Φρανσουά Ολάντ, θέλεις να γίνεις Πρόεδρος της Γαλλίας;

11:32 29/4/2013 - Πηγή: Aixmi

Ένα αποκαλυπτικό ρεπορτάζ της γαλλικής εφημερίδας, Le Monde, ήρθε να μου θυμίσει τις ελπίδες που οι Έλληνες είχαμε πριν από, ακριβώς, ένα χρόνο όταν βρισκόταν στην τελική ευθεία η προεκλογική εκστρατεία στη Γαλλία.

Όταν ελπίζαμε ότι κερδίζοντας ο Σοσιαλιστής Ολάντ θα αλλάξει ρότα και η Ευρώπη και θα φύγει από τη σκληρή και, εν τέλει, όχι αποτελεσματική λιτότητα και θα επιστρέψει σε πολιτικές φιλικές προς την ανάπτυξη, την απασχόληση και τις επενδύσεις.
Και

ότι θα δούμε άσπρη μέρα…

Ωστόσο, κανένας πολιτικός, εμένα προσωπικά, δεν είχε καταφέρει μέσα σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα να με απογοητεύσει τόσο πολύ.
Από τις πρώτες ημέρες της διακυβέρνησής του, και παρακολουθώντας σειρά παρεμβάσεών του στην πολιτική ζωή, με αποκορύφωμα την ηχηρή απουσία του από τη Σύνοδο Κορυφής του Ιουνίου και την τότε επιτυχία Μόντι «εις βάρος» των θέσεων Μέρκελ, φάνηκε ότι επρόκειτο για έναν άνθρωπο απλά ευτυχισμένο που έγινε Πρόεδρος της Γαλλίας.

Έναν άνθρωπο που ακόμα ζει στο μεγαλείο της άλλοτε υπερδύναμης, η οποία έχει χάσει το μεγαλύτερο μέρος της ανταγωνιστικότητάς της και καταρρέει υπό το βάρος ενός τεράστιου δημοσίου τομέα -και που δε συνειδητοποιεί ότι η Γαλλία πρέπει να ξαναγίνει δυνατή απέναντι σε μία πανίσχυρη Μέρκελ και έναν Σόιμπλε που του κουνάει το δάχτυλο με την πρώτη ευκαιρία.
Έναν άνθρωπου που μάζεψε άρον άρον τον «τρελό» φόρο του 75% των πλουσίων, που άφησε τον υπουργό Οικονομικών του, Μοσκοβισί, να διασύρει την Κύπρο στο τελευταίο Eurogroup– χειρότερα από οποιονδήποτε Γερμανό– και που βλέπει τη δημοτικότητά του να διολισθαίνει υπό το βάρος σκανδάλων υπουργών.

Όμως οι Σοσιαλιστές πάνε σε Συνέδριο τον επόμενο Ιούνιο και η διαρροή εγγράφου από τη Le Monde αποκτά ιδιαίτερη αξία.
Το Σοσιαλιστικό Κόμμα, λοιπόν, εξαπολύει δριμεία επίθεση προς τη Γερμανίδα Καγκελάριο, Άγκελα Μέρκελ, κατηγορώντας την ότι προκάλεσε την κρίση του ευρώ, η οποία διαλύει εδώ και τρία και πλέον χρόνια την Ευρώπη.

Μιλούν για μία Μέρκελ που δρα εγωιστικά, ενδιαφερόμενη μόνο για το συμφέρον της και το συμφέρον της χώρας, ενώ καλούν σε «αναμέτρηση» με την «Καγκελάριο της λιτότητας».
Μιλούν, επίσης, για μία Ευρώπη που κυριαρχείται από μία δεξιά Αγγλο -Γερμανική κλίκα, ενώ αμφισβητούν και τη γαλλο-γερμανική συμμαχία στην καρδιά της Ευρωπαϊκής Ένωσης, υποστηρίζοντας ότι μόνο η χώρα τους διαθέτει πραγματικά φιλοευρωπαϊκή διακυβέρνηση.

Στο έγγραφο ασκείται σκληρή κριτική στο Νικολά Σαρκοζί, καθώς και στον πρωθυπουργό της Μεγάλης Βρετανίας, Ντέιβιντ Κάμερον, και αναφέρεται χαρακτηριστικά ότι η Μέρκελ και ο Σαρκοζί κατάφεραν να μετατρέψουν μία μικρή κρίση στην Ελλάδα -πριν από τρία χρόνια- σε ευρωπαϊκή καταστροφή.

Τώρα που και η Κομισιόν έχει αρχίσει να αναγνωρίζει ότι αυτού του είδους η λιτότητα δεν έχει αποτελέσματα, ας ελπίσουμε ο Γάλλος Πρόεδρος θα λογοδοτήσει στο κόμμα του και θα αποφασίσει να κυβερνήσει μία χώρα που παραπαίει, ώστε να μπορέσει να αντιταχθεί σε μία Μέρκελ που είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα βγει ισχυρή για τρίτη θητεία από τις εκλογές του Σεπτεμβρίου.

Keywords
Τυχαία Θέματα