Γάλλοι φοιτητές εναντίον Σόιμπλε για Ελλάδα και προσφυγικό

13:10 7/10/2015 - Πηγή: Aixmi

Τα πυρά Γάλλων φοιτητών δέχτηκε ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, κατά τη διάρκεια ανοιχτού διαλόγου στο Πανεπιστήμιο «Sciences Po» του Παρισιού, που έγινε στο περιθώριο του πρόσφατου Eurogroup.

Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας είχε έναν «εκρηκτικό» διάλογο μαζί τους τον οποίο μονοπώλησαν η Ελλάδα και οι πρόσφυγες, όπως αναφέρει στο δημοσίευμά της η γερμανική Handelsblatt.

«Τι έχετε να δηλώσετε για τις αυτοκτονίες

στην Ελλάδα, που χρονολογούνται από την εποχή που ξεκίνησε η λιτότητα στη χώρα;», ήταν η πρώτη ερώτηση ενός φοιτητή, ο οποίος εισέπραξε θερμά χειροκροτήματα.

Εμφανώς ενοχλημένος, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δεν δίστασε να απαντήσει στο φοιτητή, λέγοντας: «Σίγουρα έχεις απόλυτο δίκιο με τις αναφορές σου στην οικονομική κρίση, αλλά πρέπει να καταλάβεις ότι δεν έχει υιοθετηθεί καμία ρητορική τιμωρίας. Το παιχνίδι δεν λειτουργεί με αυτό τον τρόπο. Με το να καταλογίζει ο ένας στον άλλον ευθύνες».

Ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ απέκρουσε τις κατηγορίες και είπε στους Γάλλους φοιτητές πως «το πρόβλημα με την Ελλάδα υπήρχε προ της κρίσης». Τους εξήγησε πως η ΕΕ διοικείται βάσει κανόνων και υποχρεώσεων και αυτοί οι δεσμευτικοί όροι βασίζονται σε συγκεκριμένες αρετές και αξίες.

Και συνέχισε, επισημαίνοντας: «Δεν θα βρείτε ούτε ένα απόσπασμα δικό μου, είτε αντιστοίχως της γερμανίδας καγκελαρίου που να κατηγορείται η Ελλάδα. Έχουμε κάνει πάρα πολλές προσπάθειες για να λειτουργήσει η ελληνική οικονομία. Τίποτε, όμως, δεν λειτούργησε».

«Για όσο διάστημα δεν έχουμε κοινή οικονομική πολιτική, η Ευρώπη και η ολοκλήρωσή της θα παραμένει εύθραυστη. Η Ευρώπη δεν είναι το πρόβλημα, η Ευρώπη είναι η λύση» πρόσθεσε.

Αναφορικά με την προσφυγική κρίση, ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ δήλωσε ότι χρειάζεται περισσότερη αλληλεγγύη, αλλά επισήμανε ότι «θα πρέπει να ξεκινήσουμε με την κοινή διαχείριση των εξωτερικών μας συνόρων».

Χαρακτήρισε την κατάσταση στη Γερμανία «εύθραυστη και νευρική», σημειώνοντας: «Κάθε ημέρα φτάνουν περίπου 10.000 νέοι πρόσφυγες, δηλαδή σε διάστημα μίας εβδομάδας δεχόμαστε όσους πρόσφυγες δέχεται η Γαλλία σε έναν χρόνο».

Keywords
Τυχαία Θέματα