Γιούνκερ: Η Σένγκεν είναι εδώ και θα παραμείνει

16:47 16/12/2015 - Πηγή: Aixmi

Η ζώνη Σένγκεν είναι εδώ και θα παραμείνει δήλωσε ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, καλώντας τα κράτη – μέλη της ΕΕ να ταχθούν υπέρ της πρότασής του για ένα ευρωπαϊκό σώμα συνοριοφυλακής και ακτοφυλακής.

Μιλώντας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στο Στρασβούργο, ο πρόεδρος της Κομισιόν σημείωσε ότι δεν υπάρχει «πλέον χρόνος για χάσιμο» την ώρα που συνεχίζεται το προσφυγικό κύμα στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ.

«Εμείς οι άλλοι Ευρωπαίοι δεν έχουμε, πλέον, σύνορα: έχουμε μία μεθόριο και μοιραζόμαστε την ευθύνη για την προστασία της«, επέμεινε χαρακτηριστικά

ο ίδιος.

Για τον επικεφαλής της Επιτροπής, «ένα ευρωπαϊκό σώμα συνοριοφυλακής και ακτοφυλακής θα επιτρέψει να επιδιορθωθεί μια αδυναμία στο σύστημα της Σένγκεν. Κάνουμε αυτό που οφείλαμε να έχουμε κάνει από την αρχή».

«Θέλω να είμαι απολύτως σαφής: υπό την προεδρία μου, θα κάνουμε οτιδήποτε είναι δυνατό για να προστατεύσουμε το οικοδόμημά μας και να το καταστήσουμε καλύτερο και πιο ισχυρό«, πρόσθεσε, υπογραμμίζοντας ότι η «Σένγκεν είναι εδώ και θα παραμείνει«.

Η μεταναστευτική κρίση οδήγησε πολλές χώρες, όπως η Γερμανία, η Αυστρία και η Σουηδία, να επαναφέρουν προσωρινά τους ελέγχους στα εθνικά τους σύνορα, σημειώνει το Αθηναϊκό Πρακτορείο.

Ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ είχε προειδοποιήσει πριν από μερικές εβδομάδες ότι μια μικρή ομάδα χωρών της δυτικής Ευρώπης μπορεί να εξωθούνταν στον σχηματισμό μιας «μίνι-Σένγκεν» αν η ΕΕ αποτύγχανε να βρει μια λύση στη μεταναστευτική και προσφυγική κρίση.

Η ατζέντα της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ που αρχίζει την Πέμπτη

Η αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης, η φύλαξη των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ και η προστασία του χώρου Σένγκεν, θα βρεθούν στο επίκεντρο της Συνόδου Κορυφής που θα πραγματοποιηθεί στις 17 και 18 Δεκεμβρίου στις Βρυξέλλες.

Στην καθιερωμένη προ των Συνόδων Κορυφής επιστολή του προς τους Ευρωπαίους ηγέτες, ο Πρόεδρος του Συμβουλίου της ΕΕ, αναφέρει ότι πρέπει να επιταχυνθούν οι προσπάθειες για την προστασία των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ και τονίζει ότι στόχος είναι να ανακτηθεί ο έλεγχος των εξωτερικών συνόρων για να ανακοπούν οι μεταναστευτικές ροές και να διατηρηθεί η ακεραιότητα του χώρου Σένγκεν.

Στην επιστολή του, ο Ντ. Τουσκ αναφέρεται στο αίτημα της ελληνικής κυβέρνησης για βοήθεια από της Ομάδες Άμεσης Δράσης (Rapid), καλώντας τα κράτη-μέλη και τα θεσμικά όργανα της Ενωσης να κάνουν ό,τι είναι δυνατό για να βοηθήσουν την Ελλάδα να αντιμετωπίσει την κατάσταση.

Η δεύτερη ημέρα της Συνόδου θα ξεκινήσει με τη συζήτηση για την εμβάθυνση της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης, επί τη βάσει της έκθεσης των «πέντε Προέδρων» και παρουσία του επικεφαλής της ΕΚΤ.

Στη συνέχεια, οι ευρωπαίοι ηγέτες θα συζητήσουν θέματα που αφορούν την Εσωτερική Αγορά, την Ενέργεια και την Κλιματική αλλαγή. Επιπλέον, οι «28» θα αναζητήσουν τρόπους για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, δίνοντας έμφαση στην ανάγκη καλύτερης ανταλλαγής πληροφοριών μεταξύ των χωρών-μελών.

Τέλος το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα υιοθετήσει συμπεράσματα για τη Συρία, εκφράζοντας τη στήριξή του στις διεθνείς προσπάθειες που καταβάλλονται για να μπει τέλος στη διαμάχη στη χώρα και για να καταπολεμηθεί η παγκόσμια απειλή από το αποκαλούμενο Ισλαμικό Κράτος.

Keywords
Τυχαία Θέματα