες της έκθεσης σημειώνουν πως ο νέος προϋπολογισμός έχει βραχυπρόθεσμα υφεσιακές τάσεις , αν και η υφεσιακή επίπτωση μπορεί να εξουδετερωθεί με την αλλαγή του οικονομικού κλίματος λόγω ολοκλήρωσης των αξιολογήσεων. Υποστηρίζουν επίσης ότι οι προβλέψεις για την ανάπτυξη και ειδικότερα για την ιδιωτική κατανάλωση, τις επενδύσεις και τις εξαγωγές είναι αισιόδοξες, ενώ αναφέρει πως οι αυξήσεις φόρων αποθαρρύνουν την εργασία και την επιχειρηματικότητα και επομένως θολώνουν τις προοπτικές ανάκαμψης.

Σε άλλο σημείο της έκθεσης υπογραμμίζεται ότι η εφαρμογή του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης υπηρετεί τη γενική στόχευση της κοινωνικής δικαιοσύνης, αλλά το μέτρο αυτό αντιστρατεύεται από άλλα, όπως οι αυξήσεις των έμμεσων φόρων.

Αναφερόμενο στις επιπτώσεις της φορολογικής πολιτικής, το Γραφείο σημειώνει ότι οι αυξήσεις φόρων αποθαρρύνουν την εργασία και την επιχειρηματικότητα και επομένως θολώνουν τις προοπτικές ανάπτυξης. «Όμως, αντισταθμιστικές ενέργειες, κυρίως της κυβέρνησης, είναι δυνατόν να περιορίσουν σημαντικά τις υφεσιακές επιπτώσεις της φοροκεντρικής πολιτικής. Οι ενέργειες αυτές, σε συνδυασμό μάλιστα με ένα φιλικό προς την ανάπτυξη, και κοινωνικά δίκαιο σχέδιο περικοπών πρωτογενών δαπανών, μπορεί να οδηγήσουν σε επεκτακτική δημοσιονομική προσαρμογή. Αντισταθμιστικό αποτέλεσμα θα έχουν και οι προβλέψεις για πληρωμές ληξιπρόθεσμων οφειλών» επισημαίνεται στην έκθεση.

Το κοινοβουλευτικό Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής τονίζει επίσης την ανάγκη εφαρμογής αντικυκλικής δημοσιονομικής πολιτικής. Σε ό,τι αφορά τη διατήρηση υψηλών πρωτογενών πλεονασμάτων τα επόμενα χρόνια, το Γραφείο επισημαίνει τις δυσκολίες του εγχειρήματος, και γι’ αυτό τονίζει ότι «τους επόμενους μήνες θα αποκτά ολοένα και μεγαλύτερη σημασία η αναθεώρηση των στόχων για τα πρωτογενή πλεονάσματα προς τα κάτω και η οριστική διευθέτηση του χρέους. Κυβέρνηση και αντιπολίτευση μάλλον συμφωνούν στον στόχο αυτό και έχουν ως σύμμαχο το ΔΝΤ» επισημαίνεται στην έκθεση.

Επιπλέον, επισημαίνονται και οι κίνδυνοι για την ελληνική οικονομία. Είναι η μεταρρυθμιστική κόπωση που ενδεχομένως να προκύψει, οι πιθανές δυσμενείς εξελίξεις στο προσφυγικό, αλλά και λόγω της εξόδου της Βρετανίας από την Ε.Ε. και τα πιθανά προβλήματα στο τραπεζικό σύστημα χωρών-μελών της ζώνης του ευρώ. Επίσης, κατά το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής δεν έχουν εκτιμηθεί ακόμη οι μεταβολές στο διεθνές πλαίσιο που επιφέρουν τα αποτελέσματα των εκλογών στις ΗΠΑ και οι πολιτικές αναταράξεις στην Ε.Ε. που προκαλούνται λόγω των προγραμμάτων λιτότητας (για παράδειγμα, στη Γαλλία και στην Ιταλία).

Keywords
Τυχαία Θέματα