Γιάννης Μπαλάφας: «Δευτέρα απόγευμα θα έχουμε κυβέρνηση»

02:41 15/6/2012 - Πηγή: Aixmi

Η απόλυτη έκπληξη των εξελίξεων, ο ΣΥ.ΡΙ.ΖΑ, παρά τον διαρκή πόλεμο και την αντιπολίτευση που δέχτηκε δείχνει έτοιμος να κυβερνήσει. Το ερώτημα είναι αν μεταφέρει την «έκπληξη» ως κατάσταση και μετά της εκλογές. Ο Γιάννης Μπαλάφας μέλος Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΝ και Διεύθυνση της ΚΟ του ΣΥ.ΡΙ.ΖΑ, υποψήφιος στην Α’ Αθήνας, βρέθηκε συχνά στο επίκεντρο. Λίγες ημέρες πριν από τις εκλογές

δίνει οριστικές απαντήσεις στα πολυσυζητημένα ζητήματα.

- Επόμενη ημέρα. Γιατί να σας πιστέψουμε πως θα υπάρχει κυβέρνηση;

Κυβέρνηση θα υπάρχει, όχι γενικά και αόριστα. Αν δοθεί σ΄ εμάς η πρώτη εντολή τη Δευτέρα το απόγευμα, όχι Τρίτη ή Τετάρτη. Τα ευρήματα δημοσκοπήσεων και ερευνών δίνουν όλο το μήνα και τις τελευταίες ημέρες, τέτοια νούμερα στα κόμματα που διεκδικούν την πρώτη θέση –ΣΥ.ΡΙ.ΖΑ και ΝΔ- ώστε να μιλάμε για 135 έδρες. Βέβαια, αν είμαστε εμείς θα συνεργαστούμε με τις αριστερές δυνάμεις, αλλά στην κυβέρνηση δεν θα μπουν Αντιμνημονιακές δυνάμεις.

- Θα δεχτείτε, δηλαδή, ανοχή ΠΑΣΟΚ;

Φυσικά.

- Αν δεν είστε πρώτο κόμμα θα κατεβαίνετε στους δρόμους;

Υποθετική ερώτηση. Προφανώς δεν θα δώσουμε ανοχή σε Μνημονιακή κυβέρνηση και, επίσης, προφανώς θα διαδηλώνουμε.

- Ο κ. Κουβέλης προτείνει στις 28 Ιουνίου να συγκεντρωθούν οι αρχηγοί όλων των κομμάτων ως αντιπροσωπεία και να πάνε στις Βρυξέλλες. Ο συμβολισμός είναι σαφής. Εσείς;

Να το κάνουμε. Με την προϋπόθεση ότι πάμε να βάλουμε μια κόκκινη γραμμή. Ότι καταργούμε την απόφαση του υπουργικού συμβουλίου της 28ης Φεβρουαρίου – για κατάργηση συλλογικών συμβάσεων, κατώτερους μισθούς, συντάξεις, πάγωμα των μισθών καθώς και ότι αποκλείονται παραπέρα απολύσεις , έτσι ναι. Ουσιαστικά ακυρώνουμε στην πράξη την περαιτέρω εφαρμογή των μνημονιακών διατάξεων. Τα πράγματα είναι απλά και σύνθετα. Δεν έχουμε, βέβαια, μια αντιμνημονιακή κυβέρνηση με το ΣΥ.ΡΙ,ΖΑ σε υπεύθυνο ρόλο και με μίνιμουμ πρόγραμμα αντιμνημονιακής κατεύθυνσης, μια λύση δηλαδή εθνικής αξιοπρέπειας και στοιχειώδους βελτίωσης της ζωής των Ελλήνων –σταμάτημα της περαιτέρω καταστροφής και φτωχοποίησης . Στις 30 Ιουνίου, αν ελληνική κυβέρνηση εφαρμόσει το Μνημόνιο,- θα πρέπει να εξοικονομήσει 11 δισ από μισθούς, συντάξεις, κλείσιμο σχολείων, νοσοκομείων για να τα δώσει στους δανειστές. Συνέχεια της καταστροφής και, μάλιστα, με τρόπους πιο σκληρούς.

- Γίνεται να ζήσουμε χωρίς φίλους; Αδύνατον. Θα μας πείτε τους δικούς σας;

Υπάρχουν οι παραδοσιακές σχέσεις του «ανήκειν», με την έννοια φυσικά περιφρούρησης της εθνικής αξιοπρέπειας. Υπό αυτό το πρίσμα η χώρα μας κινείται – και σωστά κατά τη γνώμη μου- στα πλαίσια της Ευρωζώνης και της ευρωπαϊκής Ένωσης και αυτό εγγυόμαστε ότι θα συνεχιστεί, με όρους πολιτικούς οικονομικούς , πολιτιστικούς. Όχι ότι η Ευρωζώνη είναι ένας επίγειος παράδεισος, εξάλλου δεν υπάρχουν τέτοιοι, αλλά – γιατί όπως είπε ο Τσίπρας -Ευρώπη χωρίς Ελλάδα είναι ανάπηρη.

- Τότε γιατί μάχεστε τον Ευρωαντλαντισμό;

Η ύπαρξη του ΝΑΤΟ είναι  απομεινάρι, απολίθωμα πλέον της δεκαετί

Keywords
Τυχαία Θέματα