Γουστάρεις; Μπουτάρης… Ναι, αλλά όχι Μακεδονία τα Σκόπια

16:26 17/11/2017 - Πηγή: Aixmi

Την πρώτη φορά που άκουσα τον Γιάννη Μπουτάρη να αποκαλεί «Μακεδονία» τα Σκόπια, είπα «λάθος έκανε, του ξέφυγε». Άλλωστε, τον πάω τον δήμαρχο της Σαλονίκης μας, φιλαράκι. Γουστάρεις; Μπουτάρης.

Μου αρέσουν και οι προσκλήσεις του σε Τούρκους τουρίστες να επισκέπτονται το σπίτι που γεννήθηκε ο Μουσταφά Κεμάλ στην πόλη. Μου αρέσει που σκέφτεται ανοιχτά, χωρίς εθνικιστικά κολλήματα.

Όμως, φιλαράκι, τον ξανάκουσα να αποκαλεί «Μακεδονία» τα Σκόπια.

Και πρέπει να σου πω ότι στενοχωρήθηκα πολύ. Δεύτερη φορά έκανε λάθος ο δήμαρχος;

Να εξηγηθώ για να μην παρεξηγηθώ. Έθνος Μακεδόνων δεν υπάρχει, ούτε γλώσσα μακεδονική. Συνεπώς, δεν μπορεί να γίνει ποτέ αποδεκτή από τους Έλληνες ονομασία «Δημοκρατία της Μακεδονίας», διότι παραχαράσσει την ιστορία. Οι Σκοπιανοί είναι κατά ένα ποσοστό Σλάβοι και κατά το υπόλοιπο Αλβανοί.

Ωστόρο, είναι αλήθεια ότι τμήματα της Μακεδονίας εκτείνονται γεωγραφικά σε τρεις χώρες. Στην Ελλάδα, στα Σκόπια και στη Βουλγαρία. Έως εκεί. Ήδη η νέα κυβέρνηση των Σκοπίων δείχνει να αντιλαμβάνεται ότι η παραληρηματική πολιτική των τελευταίων ετών δεν οδηγεί πουθενά.

Άρα, φιλαράκι, πρέπει να το σκεφτεί ξανά ο Μπουτάρης. Δεν μπορεί να μιλάει για «Δημοκρατία της Μακεδονίας»… Σε λίγο καιρό μπορεί να δεχθούν οι ίδιοι οι Σκοπιανοί να αλλάξουν το όνομά τους…

The post Γουστάρεις; Μπουτάρης… Ναι, αλλά όχι Μακεδονία τα Σκόπια appeared first on Aixmi.gr - Ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο - Έκτακτη επικαιρότητα.

Keywords
Τυχαία Θέματα