Γιούνκερ καλεί Τσίπρα στις Βρυξέλλες- Κρίσιμη συνάντηση

07:41 3/6/2015 - Πηγή: Aixmi

Επειγόντως στις Βρυξέλλες κάλεσε σήμερα ο επικεφαλής της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ τον Έλληνα Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα. Σύμφωνα με ευρωπαϊκές διπλωματικές πηγές ο επικεφαλής της Κομισιόν ειναι πεπεισμένος ότι η συμφωνία θα προκύψει μόνο μέσα από διαπραγματεύσεις και συνομιλίες, και όχι μέσω τελεσιγράφων.

Ως συνέπεια των προσπαθειών του ίδιου του Γιούνκερ στη «μίνι» σύνοδο

του Βέρολινου, οι ίδιες πηγές εκτιμούσαν ότι η Επιτροπή κατάφερε να επιτευχθεί προσέγγιση τόσο ανάμεσα στις θέσεις των θεσμών μεταξύ τους όσο και μεταξύ των θεσμών και της Ελλάδας, προσθέτοντας ότι τώρα υπάρχει μια ευκαιρία μέσα από προσωπικές επαφές και συζήτηση να υπάρξει κατάληξη και συμφωνία.

Η συνάντηση ΤσίπραΓιούνκερ αναμένεται να ξεκινήσει νωρίς το βράδυ, ενώ κυβερνητικές πηγές δεν αποκλείουν η συνάντηση να μην είναι τετ α τετ αλλά να διεξαχθεί σε πιο διευρυμένο πλαίσιο, με τη συμμετοχή και άλλων βασικών παικτών της διαπραγμάτευσης, γεγονός που μαρτυρά έντονο παρασκήνιο και πυκνές διαβουλεύσεις τις τελευταίες ώρες. Με άλλα λόγια μένει να φανεί αν η διμερής συνάντηση ΤσίπραΓιούνκερ θα εξελιχθεί σε τριμερή, πενταμερή, επταμερή…

Πάντως, δεν είναι σαφές αν οι δανειστές σκοπεύουν να θέσουν τελεσίγραφα στον Αλέξη Τσίπρα και την ελληνική κυβέρνηση τύπου «take it or leave it» ή θα δώσουν ένα μικρό περιθώριο για περαιτέρω διαβουλεύσεις λίγων εικοσιτετραώρων ακόμα. Το σίγουρο είναι ότι ο χρόνος πλέον πιέζει ασφυκτικά και σύμφωνα με πληροφορίες έχει διαμηνυθεί στην ελληνική πλευρά ότι το Βερολίνο επιθυμεί η συμφωνία να κλείσει ως τις 14 Ιουνίου προκειμένου το γερμανικό κοινοβούλιο να έχει τον απαιτούμενο χρόνο για τις ψηφοφορίες επικύρωσης της συμφωνίας.
Υπενθυμίζεται ότι το πολιτικό πλαίσιο και τα βασικά σημεία της ελληνικής πρότασης παρουσίασε ο πρωθυπουργός στο άρθρο του στην εφημερίδα Le Monde, ενώ σύμφωνα με κυβερνητικούς κύκλους συγκεκριμένα «τεχνικά» στοιχεία της πρότασης αυτής – η οποία εκτείνεται σε 46 σελίδες – προβλέπουν:
• Πρωτογενές πλεόνασμα στο 0,8% του ΑΕΠ για το 2015 και στο 1,5% για το 2016
• Τρεις συντελεστές ΦΠΑ, δηλαδή 6%, 11% και 23%.
• Σταδιακό περιορισμό των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων
• Αναστολή της εφαρμογής ρήτρας μηδενικού ελλείμματος για τις επικουρικές συντάξεις
• Δεν τίθεται θέμα ιδιωτικοποίησης της μικρής ΔΕΗ
• Η κυβέρνηση δεν υποχωρεί στα εργασιακά.

Keywords
Τυχαία Θέματα