Φυλλάδιο για τον γάμο στην Τουρκία: Μια, δυο σφαλιάρες είναι σαν φάρμακο

16:56 16/12/2016 - Πηγή: Aixmi

Ένα εγχειρίδιο που συντάχθηκε απο πρώην συνεργάτη της Υπηρεσίας Θρησκευτικών Υποθέσεων, τον Χασάν Τσαλισάν και διανέμουν οι αρχές στην Κιουτάχεια της βορειοδυτικής Τουρκίας σε όποιον παντρεύεται, έχει προκαλέσει σάλο στην Τουρκία με τις «θέσεις» που προωθεί.

Το ροζ φυλλάδιο, μ’ ένα τριαντάφυλλο και μια λευκή καρδιά στο εξώφυλλο, φέρει τον τίτλο «Γάμος και Οικογενειακή Ζωή» και έχει σκοπό «να βοηθήσει το γαμπρό και τη νύφη να βρουν το δρόμο τους μέσα στο λαβύρινθο της συμβίωσης»,

αν και οι συμβουλές που δίνονται είναι λίγο…μεσαιωνικές και έχουν προκαλέσει την έντονη αντίδραση, κυρίως εκπροσώπων του κεμαλικού Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP).

«Αν η γυναίκα μιλάει την ώρα που κάνει σεξ, το παιδί της θα τραυλίζει» αναγράφεται στο φυλλάδιο. Για τους άνδρες, η συμβουλή είναι «να παντρεύεστε αξιαγάπητες γυναίκες που τους αρέσει να γεννούν παιδιά, αρκεί να είναι παρθένες».

Επίσης εγκρίνει και την πολυγαμία που είναι ό,τι πρέπει για τον άνδρα: «Σε περίπτωση που η γυναίκα σου είναι ανόητη, μην τη χωρίσεις αμέσως, για να μη τη φορτωθεί κάποιος άλλος. Αντίθετα το καλύτερο είναι να παντρευτείς άλλη μία, ώστε να λογικευτεί η πρώτη».

Όπως υποστηρίζουν οι πολέμιοι, το φυλλάδιο νομιμοπoιεί και την ενδοοικογενειακή βία, καθώς «εγκρίνει» τις σφαλιάρες συμμόρφωσης: «Μια γυναίκα που δεν συμπεριφέρεται δεόντως στο σύζυγό της, δεν υπακούει τον άνδρα της ως κύριο του σπιτιού, μπορεί να φάει και ξύλο. Μερικές φορές χρειάζονται μια – δυο σφαλιάρες, είναι σαν φάρμακο. Έτσι, θα θυμάται η σύζυγος ποιος είναι ο αφέντης του σπιτιού».

Αλλά και για την εργασία της συζύγου έχει ειδικό κεφάλαιο στο οποίο αναφέρεται: «Η γυναίκα δεν χρειάζεται να δουλεύει. Γιατί μπορεί στον εργασιακό της χώρο να δει έναν πιο ελκυστικό άνδρα απ’ τον σύζυγό της και να τον ερωτευτεί. Ας κρατήσει λοιπόν κλειστά τα πόδια της και ας μείνει καλύτερα στο σπίτι».

Keywords
Τυχαία Θέματα